A-P. PietiläA-P. Pietilä on päätoimittaja emeritus ja tietokirjailija.

Osta nuorelle laskin

Voi tätä lupausten määrää. Olet sitten vanha tai nuori, niin joku lupaa sinulle maat ja taivaat ennen huhtikuun vaaleja.

Ei se ole tyhmä, joka lupaa, vaan se joka uskoo lupauksiin. Järkevää olisi miettiä, mistä taskusta kalliit lupaukset maksetaan. Mitä nuoremmasta suomalaisesta on kyse, sitä varmemmin hänen maksurasituksensa kasvaa. Miksi?

Ei oleyhtään uutta lupausta, joka ei maksaisi. Kun valtion menot kasvavat aikana, jolloin tulot lisääntyvät hitaasti, käytettävissä olevan rahan määrä vähenee. Se mitä luvataan lisää, on väkisinkin pois jostakin vanhasta tai se maksetaan lisävelalla.

Työikäisten pitäisi ostaa laskukone. Mitä kalliimpia lupauksia vaaleissa tehdään, sitä suuremmaksi kasvaa työikäisten maksama lasku.

Puolueista, poliitikoista ja aatteista riippumatta valtion velanotolle tulee luonnollinen rajoite."

Tänä vuonna eläkeläisten määrä lisääntyy, kun 1950-luvun puolivälissä syntyneet saavat työeläkekortin. Samalla työikäisten määrä vähenee.

Kustannusten maksaminen siirtyy nuoremmille ikäluokille, joissa on vähemmän porukkaa kuin jo eläkkeellä olevissa ikäluokissa. Yksinkertaisen matematiikan mukaan käy näin: kun menot lisääntyvät ja maksajien määrä pienenee, nuppikohtainen rasitus kasvaa.

Puolueista, poliitikoista ja aatteista riippumatta valtion velanotolle tulee luonnollinen rajoite. Velkaa ei voida lisätä, kun talouskasvu ei automaattisesti kuittaa velkaa ja velanmaksajien määrä vähenee.

Nuorilla on lisärasite. Suomessa on noin 600 000 työikäistä, joilla ei ole ylioppilas- tai ammatillista tutkintoa. Pelkän peruskoulun varassa olevien työllisyysaste on noin 43 prosenttia, kun tutkinnon suorittaneista on työllistynyt yli 70 prosenttia.

Nuoret kustantavatperhe- ja koulutuspolitiikan löperyyden. Valtava määrä kansalaisia on voinut jättäytyä opintojen ulkopuolelle, kun kouluttautuminen ei ole huvittanut. Tämä kostautuu korkeana työttömyytenä, nousevina veroina ja korkeina sosiaalitukina.

Jokainen saa tehdä rahoillaan mitä haluaa. Mutta saako kuka tahansa olla tekemättä mitään jonkun toisen rahoilla?

Kertovatko eduskuntaehdokkaat äänestäjilleen ikävät faktat ennen vaaleja?

A-P. Pietilä

Kommentit (9)

Kommentit

Eiköhän 80% tiedä että Suomi

Eiköhän 80% tiedä että Suomi on menetetty tapaus.

Ja tyhmimmät leikkaavat

Ja tyhmimmät leikkaavat tulevaisuudesta. Mitähän pitäisi tehdä jos 600000 tarvitsee koulutusta? Järki sanoo että kouluttaa, ei leikata koulutuksesta. Ja eikö ole hyvä pitää mukana kaikki jos kaikkien panosta tarvitaan. Mitä Kepun, Kokoomuksen ja Sinisten/Persujen päässä onkaan pyörinyt kun he ovat tehneet päätöksiä hallituksessa. Aikovatpa vielä tuhota yhden maailman kustannustehokkaimmista terveydenhuoltojärjestelmistä omalla Sotellaan. Kenellä onkaan varaa maksaa ne miljardit jotka tulevat kun kustannukset nousevat USAn tai edes Ruotsin tasolle. Mitä satuja hallituspuolueilta vielä kuullaankaan ennen vaaleja, seurataanpa. Veikkaan että kaikki hölmöt ja tekemättömät päätökset sekä yhteiskunnan kielteinen kehitys laitetaan opposition syyksi. Pakoillaan vastuuta ollen taas niin pienen ihmisen asialla että, peitellen edellisten vaalien lupauksia jotka petettiin härskisti. Ja miksi hallituksen perhe- ja koulutuspolitiikka on ollut löperöä ja täysin saamatonta tulevaisuuden kannalta. Ehkä siksi että hallitus on valinnut linjan jossa keskitytään talouden pikavoittoihin ja harvojen etuihin unohtaen että vain panostuksella koko kansaan saavutetaan jotain pysyvämpää. Tulevaisuus ei näytä todellakaan hyvältä kun ihmiset unohdetaan.

Tämän maan uutisia lukiessa,

Tämän maan uutisia lukiessa, täällä olisi Yhteiskuntanne kannalta huomattavasti halvempaa sille antaa Kouluttamattomien, tai myös Koulutettujen ihmisten mieluummin vai olla, eikä väkisin pyöriä edes yhtenä maanne ilmeisesti jo 1 800 000 kokopäivä työtä tekevän joukossa, josta kolmannes on jo pelkästään Valtionne - ja Kuntien työntekijöitä, sekä varmasti toinen kolmannes heidän kauttaan työllistettyjä vielä monen alan verotuottojen ja tuottojen kantautuessa pois maastanne... :-) -näkemys eroja toki löytyy, niin kuin pitääkin, tämän maanne pyöriessä tällä kokoonpanolla ja näillä toimilla todella kaukana edes pienestä realistisesta elämästä joka todellakin maksaa tulevaisuuden jälkipolville mikäli näihin toimintoihin ei järkiperusteisesti puututa.

Katteettomista lupauksista

Katteettomista lupauksista sen verran verran että kuinka Kokoomus aikoo rahoittaa lupaamansa autoveron poiston eli miljarin verotulojen menetyksen. Leikkaamalla koulutuksesta vai nuorten perheiden palveluista? Tässäkö hallituksen lahja nuorille. Koettakaa pärjätä, me vain leikataan: http://jukkakleppalahti.puheenvuoro.uusisuomi.fi/267259-hallitus-huolestui-hallituksen-tyhmasta-innovaatiopolitiikasta

Olenkin odotellut, että joku

Olenkin odotellut, että joku lupaisi uudistaa verolait niin, ettei porsaanreikiä olisi. Tolkuttomista vastikkeettomista yritystuista pitäsisi myös päästä eroon. Nehän ovat vain pörssiyhtiöitä ja sijoittajia varten. Eli reippasti yli 5 miljardia saataisiin koulutukseen, investointeihin, oikeanlaiseen terveydenhoitoon. Ja vankeutta jokaiselle, joka vaikuttaa valtionyhtiöiden hukkaamiseen veroparatiisiyhtiöille.

Petäjä voisi itse mennä

Petäjä voisi itse mennä tekemään ruumiillista oikeaa työtä. Esimerkiksi tammikuun kovilla pakkasilla tehtaalle ulkohommiin hitsaamaan, rälläköitään ja turaamaan. Sitten voisi ostaa laskimen ja laskea. Terveisin aikuiskuolutettu ei ammatti eikä tutkinto koulutettu.

Osinkojen nostajat eivät

Osinkojen nostajat eivät maksa kunnallisveroa , kuten Työttömät, palkansaajat , eläkeläiset, opiskelijat .. Saavat ilmaiseksi kunnalliset palvelut osallistumatta maksuihin. Pitäisikö tätä ryhmää ruveta laskuttamaan palveluiden käytöstä?

Osinkotuloista maksettava

Osinkotuloista maksettava vero,n.30%,menee valtiolle.Se on minustakin väärin.Vero pitäisi ohjata maksajan kotikunnalle,koska muuten näiden maksajat,nauttivat koulu- ja terveyspalvelut ilmaiseksi,voimatta vaikuttaa asiaan itse.Kyseessä on iso raha koska yrittäjät usein nostavat palkkansa mieluummin osinkona kuin palkkana.Osinkotulot edellyttävät tietenkin voittoa ja voitosta maksettua 20% yhteisöveroa,joka menee sekin valtiolle,jaettavaksi jonkun jakosäännön mukaan useammille kunnille.Näitä asioita pitäisi korjata nyt kun Kepu siirretään apupuolueeksi.

Asumisperusteinen

Asumisperusteinen sosiaaliturva ei kannusta ulkomaalaisia työhön. Kun yhteiskunta maksaa asumisen, oleskelun, terveydenhuollon, lisääntymisen, tulkkipalvelut Kelan kaikkiin Etusuuksiin, työnteko on vain rasite ja kuluerä vapaa-ajan ja mm. Uskonnon harjoittamiselle. Leppoisampaa on oleskella. Huonekalut maksusitoumuksilla huonekaluliikkeistä . Mihin Laskinta tarvitaan? Kieltäkään ei tarvitse opetella .

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet