Puheenaihe

EU haluaa palauttaa pakolaisia tehokkaammin lähtömaahansa – suunnitelmissa rajoituksia liikkumiseen EU-maiden välillä

Kuvituskuva.

Paivi Tuovinen

Brysselissä torstaina 28.6. alkanut Eurooppa-neuvosto käsitteli muuttoliikettä, EU:n turvallisuuden ja puolustuksen kehittämistä sekä talouden ja työllisyyden edistämistä.

Kokouksessa keskusteltiin alueellisten maihinnousupisteiden perustamisesta EU:n ulkopuolisiin maihin yhteistyössä YK-järjestöjen kanssa. Pisteet olisi tarkoitettu merestä pelastetuilla, Eurooppaan pyrkineille pakolaisille. Lisäksi myös vapaaehtoisiin EU-maihin on tarkoitus perustaa keskuksia merestä pelastetuille.

– Keskuksissa tutkittaisiin mahdollisimman nopeasti pelastettujen kansainvälisen suojelun tarve, ja suojeluntarpeessa olevista huolehdittaisiin jäsenmaiden keskinäiseen solidaarisuuteen perustuen. Muut palautettaisiin nykyistä tehokkaammin lähtömaihin, kerrottiin Valtioneuvoston tiedotteessa.

Eurooppa-neuvosto kehotti lisäksi jäsenmaita huolehtimaan kaikin lainsäädännöllisin ja hallinnollisiin keinoin siitä, että turvapaikanhakijat eivät siirtyisi EU-maasta toiseen.

– Näillä ratkaisuilla pyritään pelastamaan ihmishenkiä, vähentämään salakuljetusta ja rajoittamaan turvapaikanhakijoiden liikkumista edelleen EU-maasta toiseen. EU myös lisää tukeaan Afrikan maille, jotta ihmisten ei tarvitsisi lähteä liikkeelle taloudellisista syistä, pääministeri Juha Sipilä sanoi.

Neuvostossa keskusteltiin myös turvallisuudesta ja puolustusyhteistyöstä. Päämiehet kävivät keskustelua Naton pääsihteerin kanssa EU:n ja Naton välisen yhteistyön vahvistamisesta.

– Yhteistyötä Naton kanssa tulee jatkaa. EU:n toiminnan ei pidä olla päällekkäistä Naton tekemän työn kanssa, vaan EU:n ja Naton toimien tulee tukea toisiaan, Sipilä totesi.

Talouden ja työllisyyden osalta keskustelu koski USA:n asettamia haitallisia tulleja teräs- ja alumiinituotteille. Neuvosto antoi täyden tukensa EU:n vastatoimille.

Sipilä nosti esiin läpimurtoinnovaatioiden merkityksen.

– Aikaisempia läpimurtoinnovaatioita ovat olleet esimerkiksi matkapuhelin ja internet. EU:n on tähdättävä tällaisiin innovaatioihin, jotka vahvistavat eurooppalaista kilpailukykyä ja tuovat runsaasti työpaikkoja ja talouskasvua Eurooppaan, Sipilä totesi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Tällaisilla keinoilla EU-johtajat puuttuisivat maahanmuuttovirtoihin – esillä esimerkiksi maihinnousukeskukset25.6.2018 10.38
Uudet ministerit aloittivat – Mykkänen: "Suomeen jopa 10-kertainen määrä pakolaisia"12.2.2018 13.47

Kommentit (4)

Kommentit

Tällaiset puheet oli vielä

Tällaiset puheet oli vielä pari vuotta sitten puhdasta rasismia. Elämme ihmeellisiä aikoja, veljet ja sisaret.

Eiköhän tuota Välimeren

Eiköhän tuota Välimeren ylitse tulevaa virtaa saisi hillittyä yksinkertaisesti silä, että "pelastusalukset" taskavarikoitisiin ja miehistöt internoitaisiin vaikkapa ihmiskaupan suosimisesta syytettynä. Nythän nämä "pelastusalukset" toistavasti seilaavat juuri Libyan aluevesirajan ulkopuolelle houkuttelemaan ihmiskauppiaita lähettämään väkeä kumiveneillä aluevesirajalle.

Ohhoh mitä puheita ja

Ohhoh mitä puheita ja suunnitelmia. Miten toimitaan nyt heidän kanssa, jotka ovat saaneet rangaistuksen vihapuheesta, kun ovat puhuneet ihan tuota samaa mitä nämä päättäjät nyt puhuvat? Kuinka tullaan korvaamaan heille heidän mustamaalaamisensa ja rahalliset menetykset? Tottakai asialle pitää nyt tehdä jotain, koska kyseessä kuitenkin arvopohja johon orpo aina vetoaa, vai pistetäänkö nuokin pask*puhujat kärsimään rangaistuksia? Vai unohdetaanko vaan komeasti koska kyseiset totuuden puhujat ovat olleet isänmaallisia suomalaisia? VMP!

Kukahan poliitikko voi

Kukahan poliitikko voi tokaista tuohon mitä minä sanoin?

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat