Puheenaihe

Kuluttajien luottamus talouteen romahti – Odotus sekä omasta että Suomen yleisestä taloudesta hyvin pessimistinen

Kuvituskuva

Johanna Erjonsalo

Kuluttajien luottamus talouteen vajosi kesäkuussa. Tämä käy ilmi Tilastokeskuksen kuluttajien luottamusindikaattorista.

Tilastokeskuksen mukaan vain kuluttajien rahankäyttöaikeet kestotavaroihin pysyivät kesäkuussa ennallaan toukokuuhun verrattuna.

Odotus Suomen yleisestä taloudesta oli hyvin pessimistinen. Myös kuva kuluttajan oman talouden sekä nykyisestä että tulevasta tilanteesta oli heikko.

 

Oman rahatilanteensa kuluttajat arvioivat kesäkuussa aiempaa huonommaksi. Ajankohtaa pidettiin yleisesti otollisena lainanotolle, ei niinkään säästämiselle tai kestotavaroiden ostamiselle.

Työlliset kuluttajat kokivat kesäkuussa, että työttömyyden uhka on omalla kohdalla lisääntynyt viime aikoina.

 

Kesäkuussa luottamus talouteen oli vahvinta pääkaupunkiseudulla ja heikointa Itä-Suomessa. Väestöryhmistä ylemmät toimihenkilöt olivat optimistisimpia. Selvästi kielteisimmin talouskehitystä arvioivat eläkeläiset.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (4)

Kommentit

Suomi on aika menetetty

Suomi on aika menetetty tapaus.Ei edes löydy jatkaja perhe yrityksissä.

Nykyhallitus ei ampunut

Nykyhallitus ei ampunut pelkästään omaan jalkaan vaan maamme ainoan luonnonvaramme, metsäsektorin, jalkaan. Vaikka metsämme kasvavat enemmän kuin koskaan ennen ja sitovat hiiltä enemmän kuin koskaan ennen, niin rajoittamalla hakkuita estetään metsäteollisuuden investoinnit Suomessa. Sen seurauksena firmat siirtävät tuotantonsa ulkomaille. Ensimmäinen varoitus tuli jo, kun Stora Enso ilmoitti yllättäen lopettavansa yhden suurimmista sahoista eli Kiteen sahan. Samalla jäi 100 ihmistä vaikeasti työllistyvällä alueella lopullisesti työttömiksi.

Pelkkää otsikkoa ei pidä

Pelkkää otsikkoa ei pidä käyttää oman agendan pönkitykseen. Stora Enso sulkee Kiteen sahan ja keskittää toimintoja Varkauteen, koska: "Kuusisahauksen taloudellinen suorituskyky on ollut heikko ja on ollut vaikeuksia täyttää kahta yksikköä tilauksilla...Varkaudessa saataisiin synergioita myös Stora Enson sellu- ja kartonkitehtaista yhteisen raaka-aineen, logistiikan, infrastruktuurin ja energian käytössä. Keskittäminen vahvistaisi entisestään Stora Enson asemaa maailmanlaajuisena korkealaatuisten puutuotteiden ja innovatiivisten puupohjaisten ratkaisujen tarjoajana" (YLE 27.6.) Lisäksi "Keski-Euroopan laajat hyönteis- ja myrskytuhot ovat aiheuttaneet ylitarjontatilanteen kuusisahatavaran kaupassa" (MT 14.6.)

Suomi ajaa väkisin itsensä

Suomi ajaa väkisin itsensä Kreikka tasolle.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat