Puheenaihe

Meno käy härskiksi vuokramarkkinoilla – ”Viiden prosentin lisäys ei ole harvinainen”

Kuvituskuva.

Arkisto/ Armi Suojanen

Vuokrat nousivat Tilastokeskuksen mukaan viime vuonna 2,5 prosenttia.

Vuokrien nousu jatkuu, ennustaa vuokravälittäjä Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola.

– Uusien nyt tehtävien vapaarahoitteisten vuokrasopimusten vuokrat eivät enää nouse, mutta jo aiemmin menneinä vuosina tehtyihin vuokrasopimukseen tehdään edelleen inflaatioon nähden erittäin kovia vuokrankorotuksia, Metsola kommentoi.

Keskeinen syy tähän on yleistynyt tapa kirjata vuokrasopimuksiin korotusehdoksi indeksi lisättynä jollain tietyllä prosenttikorotuksella.

Metsolan mukaan kahden prosentin lisäystä indeksin päälle voi vielä pitää jotenkin kohtuullisena, mutta viidenkään prosentin lisäys ei ole harvinainen.

– Vuokrankorotuskirjeet ovat siis erittäin ärhäköitä suhteessa siihen, että inflaatio on hyvin matala ja uusien nyt tehtävien vuokrasopimusten vuokrat jopa laskevat. Koska vuokratilastoaineistossa vanhat aiempina vuosina tehdyt vuokrasuhteet ovat selvä enemmistö, niiden vuokrien korotukset dominoivat tilastoa.

Aktiivisimpia vuokrien korottajia ovat olleet suurimmat vuokranantajayhtiöt.

Yksityiset vuokranantajat lähettävät vuokrankorotusilmoituksia selvästi maltillisemmin ja ovat osin pidättäytyneet niistä kokonaan. Tilanne on mielenkiintoinen, katsoo Metsola.

Pääkaupunkiseudulla vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat Tilastokeskuksen mukaan 2,3 prosenttia vuoden viimeisellä neljänneksellä, muualla Suomessa 2,5 prosenttia.

ARA-asuntojen vuokrat nousivat koko maassa 2,6 prosenttia.

Vapaarahoitteisten asuntojen keskivuokra oli loka-joulukuussa 14,10 euroa neliöltä ja ARA-asunnoissa 11,76 euroa neliöltä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (6)

Kommentit

Ja työn perässä muuttaminen

Ja työn perässä muuttaminen helppoa, kun asuminen vie kaiken tulon. Mitä työstä ansaitsee?

No jos vaikka kuusamosta

No jos vaikka kuusamosta muuttaa itiksen huudeille työnperässä,pääsee näppärästi leipäjonoon hakemaan loput ruuista ja näkee sitä ihannoitua monikulttuurisuutta,keiden sitten ei tarvitsekkaan tehdä mitään.

»…Keskeinen syy tähän on

»…Keskeinen syy tähän on yleistynyt tapa…», sanoo Timo Metsola. Todellinen syy on se, että vuokria nyt on vaan pakko nostaa kun yhtiövastike ja muut kulut nousevat koko ajan. Ei ole mikään kultakaivos pitää vuokra-asuntoa, edes Pääkaupunkiseudulla verotuksen ja kulujen jälkeen.

Vuokrasijoittaja ostaa

Vuokrasijoittaja ostaa velaksi joka tietää että olisi 20-30% korotuspainetta vuokriin.Yksi ratkaisu olisi vuokraverotus nolla luokkaan pääomatuloverotus syö suurimman osan tuotosta.

Joskus muinoin meillä oli mm.

Joskus muinoin meillä oli mm. asumisolojen kehittämisen vahva politiikka, ja siihen kuului myös vuokra-asuminen. Nykyään on, mitä kansan olosuhteisiin ja asumiseen tulee, kaikesta selviämisen ja kulujen karsimisen politiikka, eikä minkäänlainen kehitys ole nyt eikä vielä pitkään aikaan mahdollinen. Tämä on seurausta elämisestä yli varojen ja varojen tuhlauksesta kaikkeen muuhun kuin tavallisen veronmaksajan hyväksi. Valtiovalta on noidankehässä, jossa se on erittäin riippuvainen suuryhtiöiden veroista ja joutuu sallimaan niiden säälimättömän kiskonnan kansalta myös vuokra-asunnoilla. Perussyy on kuitenkin valtiovallassa, joka on lyönyt tehtävänsä laimin ja jättänyt kansan selviämään yksin. Koko prosessin arkkitehti oli Mauno Koivisto, jonka mieletön talouspolitiikka sai valtavasti muutakin pahaa aikaan.

Edelleen halpa korko tekee

Edelleen halpa korko tekee vuokra-asunnoista kohtuutuottoisia sijoituskohteita. Moni yksityinen suunnittelee panevansa säästöt tuottamaan rahaa. Täytyy vain muistaa kolme kohtaa: sijainti, ostohinta ja velan korko. Velkavipu nostaa pääoman tuottoa. Laina vaan pitää saada edullisesti. Ainoa keino on kilpailuttaa pankkeja. Esim. https://kingrahoitus.fi - lainojen vertailusivusto kilpailuttaa n. 20 pankkia maksutta ja sitoumuksetta.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat