Mainos: Tampereen Seudun Hautaustoimisto

Hautausalan yrittäjä tekee arvokasta työtä

Hautausurakoitsija on suureksi avuksi surun hetkellä.

Yrittäjä Santtu Mustonen.

Mainos | Kun lukioaikoina opettaja kyseli, että kuka aikoo jäädä Ruovedelle, vastasi Santtu Mustonen tomerasti, että en ainakaan minä.

Vuosia kului, ja elämä kuitenkin kuljetti nuoren miehen takaisin kotikonnuille ja perheyrityksen pariin. Nyt hän on hautausalan yrittäjä neljännessä polvessa, ja kuoleman ja surun kohtaaminen ovat osa päivittäistä työtä.

Alalla koetaan tunteita laidasta laitaan, ja myös yrittäjyyteen liittyy aina omat haasteensa. Surullisiin tilanteisiin kuitenkin kiteytyy myös työn merkitys, sillä juuri sellaisissa hetkissä Mustonen on valmiina antamaan tietämyksensä, tukensa ja ohjeensa omaisille.

Yrittäjähenkisyyteen malli lapsuudesta

Mustosen isoisoäiti aloitti hautaustoimistoyrittäjänä Lieksassa 30-luvulla. Evakon myötä isoäiti muutti Ruovedelle ja jatkoi hautausalan yrittäjänä. Mustosen isä puolestaan jatkoi hautaustoimiston ylläpitoa ja Santtu Mustonen itse tuli mukaan toimintaan vuonna 1997.

Vastuu kasvoi pikkuhiljaa, ja lopulta lukioikäisen Santun uhmasta huolimatta löysi tämä itsensä yrittäjänä sukunsa jalanjäljissä.

– Tietysti näihin vuosiin on mahtunut myös haasteita. Uskon, että lähes jokainen yrittäjä kokee ajanjaksoja, kun arki ja tekeminen takkuaa. Kuitenkin uuden suunnittelu ja mahdollisuudet yrittäjänä ovat asioita, jotka vievät eteenpäin. Riskinottoon ja yrittäjähenkisyyteen olen saanut mallia koko lapsuuteni ajan. Kun itse siirryin yrityksen omistajaksi, aloin haaveilla laajentamisesta, ja pikkuhiljaa ajatus Tampereen toimistosta kypsyi. Ylipäätään minua kiehtoo juuri se, että yrittäjänä mahdollisuudet ovat lähes rajattomat – minä itse olen vastuussa siitä, millaista työni on. Nautin riskien ottamisesta. Tasainen ja mukava eivät ole minulle positiivisia merkkejä, summaa Mustonen ajatuksiaan yrittämisestä.

Suru on läsnä jokaisessa työpäivässä

Mitä on tapahtunut ja kenelle, ja miten omaiset reagoivat ja voivat?  Nämä kysymykset värittävät pitkälti Mustosen työpäiviä. Päiviin kuuluu usein myös kilometrien verran ajamista ympäri Pirkanmaan, kun vainajia haetaan. Puhelin on päällä koko ajan, sillä hautaustoimiston päivystys on valmiudessa vuorokauden ympäri.

Vuosien kokemus auttaa omaisten kohtaamisessa, mutta tilannetta ei voi koskaan ennakoida tai suunnitella ennen kuin tapaa surun kohdanneet. Toisinaan omaisista paistaa helpotus, kun esimerkiksi pitkään sairastanut ikäihminen on voinut jättää kivut taakseen. Joskus taas vastassa on lohduttomuutta ja epätoivoakin.

Hautausalan yrittäjä on osaltaan tukihenkilö, jolle avataan tuntemuksia ja keneltä kysytään neuvoja ja ohjeita.

– Ei se aina ole helppoa. Toisinaan surun kohdannut on niin järkyttynyt, että koen parhaaksi pysähtyä hetkeksi – juoda kahvit ja rauhoittua yhdessä. Omaisen kohtaaminen voi olla myös aivan toisenlainen, sillä toisinaan muisteluihin liittyy vahvasti ilo ja huumorikin. Työssäni olen kuullut lukuisia mielenkiintoisia elämäntarinoita ja kohtaloita. Toisinaan taas joku haluaa jutella aivan muuta, eikä vainajasta keskusteleminen olekaan mikään välttämättömyys. Vuosien kokemus työstä auttaa lukemaan ihmisiä ja viemään keskustelua omaisen toivomaan suuntaan, Mustonen kertoo.

Surun hetki voi olla myös kaunis, toteaa Santtu Mustonen.

Hautausyrittäjän työhön kuuluu tukemisen lisäksi ohjeistaminen. Hautaamiseen ja kuolemaan liittyy paljon asioita, joita ei välttämättä tiedä järjestää, jos kukaan ei kerro, mitä tehdä.

– Olen huomannut, että siinä hetkessä yksinkertaisuus on usein kaikista paras toimintatapa, sillä keskittyminen suuressa surussa voi olla hankalaa. Toisinaan asiakkailla taas on hyvinkin järjestelmällisesti ja suunnitelmat valmiina. Joka tapauksessa haluan käydä perusasiat läpi ja varmistaa, että kaikki on varmasti hoidossa. Oli tilanne minkälainen hyvänsä, minun tavoitteeni on olla niin paljon avuksi, kun vain suinkin on mahdollista ja tarpeen.

Työtä, johon ei koskaan täysin totu

Työn puolesta Mustonen ymmärtää, että vaikeatkin tilanteet on kohdattava. Tiettyä luonnetta se vaatiikin, että hautausurakoitsija voi olla mahdollisimman suureksi avuksi hetkellä, jolloin omaisen voi olla vaikea kasata ajatuksiaan. Surun kohtaamisesta ei kuitenkaan koskaan tule helppoa – siihen ei totu vuosien kokemuksesta huolimatta.

Kun Mustosen oman lapsen elämän alkutaival oli hyvin epävarma, vaikutti se merkittävästi toimeksiantoihin lapsien kohdalla. Silloin hän koki, ettei hänellä ollut valmiuksia ja voimia kohdata tilanteita.

– Pysäyttävimmät ja lohduttomimmat hetket työssäni liittyvät ehdottomasti lapsiin. Surun hetki voi kuitenkin olla myös kaunis. Mieleeni tulee kirkas ja kuulas tammikuinen pakkasaamu, kun olin hakemassa erään perheen isää haudattavaksi. Samaan aikaan lapsi heräili pinnasängyssä, ja taustalla soi Kari Tapio. Tunnelma oli hauras ja kaunis, suuresta surusta huolimatta.

Tampereen Seudun Hautauspalvelut 

Puh. 044 786 6964 (päivystys 24h) tai 044 786 6954

asiakaspalvelu@tampereenseudunhautauspalvelut.fi

Näsilinnankatu 18, 33210 Tampere

Avoinna ma–pe 09.00–17.00 (myös sopimuksen mukaan)

www.tampereenseudunhautauspalvelut.fi