Paikalliset

Ratikkakahvila avataan ensi viikolla – Vaunusta odotetaan Keskustorin nähtävyyttä: "Ikäänkuin kotiinpaluu"

Ratikkakahvila sijaitsee hyvällä paikalla keskellä keskustoria, myhäilee sitä pyörittävän Branderin Eerikki Lounamaa.

Joonas Alanne

Brander Oy:n toimitusjohtaja Eerikki Lounamaa sanoo, että Keskustorilla sijaitseva Ratikkakahvila avataan ensi viikon perjantaina 12. heinäkuuta. Branderin leipomoita pyörittävä yhtiö vastaa myös Ratikkakahvilan toiminnasta.

– Se on kiinnostava kohde ja uskon, että se asiakkaita kiinnostaa, toteaa Lounamaa.

Lounamaan mukaan Ratikkakahvila tulee pysymään Keskustorilla useita vuosia. Hän uskoo, että näyttävä kahvila elävöittää keskustaa ja tuo torille lisäarvoa.

Kahvilassa on anniskeluoikeudet ja mittava terassi. Sieltä saa muun muassa Branderin perinteisiä leipomuksia, suolaista ja makeaa, sämpylöitä, smoothieita, erikoiskahveja ja muita juomia.

Kahvilan sydämenä toimii entinen HKL:n raitiovaunu, jonka Helsinki on lahjoittanut Tampereelle.

Raitiovaunu on vanha Tampereella valmistettu Valmetin ratikka, joka on lähtenyt Helsinkiin vuonna 1974. Sen teippauksilla toteutettu oranssinharmaa väritys vastaa alkuperäistä ja sen alle on asennettu kiskot, joten ulkoasultaan raitiovaunu näyttää mahdollisimman autenttisilta. Vaunun pyörät on hitsattu kiskoihin. Näin vaunu näyttää siltä miltä kuuluukin: oikealta raitiovaunulta eikä miltään kontilta.

Vaunu on kahvilan asiakkaiden oleskelutila, jonka viereen tulee erillinen myyntikontti.

– Ratikasta löytyy penkkejä ja sinne voi mennä kahvia ja muita tuotteita nauttimaan, kertoo Lounamaa.

Ratikkakahvila tulee olemaan auki ympärivuotisesti. Lounamaa uskoo, että se tulee olemaan ainakin kesällä erittäin vilkas paikka.

Kahvilayrittäjän etsinnästä vastasi Tampere Tunnetuksi ry. joka haki Ratikkakahvilan pitäjäksi toimijaa avoimella haulla. Valinta kallistui lopulta Branderiin, jolla on pitkä historia Tampereen kahvilamaailmassa.

– Brander on tuomassa kahvilakulttuuria torille, toteaa yhdistyksen toiminnanjohtaja Riikka Töytäri.

Keskustoria pyritään elävöittämään pitkällä tähtäimellä. Kauppiasyhdistyksen toiminnanjohtaja sanoo, että Ratikkakahvila vastaa tilapäiseen tarpeeseen.

Raitiovaunusta löytyy esitteitä ja infoa tulevasta ratikasta. Tampere Tunnetuksi -yhdistystä ei häiritse se, että kahvilaksi taipunut vaunu ei ole koskaan Tampereella liikennöinyt.

– Ei nyt olla liian nökönuukia tuollaisissa, jos kerran on hyvä idea, naurahtaa Töytäri.

Hän sanoo, että Tampereella valmistettu raitiovaunu kertoo joka tapauksessa tarinaa kaupungin historiasta. Töytärin mukaan uuden raitiovaunuajan kynnyksellä on hyvä nostaa esiin myös historiaa.

– Kovin harvassa kaupungissa rakennetaan raitiovaunuja. Siksi olikin hauska, kun Helsinki tämän lahjoitti. Vaunullehan se on ikäänkuin kotiinpaluu.

Fakta

Ratikkakahvilaan tulee 150 neliön puupinnoitettu terassi, vanhasta raitiovaunusta, jossa on 30 asiakaspaikkaa, sekä myyntikontista jossa sijaitsee myös wc.

Branderin leipomo on vuonna 1920 perustettu perheyritys. Nykyisin yrityksellä on 5 erityyppistä konditoria-kahvilaa Tampereen keskustassa ja Pirkkalassa.

Tampere Tunnetuksi on vuonna 1965 perustettu Tampereen keskustan kehittämisyhdistys, joka järjestää tapahtumia, hallinnoi alueita ja markkinoi keskustaa Tampere Tunnetuksi Passin avulla. Jäsenet ovat kivijalkaliikkeitä, taloyhtiöitä, tavarataloja ja kulttuuritoimijoita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (1)

Kommentit

Brantsun leipomukset ovat

Brantsun leipomukset ovat aina olleet suosiossa. Osaavat sen homman. Mutta oliko ratikan pakko olla noin räikeä? Anna-Kaisan kukkapurkit jo tuomittiin rumiksi. No, pian pikkupojat loihtivat uuden sateenkaaren kirjon pintoihin. Siis suttaavat. Saavat ihailla virastotalon ikkunoista.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat