Puheenaihe

Droneja lennätetään Suomessa yhä huolimattomammin – Helsinki-Vantaan lentoasema nyt erityisessä vaarassa

Kuvituskuva.

Toni Forssell / arkisto

Ilmailun ammattilaiset ovat huolissaan viime aikoina vastuuttomaksi muuttuneesta drone-toiminnasta. Viimeaikaisten tapahtumien valossa näyttää siltä, että drone-laitteiden käyttö on lisääntynyt voimakkaasti – ja samaan aikaan joukkoon on tullut myös vastuuttomia, ilmailun turvallisuudesta piittaamattomia lennättäjiä.

Tilastojen valossa läheltä piti -tilanteiden lukumäärät erityisesti lentoasemien läheisyydessä ovat kasvussa ja ne ovat olleet luonteeltaan entistä vakavampia. 

– Tapauksissa on kyse ilmaliikenteen vaarantamisesta ja ilmaliikenteen sujuvuuden häiritsemisestä, jotka molemmat ovat rangaistavia tekoja, korostaa Trafin johtava asiantuntija Jukka Hannola.

Liikenteen turvallisuusvirastolle raportoiduissa tapauksissa droneja on lennätetty sellaisissa korkeuksissa, että tämänkaltainen toiminta ei olisi luvallista missään Suomen ilmatilassa. 

Droneja on myös lennätetty lentoasemien välittömässä läheisyydessä alueella, jossa lennättäminen on kielletty. Tällainen säännöistä piittaamaton ja vastuuton toiminta on laitonta.

– Viimeaikaiset Drone-havainnot Helsinki-Vantaan lentoaseman alueella osoittavat, että osa drone-harrastajista ei ole välittänyt turvallisuusuusmääräyksistä. Turvallisuus on ilmailun kivijalka ja edellytämme turvallisuuskulttuuria myös drone-harrastajilta, sanoo Finnairin lentotoiminnan johtaja, Airbus A350-kapteeni Jari Paajanen.

– Dronejen lennättäminen on mahdollista laajasti, mutta alueilla, joilla se on kiellettyä, määräyksiä tulee kunnioittaa. Näin varmistetaan suomalainen lentoturvallisuus.

Kauko-ohjattavien ilma-alusten määrä kasvaa koko ajan ja tapausten valossa näyttää, että myös laitteiden vastuuton ja vaarallinen lennättäminen lisääntyy. 

– Matkustajalentokoneet on sertifioitu kestämään yksittäiset lintutörmäykset, mutta tutkimusten mukaan dronen osuminen ilma-aluksen rakenteisiin, moottoreihin, tuulilasiin tai roottoriin aiheuttaa huomattavasti samanpainoista lintua vakavamman vahingon, sanoo Suomen Lentäjäliiton Turvatoimikunnan puheenjohtaja Petri Pitkänen.

Miehittämättömät ilma-alukset ovat tulleet jäädäkseen, ja niillä on Pitkäsen mukaan lukuisia erinomaisia käyttökohteita, mutta ne eivät saa häiritä lentoliikennettä, eivätkä vaarantaa matkustajakoneiden ja pelastushelikoptereiden turvallisuutta.

Suomalainen sääntely on Jukka Hannolan mukaan joustavaa ja antaa drone-toiminnalle hyvät edellytykset. 

– Laadukkainkaan sääntely ei pysty kuitenkaan vastaamaan haasteeseen, jos laitteiden käyttäjät eivät ymmärrä vastuutaan ja rikkovat turvallisuusperusteisesti asetettuja rajoituksia, Hannola muistuttaa.

Näiden puhtaasti turvallisuusriskien lisäksi välinpitämätön drone-toiminta aiheuttaa myös taloudellisia tappioita, jotka syntyvät turvallisuuden vuoksi tehdyistä liikenteen uudelleenjärjestelyistä. Vastuuttomasta drone-toiminnasta asetettavat vahingonkorvausvaateet saattavat olla mittavat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (2)

Kommentit

Ei äly paljoa sillä kuka

Ei äly paljoa sillä kuka lennättää lentokentän läheisyydessä?Täyttää jo rikoksen tunnusmerkit.Missä valvonta?

Ja näin me vastuulliset

Ja näin me vastuulliset lennättäjät saamme taas kärsiä, koska kohta koko touhu kielletään tai lisätään taas byrokratian rattaisiin yksi ratas lisää jonkun (arvatenkin kalliin) lupatoimenpiteen ja (vielä kalliimman) höpöhöpökoulutuksen muodossa. Lentokentän ympärillä on viiden kilometrin totaalilentokieltoalue ja sen jälkeenkin on vielä maksimikorkeus 50 metriä. 150 metrin korkeuteen dronella saa lentää aika harvassa paikassa Uudellamaalla, ainakin jos välittää muista ihmisistä ja näiden omaisuudesta. Olen kyllä kaikensortin idaria nähnyt, esimerkiksi yhdessä aika isossa puistossa tyypit lennättävät isoja droneja myös matalalla ihmisten läheisyydessä. Ko. puisto on vielä lentokieltoalueella. Ystävällisestä huomauttamista saa vaan vastauksen tyyliin: "Mene sinä h**ra v*ttuun." Sitä päivää odotellessa, kun ensimmäinen sivullinen saa vakavia vammoja. 1,5kg drone, joka lentää 60km/h tekee jo aika pahaa jälkeä. Kun dronesta lähtee lentokyky, se tippuu kuin tiiliskivi. Kiven tippuminen päähän vaikka edes tuosta 50 metristä sattuu ja aika kovasti. Droneinfo -sovellus on loistava työkalu. Varmistan siitä, että saako alueella lentää ja teen sen kautta myös ilmoituksen muille lennättäjille.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat