Mainos: OVV Asuntopalvelut

Vuokranantajan nopea reagointi markkinaan on tärkeää - Mieti, haluatko maksimituoton vai pitkäaikaisen vuokrasuhteen

Päivi Ronkainen ja Julie Lahdelma juhlivat marraskuun alussa kaksivuotista taivaltaan OVV Asuntopalvelut Tampereen yrittäjinä.

Mainos | Korona on näkynyt vuokra-asuntojen kysynnässä odotettua vähemmän, koska vuokralla asuminen koetaan turvalliseksi ratkaisuksi myös epävarmassa tilanteessa, kertovat OVV Asuntopalvelut Tampereen yrittäjät Päivi Ronkainen ja Julie Lahdelma. Tampereen OVV harjoittaa paitsi vuokra-asuntojen välitystä, myös sijoitusasuntojen myyntiä.

– Sijoitusasuntojen myynti on sujunut ennätyshyvin nyt koronan aikaan. Olemme myyneet tuplasti asuntoja viime vuoteen nähden, Lahdelma sanoo.

Suurin osa OVV:n vuokranantajista on asuntosijoittajia, joten OVV:lla on potentiaalinen asiakaskunta valmiina esimerkiksi uudiskohteiden myyntiä varten. Päivi Ronkainen kuitenkin huomauttaa, että tänä vuonna OVV on saanut nimenomaan paljon uusia sijoittaja-asiakkaita myyntikohteiden kautta.

– Huomattavan paljon on tullut olemassaolevan asiakaskunnan ulkopuolelta uusia sijoittajia.

Tampereella uudiskohteita on rakennettu ja rakennetaan edelleen paljon. Muun muassa Niemenrannassa, Härmälänrannassa ja Vuoreksessa on paljon tarjontaa.

Lahdelman ja Ronkaisen vinkit asuntosijoittajille ovat selvät.

– Vuokran suuruus on se suurin ratkaiseva tekijä, koska kohteita on paljon. Vuokranantajan nopea reagointi markkinaan on tärkeää. Kohteen markkinointi pitää aloittaa heti kun on mahdollista, jotta voi olla askeleen edellä kilpailevaa asuntoa, Ronkainen sanoo.

Vuokranantajan kannattaa myös miettiä omaa strategiaansa. Haluaako maksimituoton vai pitkäaikaisen vuokrasuhteen ja onko voittojen maksimointi lyhyellä tähtäimellä se paras ratkaisu.

– Usein pitkäaikainen vuokrasuhde saattaa olla ajankäytön ja jatkuvan vuokratuoton osalta kannattavampi ratkaisu. Tässä markkinatilanteessa ei välttämättä kannata lähteä hakemaan yli markkinahinnan olevaa vuokraa.

Lahdelma muistuttaa, että asunnon on vastattava nykyajan vaatimuksia.

– Tämänhetkisessä markkinassa korostuu erityisesti se, että asunnon on oltava hyvässä kunnossa ja hyvin varusteltu. Enää keskusta-asunto ei välttämättä mene vuokralle, jos ei sieltä löydy astianpesukonetta, tai jos siellä on muovimatto lattiassa.

OVV:n kiireisin aika on perinteisesti osunut heinäkuulle, mutta korona tasoitti piikkiä. Asuntojen välitys kävi kuitenkin kiivaana toukokuusta syyskuuhun, ja määrällisesti asuntoja on vuokrattu tänä vuonna sama määrä kuin viime vuonna.

– Opiskelijoita ei tullut kaupunkiin niin paljon kuin normaalisti, joten oppilaitosten läheltä ja keskustasta kysyntä ei ollut aivan yhtä kovaa, Lahdelma sanoo.

Ronkaisen mukaan korona on tehnyt vuokralaiset varovaisemmiksi, ja koska Tampereella tarjontaa on niin paljon, on ehkä haluttu etsiä sopivaa asuntoa kauemmin.

– Ennen koronaa mentiin varmasti enemmän sijainti edellä, nyt taloudellinen puoli painaa enemmän vaakakupissa.

OVV on ollut pitkään edelläkävijä sähköisessä asioinnissa. Asiakirjojen sähköiset allekirjoitukset, etätapaamiset ja videoesittelyt olivat arkipäivää jo ennen koronaa. Niinpä OVV:lla on ollut hyvät valmiudet vastata korona-ajan haasteisiin.

– Asiakirjat voi allekirjoittaa sähköisesti, ja toimistokäynnit pyritään muutenkin minimoimaan. Asiakkaita pystytään palvelemaan etänä hyvin kattavasti. Vaikka asunnoista tehdään videoesittelyjä tarpeen mukaan, osa edelleen haluaa tulla paikan päälle katsomaan. Voimme järjestää pienille ryhmille turvallisesti yksityisnäyttöjä, mutta yleisiä näyttöjä ei tällä hetkellä järjestetä, Lahdelma sanoo.