Puheenaihe

8 000 nimeä jäi uupumaan – kansalaisaloite vanhusasioita ajavasta valtuutetusta ei etene eduskuntaan

Arkisto / Päivi Tuovinen

Kansalaisaloite vanhusasiainvaltuutetun viran perustamiseksi keräsi määräaikaan mennessä 41 805 ääntä.

Aloite olisi vaatinut 50 000 allekirjoittajaa, jotta se olisi edennyt eduskuntakäsittelyyn.

Aloitteen taakse kerättiin nimiä huhti–syyskuun ajan.

Allekirjoittajien mielestä ikäihmiset tarvitsevat virallisen puolestapuhujan, vanhusasiainvaltuutetun, joka on perehtynyt heidän asioihinsa ja puolustaa ikäihmisten asemaa yhteiskunnassa.

Vastaavanlaiseen tehtävään on aiemmin perustettu tasa-arvo-, lapsiasiain-, tietosuoja- ja yhdenvertaisuusvaltuutettujen virat.

Valtuutetun haluttaisiin valvovan, ottavan kantaa ja raportoivan vanhuksia kohtaavista epäkohdista sekä tarttuvan niiden korjaamiseen.

Näitä epäkohtia ja kipupisteitä yhteiskunnassamme ovat aloitteen tekijöiden mielestä muun muassa muistisairauksien yleistyminen, yksinäisyys, ikääntyneiden itsemurhat, alkoholiongelmat ja digitalisaation tuomat muutokset.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (4)

Kommentit

Tommonen asia pitää pystyä

Tommonen asia pitää pystyä hoitamaan ilman jotain siihen nimettyä pelleä. Kohta sinne vaaditaan vasenkätisten ministeriä etc. Kuuluuko vanhukset luonnostaan "päättäjien" työnkuvaan vai eivät? Mitä ne mahtaa siellä edustaa nimikkeensä perusteella?

Kohta on vaalit ja

Kohta on vaalit ja ehdokkaista jokainen ajaa vanhusten asioita, ainakin valituksi tulemiseensa asti. Kaikki on sieltä kiinni ja ilmeisesti päättäjät ovat se kansanosa, joka ei vanhene koskaan. Pätee myös muuhun heikommassa asemassa oleviin.

Jep,vaalit lähestyy.Kohta on

Jep,vaalit lähestyy.Kohta on kaikilla. Köyhillä,sairailla,vanhuksilla,vammaisilla,heitteillejätetyillä,asunnottomilla,syrjäytyneillä.Puolestapuhujia,auttajia,osaaottavia,ties vaikka mitä katteettomien lupausten jakajaa.Vaalien jälkeen kaikki palaa entiselleen.Kunnes taas seuraavien vaalien alla sama toistuu.Tätähän on ollut jo vuosikymmeniä ja tulee olemaankin.Omat ja kavereiden edut menee,edelle.

Eduskuntahan on jo ennestään

Eduskuntahan on jo ennestään täynnä siellä jo 70-luvulla istuneita vanhuksia. Miksi ihmeessä tuohon tarvittaisiin joku ylimääräinen virkamies lisää? Suomessa pitää ylipäätään satsata tulevaisuuteen, eli lapsiin ja nuorisoon.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat