Liikenne

Miksi suomalainen bussikuski ei kaveeraa maahanmuuttajan kanssa? Väitös selittää nihkeää tulosta

Kuvituskuva

ESM arkisto

Iso osa linja-autonkuljettajista on maahanmuuttajataustaisia erityisesti pääkaupunkiseudulla ja suurissa kaupungeissa, kuten Turussa ja Tampereella. Miten he tulevat toimeen valtaväestöön kuuluvien työntekijöiden kanssa? Syntyykö myönteisiä työtoveruuksia, vai kiusataanko muista kulttuureista tulleita?

Psykologian lisensiaatti Barbara Bergbom tutki väitöskirjaansa varten maahanmuuttajataustaisten ja suomalaissyntyisten bussikuskien ja mekaanikkojen työtoveruutta. Tutkimuksessa selvitettiin toverisuhteiden lisäksi työpaikkakiusaamisen kohteeksi joutumista sekä sosiaalisten suhteiden yhteyttä työhyvinvointiin.

Tutkimusjoukkoon kuuluvat työskentelivät linja-autokuljettajina ja mekaanikkoina suomalaisessa kaupunkiliikenteen linja-autoyrityksessä.

Tuloksena oli, että samankaltaisuus vetää puoleensa. Läheisiä työtoverisuhteita ja myönteisiä työtoverisuhteita kuitenkin oli jonkin verran sekä maahanmuuttajien ja kantaväestön että eri lähtömaista tulleiden maahanmuuttajien kesken.

Joka kuudes maahanmuuttaja ja joka kymmenes suomalaissyntyinen ilmoitti läheisimmän työtoverin olevan kotoisin muusta kulttuurista tai maasta kuin itse.

Bergbomin mukaan työpaikat ovat hyviä ympäristöjä kulttuurien välisten suhteiden syntymiselle. Olennaista on organisoida työt niin, että kohtaamisia aidosti syntyy.

Ihmisellä on luontainen taipumus hakeutua niiden seuraan, joita luullaan samanlaisiksi kuin itse on.

– Esimerkiksi silmälasipäiset ihmiset voivat tiedostamattaan hakeutua silmälasipäisten seuraan. Jopa se, että toisella on samoja kirjaimia nimessään kuin itsellä lisää todennäköisyyttä että henkilöön suhtaudutaan myönteisesti ja häneen halutaan tutustua.

Kun tyytyväisyys ihmissuhteeseen lisääntyy, myös koettu samankaltaisuus voimistuu vaikka samankaltaisuus ei lisäänny.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (5)

Kommentit

Oma kokemus on valtava kieli

Oma kokemus on valtava kieli muuri.Jos kieli on yhteinen niin kyllä juttua piisaa mutta maahanmuuttaja kuin ei osaa Suomen kieltä harvoin.

On olemassa sellainenkin asia

On olemassa sellainenkin asia kuin neutraali työtoveruus. Ts. toimittajan esille tuoma vastakkainasettelu ei useinkaan toteudu (myönteinen suhtautuminen vs. kiusaaminen). Ihmisiin voi suhtautua tasavertaisesti kutsumatta heitä kotiin ja "kaveeraamatta". Naisena törmää usein sellaiseen, että jotkut maahanmuuttajamiehet eivät edes puhu naisille tai katso silmiin, vaikeahan siinä on sitten mitään ystävyyttä rakentaa. Ihmissuhteissa, myös työtoveruudessa, tie on kaksisuuntainen. Maahanmuuttajia ei tarvitse kohdella sen paremmin kuin suomalaisiakaan, vaan kaikki ovat tasavertaisia työssä ja sen ulkopuolella.

Kyllähän se tästäkin saatiin

Kyllähän se tästäkin saatiin väännettyä kiusaus ja rasistinleimat. Olisikohan vielä jotain? Alkaa menemään kyllä niin yli jo.

Valtaväestöön kuuluva linja

Valtaväestöön kuuluva linja-autonkuljettaja voisi kutsua maahanmuuttajataustaisen työkaverinsa luokseen grillaamaan sikaa ja juomaan viinaa niin syntyy aito kohtaaminen.

Uusi käytäntö pitää olla .

Uusi käytäntö pitää olla . Maahanmuuttajan tulee kaveerata vain valtaväestöön kuuluvan kanssa ja kutsua hänen kotiinsa ja mukaan heidän harrastuksiin . Miksi aina odotetaan että valtaväestö tekee aloitteen ? Maahanmuuttajalle pitää tämä kertoa heti ja sanottava että se on kotoutumisen edellytys . Kotoutuksen alussa heti puhuttava tästä jotta ei veljeile pelkästään oman kulttuuritaustaisen porukan kanssa . Näin oppii suomalaisen tavat , kielen ja kulttuurin ja jakaa omaansa kun pitää kiinni kantasuomalaisen seurasta vaikka väkisin . Suomi jörrikkä ei niinkään uskalla tehdä aloitettu , vilkas , iloinen , naurava , puhelias ja mitä niitä juttuja nyt noihin kerrottiin sisältyvänkään , heillä on valmiudet paremmin sumplata suomalainen mukaansa , vai eikö muka ?

Soili Nurminen

Etusivulla nyt

Uusimmat: Liikenne

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat