Puheenaihe

Syyttäjä vaatii poliisipomoille ehdollisia vankeusrangaistuksia – nostaa esille hämärät puhelinliittymät ja tahallaan väärin kirjatut kuitit

Entinen poliisiylijohtaja Mikko Paatero on yksi syytetyistä.

Sanna Jompero

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen vaatii entiselle poliisiylijohtajalle Mikko Paaterolle, entiselle Helsingin poliisilaitoksen johtajalle Jukka Riikoselle ja Helsingin poliisilaitoksen virasta pidätetylle poliisipäällikölle Lasse Aapiolle ehdollisia neljän kuukauden rangaistuksia tai tuntuvia sakkoja virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Poliisipomojen syytteet liittyvät Helsingin huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion rikostapaukseen. Syytteen mukaan Paatero, Riikonen ja Aapio ovat laiminlyöneet velvollisuuksiaan selvittää Aarnion tapausta silloin, kun se on tullut heidän tietoonsa.

Syytteen mukaan Paatero, Riikonen ja Aapio ovat virassa toimiessaan tahallaan rikkoneet muun muassa poliisilaissa säädetyn tietolähdetoiminnan järjestämisestä annettuun sisäministeriön asetukseen perustuvan virkavelvollisuutensa.

Syytteessä kerrotaan, että Paatero on jo vuonna 2009 tullut tietoiseksi siitä, että Helsingin poliisilaitoksella on ongelmia tietolähteiden käytössä ja rekisteröinnissä. Paatero tiesi myös siitä, että Riikonen ei halunnut Helsingin poliisilaitoksen sitoutuvan järjestelmällistä tietolähdetoimintaa koskevien määräysten noudattamiseen.

Syytteen mukaan Paateron tiedossa oli sekin, että tietolähteille on maksettu kulukorvauksia ja todennäköisesti myös palkkioita käteisellä. Paatero on syyttäjän mukaan laiminlyönyt sekä epäselvyyksien selvittämistä ja valvontaa että määräysten noudattamisesta huolehtimista Helsingin poliisilaitoksella.

Haastehakemuksessa kerrotaan, että Riikonen on  viimeistään 7. joulukuuta vuonna 2012 tiennyt, että tiivis ja pitkäkestoinen yhteydenpito tunnettuihin rikollisiin on tapahtunut Helsingin huumepoliisin hankkimilla puhelinliittymillä. Puutteellisen kirjaamisen vuoksi liittymien tarkkaa käyttöä ei ole voitu selvittää.

Riikonen on syytteen mukaan laiminlyönyt huumerikosyksikön johtamista, sillä salaisen tiedonhankinnan säännöksiä ja määräyksiä ei ole noudatettu. Lisäksi hän on laiminlyönyt yleisimmin käytettyjen tietolähteiden rekisteröintiä ja käyttöä.

Myös Aapion kohdalla syyttäjä mainitsee puhelinliittymät. Aapio on tiennyt liittymistä viimeistään kesäkuun 15. päivänä vuonna 2012. Hän on tuolloin tiennyt myös, että huumerikosyksikkö ei pysty selvittämään liittymien käyttöä operaatioissaan.

Saman vuoden lokakuussa Aapio on tiennyt, että rekisteröinnin puute ei ole lakiin tai asetukseen perustuvaa silloin, kun puutteen syynä on tietolähteen suostumuksen puuttuminen.

Haastehakemuksen mukaan kaikki kolme ovat laiminlyöneet tietolähteiden valvontaa muun muassa kirjaamalla palkkioita ja kuluja tarkoituksellisesti niin, että laillisuusvalvonnan ja esimiesten on ollut käytännössä mahdotonta valvoa niitä. He ovat muun muassa merkinneet tositteisiin virheellisiä rikosilmoitusnumeroita.

Kaikki kolme ovat kiistäneet syytökset. Mukana vyyhdissä on myös Keskusrikospoliisin päällikkö Robin Lardot, jonka syyte nostettiin maanantaina pikaisella aikataululla ennen tapauksen oikeuskäsittelyn alkamista tiistaina.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (5)

Kommentit

Aivan luokatonta on poliisin

Aivan luokatonta on poliisin ylin johto suomessa viimeaikoina ollut. Hävettää heidän puolestaan.

Tämä Valtiohan on suuri vitsi

Tämä Valtiohan on suuri vitsi... :-) - pystyykö kukaan sisäistämään mitkä kerrannaisvaikutukset näiden herrojen toimilla on kansantaloudellisesti pelkästään näistä Ihmioikeusloukkauksiin ja muuhun rikolliseen toimintaan. Nykyinen, Kolehmaisen sanojen mukaan "hallinnassa oleva" JTT- koulutuksen saanut Paljastava Poliisitoiminta on täynnä syrjäytyneitä, dokuja ja eläkeläisiä, jolla ei ole mitään tekemistä minkään alamaailman kanssa ja joita yhdistää pelkästään suunnaton idioottimaisuus, niin kuin näille OP- tilille maksavilla ja näköjään koko maanne oikeusjärjestelmällä.

kynän käyttöhommista haetaan

kynän käyttöhommista haetaan siis tuomioo. joo jengi varmaa unohtannu jo ainoon paikalle tulleen ollee vast vajaa parivuotta sitte henkilöstön painostuksesta myös syytetyn penkillä. no ne kyl oli eläkkeelle jääneiden kertomuksia niist pelkist teknologian tuomista kidutusvälineistä ja niist trevocin muist seuranta vehkeistä.

Rikollisia on suojeltava

Rikollisia on suojeltava haastamalla vaikka poliisit oikeuteen...?

Vaikka niin :D

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat