Puheenaihe

Polkupyörät eivät mahdu uusissa taloyhtiöissäkään minnekään – Ministeriö: "Tämä on valtavan iso ongelma"

Liian täydet polkupyörävarastot ovat ongelma ja riidan aihe monessa taloyhtiössä, koska säilytystilat ovat alimitoitettuja jopa uusissa taloissa.

Sanna Sarenius

Polkupyörien säilytystilasta on taloyhtiöissä pääsääntöisesti pulaa, ilmenee Kiinteistöliiton taloyhtiölle tekemästä kyselystä.

2 700 vastauksen perusteella säilytystilat riittävät hyvin vain joka neljännessä taloyhtiössä.

Eniten tilanpuutetta on Helsingin kantakaupungissa, mutta myös rivitaloyhtiöissä. Vaikeinta tilan löytäminen pyörille on vanhoissa taloissa, mutta vastausten perusteella myös joka kolmannessa 2000-luvulla rakennetussa taloyhtiössä pyörät mahtuvat varastoihin huonosti tai vain välttävästi.

Riittämättömät säilytystilat taloyhtiössä ovat paitsi asumishaitta, myös haaste valtakunnallisten ympäristötavoitteiden kannalta. Kansallisessa energia- ja ilmastostrategiassa on asetettu tavoitteeksi kävelyn ja pyöräilyn matkamäärien kasvattaminen kolmanneksella.

Ympäristöministeriön erityisasiantuntija Maija Stenvall ei ole kyselyn tuloksista yllättynyt.

– Tästä puhutaan paljon. Pyöräpysäköinti on yksi keskeinen pullonkaula, kun kestävää liikkumista edistetään ilmastotavoitteiden vuoksi. Ongelma on valtavan iso vanhoissa taloyhtiöissä, kun kaavaohjausta ei ole aiemmin ollut.

Lainsäädäntö ei sisällä velvoitetta osoittaa asemakaavassa tiettyä määrää pysäköintipaikkoja tai säilytystilaa suhteessa rakennusoikeuteen sen paremmin autoille kuin polkupyörille. Asia on täysin kuntien harkinnassa.

Maija Stenvallin mukaan kuntien määräykset ovat menneet hyvin läpi asemakaavoihin tällä vuosituhannella, ja normiston kehittäminen on lähtenyt hyvin liikkeelle.

– Esimerkiksi Helsingissä on varmastikin jokaisessa uudessa asemakaavassa pyöräpysäköinnille miniminormi. Vanhoissa asemakaavoissa niitä ei juuri ole, mutta kun sellaisilla alueilla tehdään mittavia saneerauksia, asia on otettava huomioon rakennusluvan hakemisen yhteydessä.

Stenvallin mielestä pyöränormeista tai ohjeistuksesta olisi hyvä keskustella, kun maankäyttö- ja rakennuslain uudistaminen on lähdössä käyntiin.

– Mutta ongelma ei ole siinä, etteivätkö kunnat ottaisi tätä huomioon. Määräyksiä on tullut asemakaavoihin ja rakennusjärjestyksiin. Tarvittaisiin ohjeita, ratkaisumalleja ja kustannusarvioita. Polkupyörien säilytys liittyy yleisiin piha-alueiden pysäköinnin ratkaisumalleihin. Kun autopaikkojen määrää vähennetään, miten tilaa käytetään kestävän liikkumisen edistämiseen.

Maija Stenvall huomauttaa, että esimerkiksi sähköpyörät sekä tavaroiden ja lasten kuljettamiseen tarkoitetut kuormapyörät eivät mitenkään taivu nykyisiin jo valmiiksi alimitoitettuihin ulkovälivarastoihin.

Myös Kiinteistöliiton kyselyssä kävi ilmi, ettei sähköpyöriin ja kuormapyörien säilytykseen liittyviä kysymyksiä ole pohdittu taloyhtiöissä juuri lainkaan. Kolmasosa vastaajista ei edes tuntenut kuormapyörän käsitettä.

Hylättyjen pyörien poistamisesta taloyhtiöiden pyörävarastoista on kyselyn mukaan yleensä huolehdittu hyvin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Autojen parkkipaikoista on taloyhtiöissä huutava pula – miksi himottuja paikkoja ei arvota?11.8.2018 09.20

Kommentit (15)

Kommentit

Autothan ne ongelma on.ne

Autothan ne ongelma on.ne kyllä mahtuisi,muttakun aluepysäköintikielto.

YKSITYISpyöräily on ongelma,

YKSITYISpyöräily on ongelma, kukaan ei tarvitse omaa pyörää Helsingissä, missä on maailman paras JOUKKOliikenne, myös kaupunkipyörät.

Pakko säilyttää fillari

Pakko säilyttää fillari partsilla kun yleisistä tiloista varastetaan kaikki.

Joku fiksuhan kerran

Joku fiksuhan kerran kirjoitti,että ei pidä ostaa kallista tai uutta pyörää. Hänelläkin oli joku 25v vanha kiinalainen paska,mitä ei varasteta. Se niinkun oli vähän sen pyöränomistajan vika,kun niitä varastellaan.

No on todellinen ongelma -

No on todellinen ongelma - kriisiapua ja äkkiä!

Kriisiapuko auttaa siihen

Kriisiapuko auttaa siihen ongelmaan, että taloyhtiöissä ei ole riittävästi tilaa polkupyörille??? Polkupyörä nyt vain on kaikkein paras kulkuväline kaupunkialueella ja toisaalta esim. polkupyörävarkaudet ovat hyvin yleisiä. On siis ihan kaikkien etu, että polkupyörien säilytys kerrostaloissa on hoidettu asianmukaiseen kuntoon ja tiloja on riittävästi.

Miksi pitäisi tukea

Miksi pitäisi tukea YKSITYISpyöräilyä? Kukaan kantakaupungissa EI TARVITSE omaa pyörää, sillä Helsingissä on loistavat JOUKKOliikennevälineen, myös KAUPUNKIPYÖRÄT! Kaikki pyörävarasto pitäisi muuttaa kirpputoreiksi tai kahviloiksi! Tai tehdä niistä yksiöt, sillä asunnoista on pulaa. On aivan älytöntä että kallista tilaa tuhlataan kaksipyöräisten metallilehmien säilyttämiseen!

Ratkaistaan liikakansoitus

Ratkaistaan liikakansoitus niin tämäkin tilaongelma ratkeaa kuin itsestään. Syntyvyyden tilanne Suomessa nyt melko hyvä. Enää maahanmuutto kuriin.

Miten autojen

Miten autojen parkkipaikkaongelmat ratkaistiin Helsingissä? Korottamalla parkkimaksuja ja ottamalla käyttöön asukaspysäköintimaksut. Jos pyörästä perittäisiin vaikka 50€/kk asukaspysäköintimaksu, niin heti löytyisi parkkitilaa. Ongelmanahan ei ole parkkipaikkojen vähyys vaan ilmaiset tai liian halvat pysäköintimaksut!

Kyllä kohta vihreät ehdottaa

Kyllä kohta vihreät ehdottaa helsingin keskustan parkkihallien ja tunneleiden muuttamista pyöräparkeiksi ja totaaliautokieltoa keskustaan...

"Hylättyjen pyörien

"Hylättyjen pyörien poistamisesta taloyhtiöiden pyörävarastoista on kyselyn mukaan yleensä huolehdittu hyvin". Jos aloitettaisiin vaikka tästä! Helsingin kaupungin asunnoissa ei poisteta säännöllisesti romupyöriä ainakaan Pukinmäki ja Malmi suunnalla.

Polkupyörien säilytys

Polkupyörien säilytys MAKSULLISEKSI, sillä päästään romupyöristä. Olen itse himopyöräilijä ja ilomielen maksaisin kohtuullisen summan joka pyöräni säilytyksestä, jos ne olisi helposti mahdutettavissa varastoihin ja saisin ladattua turvallisesti sähköpyörän akut. Ja mielellään tilaa myös perävaunulle.

Valvontakamerat ja

Valvontakamerat ja kulkulätkät pyörävarastoihin! Sähköinen kulkulätkä vain kuukausimaksun maksaneille! Kun asukas muuttaa pois, sähkölätkän kuoletus!

"Tämä on valtava ongelma"

"Tämä on valtava ongelma"

No tuolla lausahduksellapa

No tuolla lausahduksellapa ministeriö onkin sitten asian taas kerran hoitanut.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat