Puheenaihe

HS: Hyvätuloinen espoolaismies ajautui pahaan velkakierteeseen – ulosotto söi koko nettopalkan

Helsingin Sanomat on haastatellut 41-vuotiasta miestä, joka saa velkajärjestelyjensä kohta päätökseen.

Kuvituskuva

Johanna Erjonsalo

Helsingin Sanomat ei julkaise miehen nimeä, koska hän on tällä hetkellä saamassa velkajärjestelynsä päätökseen. Häntä kuvaillaan hyvätuloiseksi, minkä lisäksi jutussa kerrotaan, että miehellä oli ongelmien alkaessa asumusetu ja työsuhdeauto.

Mies velkaantui yllättäen viisi vuotta sitten, kun hänen ex-puolisonsa firma meni konkurssiin. Talous kärsi myös huoltajuuskiistasta ja elatusmaksuista.

Viranomaisten laskentakaavan vuoksi miehen koko nettopalkka päätyi ulosottoon.

Tämän seurauksena mies kertoo joutuneensa myymään kaiken ja lainaamaan rahaa sukulaisilta, jotta lapsella olisi aina hänen luona joka toinen viikonloppu asuessaan syötävää.

Velkaneuvontaan pääsyä mies joutui odottamaan muutaman kuukauden, mutta sen jälkeen asiat alkoivat nopeasti ratketa.

– Velkaneuvonnasta lähdettiin minun mukaani hakemaan toimeentulotukea ja pantiin vireille velkajärjestely. Sain ruokaa ja jopa ilmaisia uimahallikäyntejä minulle ja lapselleni, mies kertoo HS:lle.

Velkaneuvonta siirtyy ensi vuoden alussa kunnilta ja aluehallintovirastoilta valtion vastuulle. HS:n haastattelema mies toivoo, että palvelu pysyy jatkossakin käytännönläheisenä ja inhimillisenä.

Mies kertoo, että velkaneuvonnan ansiosta hän päätyi henkilökohtaiseen terapiaan, jolla oli suuri merkitys jaksamisessa.

– Karsastan sitä, että velkaneuvonnasta tulisi vain juridinen elin, hän kertoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (8)

Kommentit

Tässä on sitten varmaankin

Tässä on sitten varmaankin tarkoitus tukea Helsingin Sanomia ja ohjata lukijoita sinne selvittämään tarinan mahdollinen pointti, sillä tähän referaattiin ei siitä - mikäli sellaista on alunperinkään ollut - ole jäänyt jälkeäkään.

Muijja oli kuuma ja kostea,

Muijja oli kuuma ja kostea, vei kaiken kun valkotornado. Siinä pointti.

Ei ole mahdollista että koko

Ei ole mahdollista että koko nettopalkka ulosmitataan. Velalliselle on jätettävä suojaosuus.

Olisi tyytyväinen, että oli

Olisi tyytyväinen, että oli mitä myydä. Uusi alku nollasta ei ole huono vaihtoehto. Hyvätuloinen saa muutamassa vuodessa ostetuksi rakkaat tavaransa takaisin. Vai mikä se tässä elämässä tärkeää olikaan? Se, että lapsilla oli ruokaa ja tekemistä isän luona, ja sehän tuli hoidetuksi.

Mitenkähän tämäkin on

Mitenkähän tämäkin on mahdollista? Lain mukaan ulosottoa voidaan harjoittaa vain tiettyyn tulomäärään jolloin asiakkaalle jää ns. suojaosuus. Muistankohan ihan väärin, että ainakin kolmasosa tuloista pitää jäädä velalliselle, vai olikohan niin päin että vain kolmasosan saa ulosmitata? Mutta mitä tulee asioitten ns. jälkihoitoon, niin kuinkahan moni vastaavassa tilanteessa oleva saa yhtä hyvää palvelua?

Miehellä on asunto- ja

Miehellä on asunto- ja autoetu joiden verotusarvo lasketaan tuloksi kun ne lisätään palkkatuloon ja koko summasta lasketaan ulosotto voi käydä niin ettei käteen jää mitään.

Ulosottopidätyshän lasketaan

Ulosottopidätyshän lasketaan nettopalkasta...

Mitä opimme tästä älkää

Mitä opimme tästä älkää missään nimessä perustako yrityksiä koska vaan yksi kymmenestä pärjää.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat