Paikalliset

Yli 15 000 kävi katsomassa ratikan mallikappaletta – Seuraavan makettinäyttelyn paikka on jo päätetty

Maketti esiteltiin tamperelaisille torstaista tiistaihin.

Joonas Alanne

Tamperen ratikkamakettia kävi kuuden päivän aikana katsomassa yli 15 000 kävijää.

Makettia esiteltiin Tampere-talon Sorsapuistosalissa yleisölle 21.–26. helmikuuta järjestetyssä näyttelyssä.

Näyttelyn suosio yllätti järjestäjät positiivisesti.

– Olemme halunneet kehittää Tampereen Ratikkaa yhdessä eri kuntalaisryhmien kanssa, jotta saamme katukuvaan aidosti tamperelaisen kulkuneuvon. On hienoa, että olemme voineet tarjota ihmisille jo nyt mahdollisuuden tutustua ratikan ominaisuuksiin aidossa koossa. Kiinnostus raitiotiehanketta kohtaan on ollut alusta asti huima, mutta maketti-näyttelyn huikea suosio ylitti kaikki odotuksemme, Tampereen Raitiotie Oy:n toimitusjohtaja Pekka Sirviö iloitsee.

– Näyttely oli meille erinomainen tilaisuus kertoa ratikan toiminnallisuuksien lisäksi hankkeen etenemisestä. Ihmiset olivat todella kiinnostuneita ratikan vaikutuksista kaupunkiympäristöön ja vilpittömän innostuneita niin ratikan muotoilusta, väristä kuin koostakin. Paikalliset olivat erityisen ilahtuneita siitä, että Tampereelle saadaan niin moderni kulkuväline. Muutama ratikan vastustajakin kävi kertomassa muuttaneensa kantaansa, kun näkivät maketin, Tampereen kaupungin Raitiotien kehitysohjelman projektipäällikkö Antti Haukka hymyilee.

Rakentavaa palautettakin näyttelyssä toki saatiin. Osaa harmitti esimerkiksi se, että oma suosikkiväri hävisi äänestyksessä punaiselle, osa kritisoi jalkatiloja ja osaa saattoi harmittaa oman pysäkin sijainti.

– Pidämme tärkeänä, että voimme jo tässä vaiheessa jakaa mahdollisimman paljon niin ratikan muotoiluun kuin liikennöintiin liittyvää tietoa yleisölle. Tampereen Ratikasta pyritään tekemään niin käyttäjäystävällinen kuin mahdollista, jotta lyhyet ja nopeat siirtymät kaupungin sisällä sujuvat mutkitta. Kuten joukkoliikennevälineissä yleensä, ratikan tilat optimoidaan kaikki käyttäjäryhmät huomioiden ja osa tekniikasta joudutaan piilottamaan mm. penkkien alle. Otamme kaiken saamamme palautteen kiitollisina vastaan, jotta Tampereelle saadaan Euroopan paras ratikka, Sirviö toteaa.

Yleisöllä oli tapahtuman ajan mahdollisuus äänestää ratikan istuinkuosien suunnittelijaa sekä näyttelyssä että verkossa. Kuosisuunnittelijoita etsittiin avoimella portfolihaulla viime syksynä ja tuomaristo valitsi heistä ehdolle äänestykseen tekstiilitaiteen emerita professori Helena Hyvösen, muotoilija (AMK) Laura Gröndahlin ja kuvataiteilija Pasi Niinisen. Lopullisen valinnan suunnittelijasta tekee tuomaristo. Yleisöäänien painoarvo on valinnassa 20 prosenttia. Voittajan nimi julkistetaan maaliskuun alussa. Myös yleisön suosikkisuunnittelija palkitaan.

Maketin lisäksi näyttely-yleisöä ihastutti myös 3D-printattu pienoismalli, joka esitteli visiota Tampereen kaupungin keskustasta vuonna 2030. Tampereen kaupungin Viiden tähden keskusta -kehittämisohjelman 1:1000 pienoismallia voi ihastella näyttelyn jälkeen Galleria Nottbeckissa Finlaysonin alueella.

Yleisö pääsee seuraavan kerran ihailemaan makettia huhtikuussa Tampereen Pyynikillä, Rollikkahallilla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Joonas testasi makettimatkailua – Tällainen on Tampereen tuleva ratikka24.2.2019 18.00
Myös koirat voivat testata Tampereen ratikkaa maketti-näyttelyssä – Paikalla myös lastenrattaita ja Jopo20.2.2019 18.00
Pysäkiltä ratikkaan nousua voi testata, iltavalaistuksen näkee kerran tunnissa... – Tätä on luvassa torstaina avattavassa maketti-näyttelyssä20.2.2019 11.16

Kommentit (1)

Kommentit

Oli se hyvä, että viimeisenä

Oli se hyvä, että viimeisenä päivänä maketiin saatiin ihan kunnollinen ryysis. Nyt ainakin tiedetään minkälainen täyteen ahdettu sillipurkki tuosta härvelistä kehittyy. Ei taida kalusto riittää parin minuutin vuoroväliin ruuhka-aikana, jotta sillipurkki-ilmiö voitaisiin välttää.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat