Puheenaihe

60 prosenttia suomalaisista arvioi käteisellä maksamisen tulevan tiensä päähän – 20 prosenttia uskoo sen tapahtuvan jo kymmenessä vuodessa

Kuvituskuva.

Arkisto/ Sauvo Jylhä

Viidennes suomalaisista arvioi käteisen käytön loppuvan kymmenen vuoden kuluessa, selviää Finanssiala ry:n kyselystä.

Käteistä käytetään maksuvälineenä yhä vähemmän. Suomalaisista noin 20 prosenttia arvioi käteisen käytön loppuvan kymmenen vuoden sisällä, ja reilu 60 prosenttia jollakin aikavälillä. Toisaalta lähes 30 prosenttia on sitä mieltä, ettei käteisen käyttö lopu koskaan.

– Kun käteisen määrä vähenee, siitä aiheutuvat kustannukset kasvavat. Kuitenkin aniharva suomalainen, vain kuusi prosenttia, olisi valmis maksamaan käteisnostoista, Finanssiala kertoo.

Tyypillisimmin käteistä nostetaan edelleen pankkiautomaateista, mutta nostot kaupan kassoilta ovat yleistymään päin. Automaatteja käyttää edelleen yli 90 prosenttia vastaajista ja kaupan kassalta käteistä nostaa ainakin joskus 16 prosenttia vastaajista. Kauppa onkin jo ohittanut pankkien konttorit käteisen nostopaikkana.

FA:n aiemmin julkaiseman Säästäminen, luotonkäyttö ja maksutavat -tutkimuksen mukaan vain 17 prosenttia suomalaisista maksaa päivittäisostoksensa tavallisimmin käteisellä. Ylivoimaisesti suosituin maksutapa on pankkitiliin liitetty debit-kortti. Sitä käyttää tavallisimmin päivittäisostosten maksamiseen yli 70 prosenttia suomalaisista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (8)

Kommentit

Moni ala rakastaa käteistä ja

Moni ala rakastaa käteistä ja alennusta voi saada hyvin.

Itse veikkaan, että käteisen

Itse veikkaan, että käteisen käytön vähentyessä etenkin mobiilimaksaminen yleistyy maksutapana, koska se on helppoa ja joskus jopa kortilla maksamista turvallisempaa. Täällä esittelyssä 5 yleistä mobiilimaksutapaa: https://www.lainakamu.fi/talousblogi/5-helppoa-tapaa-mobiilimaksamiseen/.

Taksipalvelussa käteinen

Taksipalvelussa käteinen laskee hintaa jopa puolet.

Juu ihan varmasti joku 6

Juu ihan varmasti joku 6 vuotias saa pankikortin, jotta voisi viikkorahoilla ostaa jäätelöä. Tai joku ostaa 6 vuotiaalle älypuhelimen, jotta hän voisi maksaa mobiilisesti.

Käteinen ei tule tiensä

Käteinen ei tule tiensä päähän .Ei valuuttaa voi poistaa. Maailma , jossa ainoa maksamiskeino on puhelimissa ja mobiililaitteissa ei toimi. Ihmismassa ei ole yksipuolisesti samanlaista. Laitteet menevät epäkuntoon, laitteiden saanti ei ole vain Suomalaisen päätäntävallan alla . Ei kaikkia munia samaan koriin.

Hyvä esimerkki käteisen

Hyvä esimerkki käteisen toimivuudesta: Lapset olivat myymässä mehua ja pullaa omakotitaloalueella; euron muki mehua. Mukava oli ostaa mehu mukillinen. Jaksoi lenkkeillä lisää kilometrejä.Lapset oppivat yrittämistä,ilman käteistä maksaminen ei olisi onnistunut.

Kela 500€ kantasuomalainen

Kela 500€ kantasuomalainen jonka jokaista euroa kytätään maksaa käteisellä jos sitä onnistuu pulloja keräämällä/vippaamalla jostain naarimaan. Taksikuski saksassa"Go hell with your plastic". Menee turistin käsi taskuun vilkkaasti.

Käteisen käyttö vähenee

Käteisen käyttö vähenee vähenemistään, vaikka muutos on tietysti monelle vaikeaa hyväksyä. Käteinen ei kuitenkaan kokonaan poistu - ei ainakaan seuraavan kymmenen vuoden sisällä.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat