Puheenaihe

Näin suomalaisten automaku on muuttunut – manuaalivaihteinen kelpaa yhä harvemmalle uuden ostajalle

Suomalaiset ostavat yhä useammin uusia automaattivaihteisia autoja.

Arkisto/ Mika M. Niskanen

Suomalaisten automaku on muutoksessa. Esimerkiksi uutena ostettujen automaattivaihteisten autojen määrä on kasvanut tasaiseen tahtiin ja B-segmentin eli pienten autojen sekä katumaastureiden myynti on kasvanut.

Vielä viisi vuotta sitten uusista autoista automaattivaihteisia oli 55 prosenttia, mutta nyt osuus on kasvanut niin, että vain kolmannes ensirekisteröidyistä autoista oli tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla manuaalivaihteisia. Autoalan tiedotuskeskuksen mukaan automaattisten ja portaattomien vaihteistojen suosio alkaa tasaantua, mutta on edelleen maltillisessa kasvussa.

Automaattivaihteistojen suosiosta kertoo myös pakettiautojen ensirekisteröintitilasto: lähes kolmannes alkuvuonna ensirekisteröidyistä pakettiautoista oli automaattivaihteisia, kun vielä viisi vuotta sitten niiden osuus uusissa pakettiautoissa oli noin viidennes.

Katumaastureiden osuus uusista autoista on myös kasvussa. Lähes 30 prosenttia vuoden ensimmäisen puoliskon aikana ensirekisteröidyistä autoista oli katumaastureita. Erityisesti keskikokoisten katumaasturien osuus on kasvanut.

Romutuspalkkio on puolestaan vaikuttanut B-segmentin autojen myyntiin selvästi, sillä 70 prosenttia romutuspalkkiolla ostetuista autoista on B-segmentin autoja. Niiden osuus kaikista ensirekisteröidyistä henkilöautoista on noussut lähes 20 prosenttiin.

Heinäkuussa rekisteröitiin selvästi enemmän uusia henkilöautoja kuin viime vuoden heinäkuussa. Yhteensä uusia henkilöautoja rekisteröitiin 9 579 eli 8,2 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten.

Tammikuusta heinäkuuhun uusia henkilöautoja rekisteröitiin 79 186, mikä on 8,0 prosenttia enemmän kuin viime vuonna vastaavalla aikavälillä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (1)

Kommentit

Kahta en vaihda, vaihteita ja

Kahta en vaihda, vaihteita ja ja.......?

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat