Puheenaihe

Pappien asenteet muuttumassa –  kasvavia jännitteitä luvassa kirkon sisällä

Kirkon akateemisten jäsentutkimukseen vastasi alkuvuodesta 858 vastaajaa. Tutkimuksesta julkaistaan laajempi raportti elokuussa.

Marika Hiltunen

Naispapit ovat yksin lasikaton kanssa, kanttorit ovat vaarassa uupua ja asenteet ovat muuttumassa samaa sukupuolta olevien vihkimistä kohtaan. Näin kertoo kirkon akateemisten jäsentutkimus, joka toteutettiin Kanttori-urkuriliiton, Pappisliiton ja Teologiliiton jäsenille alkuvuodesta.

Pappien asenteet samaa sukupuolta olevien parien siunaamista ja vihkimistä kohtaan ovat muuttuneet vuodesta 2002 lukien päinvastaiseksi. Vuonna 2002 papeista vain 24 prosenttia kannatti samaa sukupuolta olevien parien kirkollista siunaamista ja 62 prosenttia vastusti. Tänä vuonna siunaamisen kannattajia on papeista 69 ja vastustajia enää 22 prosenttia.

– Etenkin pappien asenteet muuttuvat nopeasti, mikä tulee aiheuttamaan yhä kasvavia jännitteitä kirkon sisällä, jos nykyinen epäselvä tilanne avioliiton siunaamisen ja vihkimisen suhteen ei vähitellen ratkea, toteaa Kirkon akateemisten toiminnanjohtaja Jussi Junni.

Keskimäärin papit ja kanttorit ovat tyytyväisiä työhönsä: 72 prosenttia kanttoreista ja 84 prosenttia papeista olivat erittäin tyytyväisiä tai melko tyytyväisiä työhönsä. Pappien ja kanttorien ero näkyy uupumismittareissa. Välillä tai jatkuvasti jaksamisongelmia kokee 31 prosenttia kanttoreista ja 21 prosenttia papeista.

Naisten johtajuutta kirkossa kannatetaan papiston keskuudessa enemmän kuin kanttoreiden keskuudessa.

– Sukupuolten väliset erot naisten johtotehtäviä kohtaan ovat papiston keskuudessa hämmentävät suuret. Ei ihme, että naiset kokevat jäävänsä yksin murtamaan lasikattoja. Tasa-arvon pitäisi olla kaikkien yhteinen asia, arvioi Junni.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (3)

Kommentit

Se mikä unohtui kertoa, oli,

Se mikä unohtui kertoa, oli, että yhä suurempi osa papeista ei tee työtään kutsumuksesta vaan ovat leipäpappeja. Tämä ei sinänsä ole yllätys: Jos on perehtynyt Raamatun 'luotettavuuteen' parhaan akteemisen opetuksen avulla, ei kristinuskoa voi pitää kovinkaan vakavasti otettavana todellisuuskäsityksenä. Jo aikaisemmin oli tiedossa, etteivät papit juuri lue Raamattua muuta kuin hakiessaan 'raaka-ainetta' saarnoihinsa. Oman hengellisyytensä ravinnoksi Raamattu ei enää riitä.

Taitaa ne kutsumuksen

Taitaa ne kutsumuksen omaavatkin olla melko 'joustavia'milloin missäkin asiassa, varsinkin kun oma etu ja kunnia on kysymyksessä.

Uskossa oleminen on jokaisen

Uskossa oleminen on jokaisen yksityisasia ei siihen pappia tai lukkaria tarvita. Historia kirjoitetaan uusiksi aika ajoin, miksi pidämme tiukasti kiinni uskonnonhistoriasta. Uskonnot ovat turhan suuressa merkityksessä. Naisen pitäisi vaieta seurakunnassa, kuinka uskottavalta se vaikuttaa tänä päivänä.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat