Puheenaihe

Elinluovuttaja ei voi valita saajaa, mikä on osalle kynnyskysymys: "Voitaisiin antaa jollekin, joka ei ansaitse sitä"

Valtaosa suomalaisista eli 93 prosenttia tuntee elinluovutuskortin, mutta vain 24 prosenttia on allekirjoittanut sen.

Akseli Muraja

Suomalaisesta 85 prosenttia on valmis luovuttamaan elimensä kuolemansa jälkeen toisen ihmisen auttamiseksi, kertoo Munuais- ja maksaliiton teettämä tutkimus.

Ainoastaan kahdeksan prosenttia kieltäisi luovutuksen. Suurin osa kieltäneistä eli 37 prosenttia ajattelee, että heidän elimensä eivät kelpaa luovutettavaksi.

– Omien elintensä kuntoa ei tarvitse itse arvioida, eikä niitä kannata ainakaan aliarvioida. Kalenteri-ikää tärkeämpää on elinten kunto, jonka lääkärit tutkivat tapauskohtaisesti, Munuais- ja maksaliiton viestintäpäällikkö Petri Inomaa muistuttaa.

– Myös iäkäs ihminen voi olla elinluovuttaja.

Elinluovutuksen kieltäneistä 17 prosenttia ajatteli, että oma elin voitaisiin antaa jollekin, joka ei ansaitse sitä. Jyrkimmin asiaan suhtautuivat 18–24-vuotiaat.

Elinluovutustahdossa voi kirjata ylös, jos ei halua luovuttaa jotain tiettyä elintä, mutta saajaa ei voi valita. Suomessa luovuttajan omaiset eivät koskaan saa tietää elinten saajaa eikä elinsiirron saanut saa tietää luovuttajaa.

Viime vuonna nuorin elinluovuttaja oli 2-vuotias ja vanhin 83-vuotias.

Lain mukaan jokainen on elinluovuttaja, jos ei ole sitä eläessään kieltänyt. Tahto pyritään aina selvittämään, yleensä keskustelemalla omaisten kanssa.

Vain runsas neljännes eli 28 prosenttia suomalaisista kertoi tietävänsä läheisensä elinluovutustahdon. Vielä kaksi vuotta sitten 44 prosenttia sanoi tietävänsä läheisensä kannan asiaan.

Valtaosa suomalaisista eli 93 prosenttia tuntee elinluovutuskortin, mutta vain 24 prosenttia on allekirjoittanut sen.

Toukokuun loppuun mennessä Suomessa oli tehty tänä vuonna 197 elinsiirtoa. Samaan aikaan uutta elintä odotti 571 ihmistä.

Siirrettävistä elimistä on jatkuva pula. Eniten Suomessa tehdään munuaissiirtoja, viime vuonna 238. Toiseksi eniten on maksansiirtoja, joita oli 66.

Sydänsiirtoja oli ennätyksellisen paljon, sillä uuden sydämen sai 47 henkilöä. Keuhkonsiirtoja oli 18 ja haimansiirtoja 23. Lisäksi Suomessa tehtiin yksi elinsiirroiksi laskettava kasvojen kudostensiirto.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (14)

Kommentit

Voitaisi antaa jollekin, joka

Voitaisi antaa jollekin, joka ei ansaitse sitä? Miten niin? Kai kaikkein älyttömintä on pistää toimivat elimet maan multiin tai polttaa tuhkaksi? Pahasti vaikuttaa siltä, että nämä ihmiset ajattelevat, että jos he eivät saa elää, niin ei tarvi sitten muidenkaan elämää pidentää.

En todellakaan halua antaa

En todellakaan halua antaa jollekin ketjupolttajalle tai ryhmäraiskaajalle yhtään mitään, mutta kunnon kansalaiselle kyllä. Demareita kun kerta tätänykyä ollaan.

Eli et halua antaa

Eli et halua antaa turvapaikanhakijalle?

Pitää tatuoida rintaan "ei

Pitää tatuoida rintaan "ei vihervasurille"

Heh heh, voisi tulla

Heh heh, voisi tulla suomalaiselle perusjampalle aika pitkä tatuointi rintaan, (tosin ei ole laiha kaveri), kun kieltäisi kaikki keille ei halua elimiään luovuttaa; maahanmuuttajat, suomenruotsalaiset, sateenkaariväki, suvaitsevaiset, toimittajat, poliitikot, exät, muut sukulaiset, vihamiesten nimet jne, jne! Olisi siinä oikeuslääkärillä sitten luettavaa ja valikoitavaa?

Ihmisen oma tahto

Ihmisen oma tahto omaanruumiiseen. Oma keho on pyhä yksilön omaisuus. Ei yhteistä korppikotkan omaisuutta repimiseen ja haaskojen syötäväksi.Jos vainaja on eläessään ilmoittanut haluavansa arkkuun , ehjänä , ilman ruumiinavausta , ei halua polttohautausta vaan ihmisen elämänkaarenjamuiston kunnioittamista tottakai vainajan tahto määrää. Vanhana ja sairaana kuollut ei ole elinten luovutusmateriaalia, hyväkuntoiset onnettomuuksiin tai vastaaviin kesken kaiken kuolleet joilla oma elintenluovutus kortti, voivat hoitaa elinluovutusohjelmaa.Ei vainajan tili ja omaisuuskaan ole kaikille köyhille jaettavaa saalista, vaan omaisten perunkirjoituksessa perittävää lasten ja lähisukulaisten omaisuutta.

Spermanluovuttaja saa valita,

Spermanluovuttaja saa valita, onko vastaanottaja aviopari, lesbopari, tai esimerkiksi yksinäinen nainen. Yksinäinen nainen on usein käytännössä lesbo, joka jostain syystä ei saa sanottua totuutta Väestöliitossa käydessään. En ota kantaa onko hyvä näin, kunhan totean eron elinluovutkseen. Mielipiteitä?

Nyt hallituksen tulee pohtia

Nyt hallituksen tulee pohtia haetaanko ISIS terroristit jotka hävinneet Kalifaatissa sodan, Suomeen asumaan , oleskelemaan, harrastamaan yhteiskunnan rahoilla. Kuka haluaa luovuttaa terroristeille elimiään? Terroristi , joka hyväksyy kurkkujen leikkaamiset ja varkaiden käsien katkomiset , lapsivaimot, ladten sukuelinten silpomiset? voi olla tällaisia tulevaisuudessa paljonkin elintenluovutuskohteina , hekinvoivat tarvita elimiä ja leikkauksia. Terroristit.

Jos maailma ahdistaa liikaa,

Jos maailma ahdistaa liikaa, niin parempaakin apua saa kuin tänne kirjoittelemalla.

Miksi et sitten hae sitä apua

Miksi et sitten hae sitä apua? Miksi roikut täällä säälittävine kirjoituksinesi?

Kun sisäministeri Vihreistä

Kun sisäministeri Vihreistä ja ulkoministeri Vihreistä, tarviiko silloin enään arvailla, noudetaanko terroristiäidit kakaroineen tänne? Johan täälläkin kommentoi muutama, jotka ovat lentokentällä kukkapuskien kera niitä ilosta itkien vastaanottamassa!

Ei auta ahdistus - apu , kun

Ei auta ahdistus - apu , kun kurkunleikkaaja iskee torilla tai turistimatkalla. Ei auta vanhusta ahdistukseen tarkoitettu apu, kun tarve on saada konkreettista fyysistä kotiapua siivoukseen, pesuihin, ruoanlaittoon, kulkemiseen lääkäriin tai apua koviin vatsavaivoihin . Nämä avut kun ovat kiven takana. He jotka kykenevät taistelemaan lakisääteisten palvelujen saamiseksi , voivat jotakin palvelua sairaana ja väsyneenä saada. Työkykyisille Pakolaisille tarjotaan tulkkipalveluja Kelan etuuksiin, ilmaisia terveyspalveluja ja ilmaista asumista sekä lapsille erityisavustajaa, päivähoitoa . Ei siinä ahdistusapu auta, jollei eduskunta tee eutanasiasta sallittua. Kuolema auttaa. Suomalaista . Yhteiskunta keskittyy Afrikan sosiaaliturvan maksamiseen. Poliitikot omaan napaan. Mediaan kirjoittamalla saa totuuden ehkä jonkun päättäjät silmiin ja ajattelemaan mitä yhteiskunnassa koetaan. Sananvapaus . Joka on hiljaa on tyytyväinen, päättäjät lukevatkaiken olevan hyvin.

Vanhus kuoli , ei päässyt

Vanhus kuoli , ei päässyt lääkäriin ajoissa . Automaatti ilmoitti jokaisena soittopäivänä, ruuhkasta. Vanhus kärsi vaivoista pitkään yksin . Mitään apua ei saanut kotiin , vaikka oli sydänvikaisena, väsyneenä, anemiaa ym. Yläkerran Muslimipakolaiset, työkykyisiä vanhemmat, lapset kouluikäisiä, kuljetettiin taksilla ostoksille yhteiskunnan varoilla, sekä,muslimivanhemmat käyttivät kalliita yksityisiä lääkäripalveluja. Näin tämän influenssa rokotusta ottaessa yksityisellä .Kerjäläisasemaan vailla ansioita Suomeen ja kalliit palvelut tarjolla. Suomalainen vanhus joutui valvomaan näiden muslimien takia yöt, muslimit metelöivät öisin jatkuvasti . Lisäksi vanhus sai kokea muslimien kulttuurierot . Nämä pakolaiset heittivät tupakantumpit ja roskat vanhuksen kukkapenkkiin. Vanhus maksoi itse eläkkeestä vuokran, pakolaisille vuokran maksoi yhteiskunta. Vanhus kuoli jouduttuaan ambulanssilla sairaalaan liian myöhään vaivojensa takia. Pakolaiset muuttivat kalliimpaan asuntoon ja muuttorahat maksoi yhteiskunta.

Suomalainen yhteiskunta ei

Suomalainen yhteiskunta ei anna arvoa oman maan kanta-suomalaisille , sodassa itsenäisyyden puolesta kärsineiden ja vanhusten ihmisarvolle pätkän vertaa. Suomen yhteiskunta on huolestunut, kiinnostunut Afrikan ja lähi - idän ihmisten hyvinvoinnista Suomessa , paperittomien ja laittomasti maassa oleskelevien elintason ja palvelujen tarjoaminen on Suomen yhteiskunnalle kärkihanke ja velkarahan kohde. Terroristien hakeminen sotamaista on tärkeä yhteiskunnan rahoituskohde. Terrorismin rahoitusta ja tukemista Kelan rahoilla. Viis viattomista rehellisistä vanhuksista ja lapsiperheistä , veronmaksajista. Vain ulkolainen on ihminen. Terroristi arvokkaampi kuin vanhus tai palkansaaja.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat