Petteri MäkinenKirjoittaja on Tamperelaisen päätoimittaja.

Pääkirjoitus: 14 vuotta riittävästi?

Suomessa on käyty keskustelua siitä, kuinka pitkä elinkautisen tuomion pitäisi olla.

Taustalla on kahdesta Tampereella tehdystä paloittelusurmasta elinkautiseen tuomittujen Virpi Buttin ja Janne Hyvösen asteleminen ehdonalaiseen vapauteen 14 vuoden vankeuden jälkeen.

Hovioikeuden päätöksellä Butt käveli vapauteen jo vuodenvaihteessa, vaikka Rikosseuraamisvirasto ei vapauttamista puoltanut. Oikeuspsykiatrisessa kokonaisarviossa tämän riski syyllistyä uudelleen väkivaltarikokseen arvioitiin korkeaksi. Hovioikeuden mukaan taas Buttin kehitys viimeisten avolaitoksissa vietettyjen vuosien aikana oli niin myönteistä, että 14 vuotta katsottiin riittäväksi rangaistukseksi.

Peruslähtökohta on se, että Suomessa tuomiovalta on tuomioistuimella. Tästä seuraa se, että elinkautiseen tuomitun päästämisestä ehdonalaiseen päättää Helsingin hovioikeus. Rikosseuraamusvirasto on vain lausunnon antava viranomainen. Toinen lähtökohta on se, että rangaistuksensa kärsineellä ihmisellä on oikeus palata osaksi yhteiskuntaa.

Silti kansan oikeuskäsityksen ja lain toteutumisen ajautuminen erilleen toisistaan on ongelma, jota ei saa ohittaa olan kohautuksella. Kysymys siitä, onko 14 vuoden vankeusrangaistus kansalaisten oikeustajun mukainen rangaistus näistä rikoksista, on tärkeä ja oleellinen esittää.

Myös keskustelu vaarallisten vankien vapauttamisen käytännöistä on paikallaan. Suomen rikoshistoriassa poikkeuksellisiin henkirikoksiin liittyy puolustuskyvyttömien uhrien silmitön surmaaminen, uhrien paloittelu sekä toisessa tapauksessa ruumiinjäsenten kanniskelu kaupungilla ja kannibalismi.

Vielä tärkeämpi kysymys onkin se, uskaltaako näiden uskomattomasta raakuudesta ja piittaamattomuudesta kertovien rikosten tekijät päästää 14 vuoden jälkeen vapauteen ja osaksi yhteiskuntaa.

Hovioikeuden näkemys Buttin myönteisestä kehityksestä vankilassa ja muun muassa vankilanjohtajan lausuntoon pohjautuva Rikosseuraamusviraston vapauttamista vastustava kanta ovat niin jyrkässä ristiriidassa, että huolestuneet kansalaiset ansaitsevat myös vastauksia.

Petteri Mäkinen

Kommentit (1)

Kommentit

Liian usein luemme uutisia,

Liian usein luemme uutisia, joiden mukaan juuri vankeudesta vapautettu on heti syyllistynyt vastenmielisiin rikoksiinsa uudelleen. Vankeus ei heitä ole parantanut. Päinvastoin, halu toimia vastaavalla tavalla on vain kasvanut. Tarvitsemme vankilan ja vapauden väliin tiukasti valvotun jatkokauden, josta vapautuisi vain rikosseuraamusviraston ja psykiatrisen tarkkailun suostumuksella.

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet