Vaalit

Vaalitulos täysi ällistys – "Kyllä juhannuskokko palaa ennen kuin hallitus saadaan kasaan"

Pitkän linjan vaaliasiantuntija Pertti Timonen pitää vaalitulosta melko erikoisena: hänen mukaansa hallitusneuvotteluista on tulossa pitkät ja kimurantit. 

Petteri Mäkinen / arkisto

Tampereen yliopiston valtio-opin dosentti Pertti Timonen on ihmeissään eduskuntavaalien tuloksen edessä. Eniten häntä ihmetyttää Sdp:n kannatuksen sulaminen ja Perussuomalaisten melkoinen loppukiri.

Timonen arvioi vaalitulosta kello 22.40 aikaan, jolloin äänistä oli laskettu 85 prosenttia.

Sdp:lle ja Perussuomalaisille on näillä näkymin tulossa molemmille 40 paikkaa, kokoomukselle 37 ja keskustalle 31 kansanedustajaa.

– Hallitusneuvotteluista tulee vähintäänkin mielenkiintoiset. Viime vaaleissa kolme suurinta puoluetta muodosti hallituksen ja sehän oli parlamentaarisesti ajatellen oikeaoppinen ratkaisu, Timonen arvioi.

– Mutta nyt vastaavanlainen ratkaisu kyllä epäilyttää melkoisesti. Hallitusneuvotteluista tulee varsin pitkät, juhannuskokko varmasti roihuaa ennen kuin hallitus saadaan kokoon.

Keskustan rökäletappio on Timosen mukaan katastrofaalinen.

– Näin huonoa tulosta puolue ei ole saanut sataan vuoteen, joten nyt kyllä Keskustalla on mietinnän paikka, Timonen pohtii.

– Siniselle tulevaisuudelle nämä vaalit olivat kohtalokkaat. Hyvin todennäköisesti sinisten taru loppuu tähän ja sen kannattajat liukenevat muihin puolueisiin. 

Timosen mukaan on kohtalokasta, jos usean ministerin puolue ei saa ainuttakaan kansanedustajaa läpi. Hän arvioi, että ainakin Sampo Terho ja Jussi Niinistö siirtyvät vaalien jälkeen kokoomuksen riveihin.

Liike nytin yhden paikan ryhmää Timonen ei pidä mitenkään merkittävänä.

– Mitäpä sellaisella puolueella tai ryhmällä tekee, jolla on vain yksi ainoa edustaja. Ei sillä paljon painoarvoa voi olla.

Uusien pikkupuolueiden heikko kannatus selittyy Timosen mukaan suomalaisella vaalijärjestelmällä.

– Uudellamaalla piilevä vaalikynnys on 2,5 prosenttia, mutta Lapissa jo noin 12,5 prosenttia. En tosin usko, että vaalipiirejä yhdistämällä saataisiin aikaan sen kummoisempaa tulosta. 

– Yksi hyvä keino olisi muodostaa Ruotsin tapaan todellinen äänikynnys, joka voisi Suomessa olla tuollaiset kolme tai neljä prosenttia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (4)

Kommentit

Ei tule ainakaan "tavallisen"

Ei tule ainakaan "tavallisen" ihmisen elämä helpottumaan. Kokoomus toimii vain suurten ehdoilla ja verot ulkomaille. Perussuomalaiset on liian jyrkkälinjainen ja yhteistyökyvytön.

Nyt nähdään kuka pitää

Nyt nähdään kuka pitää vaalilupaukset ,kuka osoittautuu valehtelijaksi.Ja kun lupaukset jäävät vaalipuheen tasolle, tulee taas suunnanmuutos.

Perus-Suomalaisten tulis

Perus-Suomalaisten tulis osoittaa halunsa hallitukseen. Tekemällä kompromisseja joissakin asioissa. Vain siten saavat vaikutusmahdollisuutta.Noin suurella kannatuksella ei voi lähteä karkuun. Pienikin vaikutusmahdollisuus on parempi kuin oppositiossa. Tietysti kansanedustajanakin voi vaikuttaa.

Ylipuoluerajojen vaaleissa

Ylipuoluerajojen vaaleissa oli hyviä henkilöitä.Häkkänen, Andersson,oikeistosta-vasemmistosta, hyviä tyyppejä molemmat.Nuorta polvea.Häkkänen on saanut työssään aikaiseksi kiristykset lapsiraiskaajien tuomioihin.Ei mikään jahkailija.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Vaalit

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat