Puheenaihe

KL: Suomalainen korruptio luultua yleisempää – ”Ei se ole mikään harvinainen ilmiö”

Kuvituskuva.

Johanna Erjonsalo

Tutkimusten mukaan Suomessa on katutason lahjontaa suuremman mittaluokan korruptiota, joka kätkeytyy rakenteisiin ja on hankalasti havaittavissa, kirjoittaa Kauppalehti.

Toisinaan suomalainen korruptio horjahtelee sallitun ja kielletyn rajamailla, kun taas joskus kyse on suoranaisesta rikollisuudesta. Suomalainen korruptio on valtaosin piilorikollisuutta, joka pesii erityisesti rakennusalalla, kertoo KL.

Oikeusministeriön kriminaalipolitiikka– ja rikosoikeusosastolla työskentelevä erityisasiantuntija Juuso Oilinki sanoo KL:lle, ettei valtaosa korruptiosta tule viranomaisten tietoon.

– Media tykkää aina nostaa tikun nokkaan Transparency Internationalin korruptioindeksit, joissa Suomi keikkuu kärjessä, ja sitten ollaan siinä käsityksessä, ettei Suomessa ole korruptiota.

Oilingin mukaan indeksi kuvaa lähinnä niin sanottua katutason korruptiota, jota Suomessa ei juurikaan ole.

– Kyllä meillä kuitenkin on korruptiota, eikä se ole mikään harvinainen ilmiö. Sanotaan näin, että korruptio on Suomessa yleisempää kuin moni luulee, toteaa Oilinki KL:lle.

Poliisiammattikorkeakoulun vuonna 2016 tekemän raportin mukaan poliisi kirjasi vuosina 2011 – 2014 yhteensä 516 korruptioon viittaavaa rikosilmoitusta. Korruptiorikosepäilyjen määrä oli samansuuntainen myös edellisellä seurantajaksolla vuosina 2007 – 2010. Tuoreimmista luvuista ei ole vielä tietoa, sillä vuodet 2015 – 2018 kattava raportti on vasta tekeillä.

Kauppalehden artikkeli on täällä.  

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (11)

Kommentit

Suomalainen korruptio on sitä

Suomalainen korruptio on sitä kun pidät (hra A.K.) turpasi kiinni kavereista niin sinut palkitaan myöhemmin ministerin pestillä vaikka olet saanut tuomion rikoksesta.

Suomi on ihan kauhukakara

Suomi on ihan kauhukakara kaikessa ei tämä ole lintukoto missään suhteessa.

Sellainen maa kuin poliitikot

Sellainen maa kuin poliitikot.

Kun suomalainen poliitikko

Kun suomalainen poliitikko ajaa Eteläranta-10:n etuja ja saa sittemmin hyväpalkkaisen työpaikan sieltä, kun SOTE-uudistuksessa "valinnanvapautta" ajavat pääsevät ylikansallisiin terveysfirmoihin, ilmavoimien kenraalit sotakoineta kauppaaviin asefirmoihin tai kun vallassa oleva poliitikko aivastaa niin suomalaisen valtavirtatiedonlevitteiden pomot hyppäävät j.n.e. niin eihän meillä korruptiota, eihän toki. Eihän hyvät veljet ja sisaret keskenään korruptoi vaan verkottuvat.

Kun ay-liike ostaa

Kun ay-liike ostaa eduskuntapaikat demaripoliitikoille, jotka siunaavat ja ovat mukana ay-liikkeen satojen miljoonien veropuhalluksessa, ei se ole korruptiota, eihän? Se on vaan verkottumista Suomen parhaaksi?

Onko Coyote:lla todisteita

Onko Coyote:lla todisteita äänten tai eduskuntapaikkojen ostamisesta? Jos ei ole niin sitten hieman toisenlaisia sanavalintoja, jookosta? Äänten ostamisia muistan kaksi tapauksia: toinen oli joku Hursteista joka osti ääniä puliukoilta vitosen kappale ja joku perussuomalainen viinapullolla, molemmat tapaukset jo vuosien takaa. // Ay-liike tukee vaaleissa sellaisia ehdokkaita joiden se katsoo toimivan ay-liikkeen tavoitteiden suuntaisesti. Jos lähdetään katsomaan tuollainen tuki korruptioksi niin mitä on sanottava USA-laisesta menosta jossa erityisenä saavutetun kannatuksen mittarina pidetään kerrytetyn vaalituen määrää. Meillä määriä pyritään pikemminkin salailemaan mutta julkisuudessa olevien tietojen mukaan sitä kertyy työväenliikkeen edustajia enemmän nimen omaan porvariehdokkaille pääosin Kokoomukseen mutta myös KEPUun ja SFP:iin kuin myös vähemmässä määrin muille. Saadun tuen määrä kuitenkin vähenee vasenta laitaa kohti katsetta käännettäessä. Coyote:n mittapuulla samalla vähenee myös korruption määrä, jos siitä todella oli kyse.

Kun ei sitten muualla enään

Kun ei sitten muualla enään pärjää.niin annetaan kaverille poliittinen eläkevirka,suomen pankkiin,tai jonkun valtion firman toimitusjohtajaksi,eläkettä odottelemaan,tietenkin kaikilla herkuilla ja mausteilla...Näin maassa toimii...Hyväveli-Veljeskunnan-Kultapossukerhon-sisäpiirin-kunniajäsenet...Kaverille kanssa periiaatteella.

suomessa koruptoituneet

suomessa koruptoituneet ihmiset ovat 90% kaikista politiikoista, näkeehän sen mitä päätetään, onko kansanedun mukaisia päätöksiä tehty viimeiset 40 vuotta?EI..MYÖS LÄHES KAIKKI VIRKAMIEHET, KUNNANJOHTAJAT, PANKKIIRIT, SUURYRITYSTEN JOHTAJAT JA OMISTAJAT YMS

Taisivat jäädä koulussa

Taisivat jäädä koulussa yhteiskuntaopin oppitunnit väliin?

Suomessa luonto on kaunis

Suomessa luonto on kaunis mutta mitään muuta hyvää ei löydy.Raha on aina tärkeää suomalaiselle ja tekee ihan mitä tahansa saadakseen sitä.

Olen huomannut myös

Olen huomannut myös liikkeellä olevan ilmaa joka saa ihmisiä polttamaan kaksi sataa säästääkseen yhden veroista. Joten tokikin jotkut suomalaiset saavat nautintonsa myös rahan menettämisestä kunhan sitä ei vain veronalle saa.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat