Paikalliset

Tällainen on Tampereella esiin noussut Taidekaari

OPETUS Laura Huhtasaari nosti tamperelaisille peruskoululaisille erittäin tutun taidekasvatuksen tällä viikolla huomion keskipisteeseen. Nyt kaupunki kertoo, mistä siinä on oikein kyse.

Kulttuuri- ja vapaa-aikajohtaja Lauri Savisaari on ollut erittäin tyytyväinen Taidekaaren toimintaan.

Pekka Ruissalo

Tampereen kaupungin toteuttama Taidekaari on noussut kuluneella viikolla valtakunnalliseen huomioon, kun kansanedustaja Laura Huhtasaari (ps.) nosti sen esille sosiaalisessa mediassa. Asia on sen jälkeen ollut esillä monenkirjavassa valossa.

Johtava museolehtori Anne Keskitalo haluaa täsmentää julkisuudessa esitettyjä väitteitä: kyseessä ei ole erillinen hanke, vaan Taidekaari on kaupungin toteuttamaa toimintaa. Se tavoittaa vuositasolla 18 500 lasta ja nuorta.

– Kyseessä on Suomen laajin kulttuurikasvatusohjelma, jonka Tampereen kaupunki tarjoaa esi- ja perusopetuksessa oleville oppilailleen, Keskitalo kertoo.

Taidekaaren yhtenä tavoitteena on mahdollistaa lasten kasvu aktiivisiksi kuntalaisiksi jo varhain. Olennaista on tasapuolisuus.

– Kulttuurikokemukset eivät saa olla riippuvaisia esimerkiksi oppilaan taustasta tai asuinpaikasta, Keskitalo huomauttaa.

Taidekaari on osa kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikapalveluja, joiden palvelujohtajana on Lauri Savisaari. Hän kertoo Tamperelaiselle, että kaupungin toteuttaman kulttuurikasvatusohjelman kokonaiskustannukset ovat tälle vuodelle kaikkiaan 410 000 euroa.

– Ohjelma on malliesimerkki opetus- ja kulttuurisektorin pitkäjänteisestä yhteistyöstä. Toiminnan avulla kaikilla perusopetuksen oppilailla on tilaisuus tutustua taiteen eri muotoihin ja rooliin eri elämänalueilla. Taidekaari tekee näkyväksi, että taide ja kulttuuri ovat osa elämää ja koulua, eivät jotain etäistä ja irrallista, Savisaari korostaa.

Taidekaari-ohjelman kustannukset ovat alle puoli prosenttia kaikista kulttuuri- ja vapaa-aikapalvelujen vuosimenoista, ja toiminta tavoittaa tuhansia lapsia ja nuoria, kertoo Savisaari.

Entä palaute? Siitä arviolta 90 prosenttia on ollut myönteistä.

– Aivan loistavaa ja korkeatasoista toimintaa monipuolisesti toteutettuna. Kiitos siitä oppilaiden puolesta, kertoo eräs kommentoinut opettaja hankkeesta antamassaan palautteessa.

Keskitalo kertoo, että viimeksi annetusta palautteesta kaksi prosenttia oli luonteeltaan kriittistä. Taidekaarta on moitittu mainituissa palautteissa siitä, että sen katsotaan syövän liikaa työaikaa. Kahdeksan prosenttia palautteesta liittyi puolestaan hankkeen kehittämistavoitteisiin.

Alkavana syksynä mukaan arviointiin tulee myös uusi asia: ensimmäistä kertaa mukana on nimittäin myös oppilaspalaute.

Taidekaari

Tampereen kaupungin toteuttama kulttuurikasvatusohjelma, joka on kokoluokaltaan Suomen laajin.

Sen tavoitteena on ikätasoinen, lasta arvostava ja yhdenvertainen toiminta.

Tavoittaa vuosittain 18 500 lasta ja nuorta – kyseessä on kulttuurikasvatusyksikkö TAITEn suurin palvelu. Sen piirissä ovat kaikki Tampereen kaupungin perusopetuksen oppilaat.

Ohjelman tavoitteet on linjattu perusopetuksen laaja-alaisen osaamisen tavoitteisiin.

Kokonaiskustannukset tälle vuodelle ovat yhteensä 410 000 euroa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Tampereen ylin johto vastaa Laura Huhtasaarelle – Pormestari ja konsernijohtaja: "Opetus on aina puoluepoliittisesti sitoutumatonta"4.10.2018 13.55
Huhtasaari-kohu aloitti puhelutulvan myös Tampereen koulutus- ja opetusjohtajan toimistolla – "Jos on lukenut netin keskustelupalstoja, saa käsityksen palautteen sisällöistä"3.10.2018 14.00
Kansanedustaja nosti koulumyrskyn – Laura Huhtasaari hermostui oppilaiden töistä ja julkaisi tunnistetietoja1.10.2018 15.37

Kommentit (1)

Kommentit

Kunhan pysyttelevät siinä

Kunhan pysyttelevät siinä taiteessa ja antavat politikoinnin olla.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat