Paikalliset

Tampereen kirjastoissa on jouduttu turvautumaan porttikieltoihin – Kyse on viimeisestä keinosta, kun mikään muu ei auta

KÄYTÖS Uusi kirjastolaki mahdollistaa väliaikaisten käyttökieltojen määräämisen.

Uuden lain mukaan kirjaston käyttäjän pääsy kirjastoon voidaan kieltää määräajaksi.

Marjo Rämö

Kymmenkunta kirjaston käyttäjää on saanut tänä vuonna määräaikaisen porttikiellon kirjastoon. Tuoreimmat käyttökiellot on annettu marraskuun puolivälissä ja niiden kesto on 30 vuorokautta. Käyttökiellosta tehdään aina viranhaltijapäätös.

Kirjasto- ja kansalaisopistoyksikön johtaja Pirkko Lindberg kertoo, etteivät kirjaston käyttökiellot kohdistu mihinkään tiettyyn paikkaan.

– Niitä on annettu ympäri Tamperetta.

Hän ei halua tietosuojasyistä täsmentää, mihin kirjastoihin käyttökieltoja on annettu, jottei asiakkaita voi tunnistaa. Käyttökieltoja on jouduttu antamaan niin alaikäisille kuin aikuisillekin.

Yleisiä kirjastoja koskeva lainsäädäntö muuttui 1. tammikuuta 2017. Uusi kirjastolaki mahdollistaa määräaikaisten käyttökieltojen antamisen. Käyttökielto saa olla pituudeltaan enintään 30 vuorokautta, ja kiellossa pitää määritellä, mitä kirjastoa se koskee.

Tampereella käyttökiellot otettiin käyttöön uuden lain astuttua voimaan.

Lindberg kertoo, ettei käyttökieltoja anneta kenellekään kevytkenkäisesti.

– Kieltoja ei keksitä omin päin, vaan perusteet on määritelty laissa. Kieltoihin sisältyy myös kuuleminen eli asiakas saa kertoa oman kantansa. Vain harva on halunnut käyttää tätä mahdollisuutta.

Kirjaston käyttökieltoon joudutaan turvautumaan, jos henkilö ei useista huomautuksista huolimatta muuta käytöstään, joka häiritsee muita kirjaston asiakkaita tai hän esimerkiksi vahingoittaa kirjaston omaisuutta.

– Yleensä asiat selviävät puhumalla, ja kirjastoissa pyritään siihen, että ongelmat selvitetään aina keskustelemalla. Käyttökielto on vasta se viimeinen keino, kun mikään muu ei enää auta.

Käyttökiellon saaneet henkilöt ovat pääsääntöisesti noudattaneet kieltoa ja pysyneet kiellon aikana poissa kirjastosta.

Kirjaston kantava perusperiaate on avoimuus. Ovet ovat auki kaikille – myös niille, jotka eivät piittaa säännöistä.

– Sama elämä, joka näkyy yhteiskunnassa ja kaduilla, näkyy myös meillä.

Kaikilla kirjastoilla on sopimus vartiointiliikkeen kanssa eli jokaiseen kirjastoon saadaan tarpeen mukaan vartija paikalle. Lielahden kirjastossa on oma vartija, ja myös Hervannan kirjastossa on usein vartija paikalla.

Pääkirjastossa järjestystä valvoo vahtimestari.

– Häiritsevästi käyttäytyvät henkilöt voidaan aina poistaa tilasta järjestyslain nojalla sillä hetkellä, kun on ”tilanne päällä”. Käyttökielto on toistuvasta häiritsevästä käyttäytymisestä johtuva pitempiaikainen toimenpide, Lindberg täsmentää.

Jos tilanne on uhkaava, paikalle kutsutaan poliisi.

– Poliisin apuun joudutaan turvautumaan silloin tällöin.

Näin laki sanoo käyttökielloista

Kunta voi asettaa kirjaston käyttäjän määräaikaiseen kirjastokohtaiseen kirjaston käyttökieltoon, jos kirjaston käyttäjä 13 §:ssä säädetyn vastaisesti toistuvasti ja olennaisesti aiheuttaa häiriötä kirjaston toiminnalle tai vaarantaa sen turvallisuutta taikka vahingoittaa kirjaston omaisuutta. Käyttökielto voi olla enintään 30 päivää.

Lähde: Laki yleisistä kirjastoista, Finlex

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (2)

Kommentit

Ei se nyt kuulkaas ihan niin

Ei se nyt kuulkaas ihan niin mee että ovet on auki myös huonosti käyttäytyville. Säännöt on sitä varten että niitä noudatetaan.

Kuinkahan noita kieltoja

Kuinkahan noita kieltoja valvotaan? Onko vahtimestarilla / vartijalla kansio naamakuvia, joihin vertaa jokaista ovista sisään tulijaa?

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat