Minne mennä

Hymyjen maa koitui tamperelaisen Tuomaksen turmioksi

ELOKUVA Ystävät hakivat tamperelaisen Tuomas Kelan pois Thaimaan kaduilta. Dokumentti pelastusretkestä saa ensi-iltansa torstaina.

Joni Luomanen ja Heikki Häkkinen kertovat esikoisdokumenttinsa olleen pitkä ja aikaavievä projekti. Molemmat toivovat kuitenkin dokumenttiuriensa jatkuvan.

Roosa Pelkonen

Vuonna 2012 tamperelaistaustaiset ystävykset Heikki Häkkinen , Jari Vuoristo ja Joni Luomanen tekivät pysäyttävän löydön internetistä: heidän lapsuudenystävänsä Tuomas Kela esiintyi Thaimaassa kuvatulla YouTube-videolla sekavana, riutuneena ja kävelykyvyttömänä.

Kela oli muuttanut kymmenisen vuotta aiemmin silloisen vaimonsa perässä Thaimaahan. Vakavasti alkoholisoitunut mies oli kuitenkin ennen pitkää menettänyt sekä perheensä että omaisuutensa ja ajautunut kadulle.

Välit Suomessa asuviin ystäviin ja perheenjäseniinkin olivat katkolla, kun viimeisimmät yhteydenotot heihin olivat jääneet lähinnä yrityksiksi saada rahaa juomiseen.

Videon nähtyään Häkkinen, Luomanen ja Vuoristo päättivät auttaa vielä kerran ystäväänsä, ja lähteä hakemaan tätä kotimaahan hoitoon.

Ystävysten tekemästä pelastusretkestä syntyi dokumentti Hymyjen maa. Heikki Häkkisen ohjaama ja Joni Luomasen kuvaama sekä leikkaama dokumentti saa ensi-iltansa 29. tammikuuta Helsingin DocPoint-dokumenttielokuvafestivaaleilla.

– Dokumentin aihe valikoitui monen asian yhteensattumana. Kun näimme YouTubesta kuinka huonossa kunnossa Tuomas oli, tuntui, että meidän on pakko tehdä jotain. Olimme pitäneet jo jonkin aikaa silmällä hyviä dokumenttiaiheita, ja tämä tuntui sellaiselta, Häkkinen kertoo hänen ja Luomasen ensimmäisestä dokumenttiprojektista.

Yleisöä alkoholismiin ja ystävyyteen kietoutuva aihe on kiinnostanut, sillä kaksi kolmesta dokumentin festivaalinäytöksestä on jo myyty loppuun.

– On kova juttu päästä esittämään esikoisdokumenttinsa heti nimenomaan dokumenttielokuvien ystäville. DocPoint on Pohjoismaiden suurin pelkkiin dokumentteihin keskittyvä festivaali., Luomanen sanoo.

Tekijät toivovat dokumentin koskettavan yleisön lisäksi myös sen päähenkilöksi noussutta Kelaa.

– Tuomas ei muista mitään koko kuvauksista. Hän on kuitenkin ollut liikuttunut näkemistään trailereista ja sanonut niiden olleen silmiä avaavia, Häkkinen sanoo.

Vaikka Kela pääsikin ystäviensä avulla Suomeen katkaisuhoitoon, on hän sittemmin palannut Thaimaahan jatkamaan entistä elämäntyyliään. Viinanjuonnin hän kustantaa Suomesta saamallaan varhaiseläkkeellä.

Häkkisen ja Luomasen on vaikeaa arvioida, kuinka paljon heidän väliintulonsa on oikeasti auttanut Kelaa.

– Onhan Tuomaksella nyt katto pään päällään, ja hän on paremmassa fyysisessä kunnossa kuin hakiessamme häntä. Meidän apukonstimme alkavat kuitenkin loppua kesken. Alkoholismi on vakava sairaus, johon tarvittaisiin ammattilaisten apua. On myös autettavasta kiinni, ottaako hän apua vastaan.

DocPoint-festivaalit Helsingissä 27.1.–1.2. Hymyjen maan näytökset 29.1., 31.1. ja 1.2.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (1)

Kommentit

Mistä syystä tällaiselle

Mistä syystä tällaiselle yhteiskunnan tukipilarille maksetaan varhaiseläkettä? Vaalipuolueet hyvät, huomioikaa tämä leikkauslistoja laatiessanne!

Etusivulla nyt

Uusimmat: Minne mennä

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat