Paikalliset

Kun Suomessa oli salainen poliisikoulu – Poliisimuseon näyttely vie vuoteen 1917

NÄYTTELY Uutuusnäyttely pistää ajattelemaan poliisin merkitystä.

Poliisimuseon uusi näyttely kertoo vuoden 1917 poliisitoiminnasta. Kuvassa museon intendentti Tiina Tuulasvaara-Kaleva.

Marjo Rämö

Vasemmistolla ei ollut mitään asiaa Saksanniemen poliisikouluun. Porvoossa sijainnut koulu oli salainen, eikä siitä edes kerrottu julkisuuteen.

– Kun tieto vuoti, tuli kahakka. Vasemmistossa ajateltiin, että Saksanniemen poliisikoulu oli suunnattu työväkeä vastaan. Kaksi koulun oppilasta kuoli, mutta muut pääsivät pakoon, Poliisimuseon intendentti Tiina Tuulasvaara-Kaleva kertoo.

Salaisen poliisikoulun oppilaat tunnisti harmaista asetakeista, joista yksi on nyt esillä Poliisimuseon vitriinissä.

– Se on itse asiassa hyvin harvinainen puku, ainoa Suomessa.

Poliisimuseon näyttely Järjestys romahtaa 1917 vie kävijät itsenäistymisen aikoihin. Vallankumouksen jälkeen Suomessa ei ollut keskitetysti toimivaa poliisia, vaan järjestysvalta oli erilaisilla ryhmillä, kuten valkoisten suojeluskunnilla ja punaisten kaarteilla.

– Suomeen syntyi erilaisia kuppikuntia, eivätkä kansalaiset tienneet, kuka saa kurmuuttaa ketäkin.

Tampereella järjestystä pitivät muun muassa ammattiosaston valitsemat miliisit. He kantoivat käsivarressaan punaista nauhaa, jossa oli valkoinen T-kirjain. Aseina heillä oli revolverit. Tällaisia miliisejä oli Tampereella enimmillään 382.

Vuoden 1918 sodan jälkeen käsinauhan väreiksi tulivat punainen ja keltainen.

Nämäkin Tampereen nauhat ovat esillä poliisikoulun näyttelyssä.

Vuonna 1917 Suomen tilanne oli sekasortoinen. Kahakoita, riitoja ja tappeluita oli jatkuvasti. Ja kun sensuurikin oli poistunut, kaikenlainen tieto levisi, eikä tietojen todenperäisyyttä tarkistettu.

– Järjestysvalta ei ollut kenenkään käsissä. Ei siitä ollut enää paluuta.

Sisällissodan jälkeen poliisi rekrytoi väkeä lähinnä suojeluskunnista eli valkoisten puolelta.

– Suomessa ei ole koskaan kuollut niin paljon poliiseja kuin 1920- ja 1930-luvuilla. Toinen puoli ei luottanut poliiseihin.

Luottamus alkoi kasvaa vasta sotien jälkeen, kun poliisikouluun saattoi hakea kuka vain puolueeseen katsomatta.

– Poliisin luottamuksen eteen on jouduttu tekemään valtavasti töitä. Tällä hetkellä tilanne on se, että Suomen poliisia pidetään yhtenä maailman luotettavimmista.

Esillä harvinaisuuksia

Järjestys romahtaa 1917 -näyttely on itsenäistymisen juhlavuoden erikoisnäyttely, joka on esillä Poliisimuseossa Hervannassa.

Näyttelyssä on esillä harvinaisia poliisin virkapukuja, kuten venäläistämistoimien aikaan sortoa symboloinut niin sanottu Bobrikovin puku ja Porvooseen salaa syksyllä 1917 perustetun Saksaniemen poliisikoulun asetakki.

Erikoisnäyttely on avoinna vuoden 2019 loppuun saakka.

Näyttelyyn on ilmainen sisäänpääsy.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (1)

Kommentit

Höpö höpö. Poliisinäyttely-

Höpö höpö. Poliisinäyttely- jutun kirjoittaja ja etenkin näyttelyn intendentti korjatkoon vääriä tietojaan. Saksanniemeen pääsi myös työväenhenkisiä, kolme "yläpedin poikaa", jotka kyllä lähtivät / ajettiin pois kesken kurssin. He menivät sitten Työmies-lehden toimitukseen kertomaan sävytettyjä juttuja, jotka julkaisemisensa jälkeen johtivat osaltaan koulun hävittämiseen. Sen lisäksi surmansa saaneet Heikki Kuusto ja Johan Fallström eivät olleet koulun oppilaita, vaan iäkkäämpiä miehiä, koulun huoltohenkilökuntaa. Onpa noloa kun asiantuntemus heittää noin pahasti :(

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat