Paikalliset

Mannerheimin Lastensuojeluliitto: Oluetkin piiloon kaupoissa

Amurin K-marketin kauppias Pasi Kallio tyrmää ajatuksen oluen ja siiderin palvelumyynnistä: se lisäisi kustannuksia ja hankaloittaisi kaupantekoa.

Tupakat pannaan vuodenvaihteessa asiakkailta piiloon. Myös olut pitäisi laittaa tiskin alle, toivoo MLL.

Mannerheimin Lastensuojeluliiton pääsihteerin Mirjam Kallandin mielestä oluet ja siiderit voisi aivan hyvin piilottaa kaupoissa ja kioskeissa omiin kaappeihinsa – samalla tapaa kuin kohta tupakat.

– Tällaisesta ei ole keskusteltu, mutta idea ei ole huono. Kaikki mikä on saatavilla ja näkösällä, houkuttelee ostamaan. Miksi tehdä niin suurta eroa tupakan ja alkoholin välillä? Liika alkoholi aiheuttaa sosiaalisia ongelmia ja nostaa lastensuojelun tarvetta. Pitäisin oikein hyvänä sitä, että kaupoista alkoholia saisi vain pyydettäessä, sanoo Kalland.

Hänen mielestään mietojenkin mainostaminen pitäisi kieltää samalla tapaa kuin tupakan mainonta on kielletty. Tällöin myös pullot menisivät kaupoissa ja kioskeissa automaattisesti tiskin alle.

– Tutkimusten mukaan mainonta normalisoi alkoholin arkeen. Lapsia ja nuoria pitäisi pystyä suojaamaan räikeältä siideri- ja olutmainonnalta. Eihän niillä ikäihmisiä tavoitella, sanoo Kalland.

Panimoliitossa ajatus mietojen alkoholijuomien piilottamisesta kuulostaa hölmöltä. Toimitusjohtaja Elina Ussa ihmettelee, mitä moisella oikein tavoiteltaisiin.

– Jos alkoholi näin mystifioidaan, poistaako se ongelmat, mitkä aiheutuvat alkoholin väärinkäytöstä? En myöskään näe, että oluen mainoskielto olisi ratkaisu mihinkään. Maissa, joissa alkoholimainonta on kiellettyä, kamppaillaan ihan vastaavanlaisten ongelmien kanssa kuin meilläkin. Vaikuttavuudeltaan olemattomia, mutta elinkeinolle haitallisia ratkaisuja ei pidä tehdä, toteaa Ussa.

Hän muistuttaa, että alkoholin kulutustaso on Suomessa ollut jo kolmatta vuotta laskusuunnassa.

– Kaikki haitat ovat vähenemässä, ja suunta on oikea. Kulutuskäyttäytyminen muuttuu kuitenkin hitaasti. On hyvä, että humalahakuinen juominen ja alaikäisten alkoholinkäyttö vähenee. Ei ole syytä lähteä hämmentämään hyvää tilannetta.

Hallitusneuvos Ismo Tuominen sosiaali- ja terveysministeriöstä sanoo, että ajatus siirtää oluet ja sidukat tiskin alle ei ole samalla viivalla ”tupakoiden piilottamispykälän” kanssa.

– Tarkoitushan ei ollut kieltää tupakan ostamista, vaan ainoastaan poistaa ”mainokset” kaupoista. Miksi pullot pantaisiin piiloon ja samalla niitä saisi kuitenkin mainostaa? Tupakan esilläpitokielto voidaan nähdä 35 vuotta vanhan mainontakiellon viimeisenä vaiheena: askit ovat logoineen, muotoineen ja värimaailmoineen olleet itse asiassa tupakkamainoksia ja hyvin näkyvissä arkielämän mediassa eli kaupassa. Nyt tämäkin mainonta on kielletty, sanoo Tuominen.

– Vuonna 1995 vapautettua mietojen alkoholijuomien mainontaa ollaan kuitenkin kiristämässä. Peruspalveluministeri on luvannut hallituksen esityksen asiasta kevätistuntokaudella 2012. Kiveen hakattuja malleja ei ole, tavoitteena on varmuudella ainakin lapsia kiinnostavien mainonnan elementtien kieltäminen.

Tupakointia suitsitaan

tupakan esilläpitokielto tulee voimaan 1.1.2012: tupakkatuotteen vähittäismyyntipakkauksen kuva voidaan esittää ainoastaan painetussa kuvastossa

myyntilaitteiden painikkeista poistetaan savukeaskien kuvat – ostaja voi itse painaa myyjän ilmoittamaa numeroa ja saada haluamansa tupakkatuotteen

luvallista on antaa ostajalle kuvasto, jossa esitellään myynnissä olevat tupakat ja hinnat (kuvasto ei ole kaupalle pakollinen)

tupakkatuotteiden myynti automaattisista myyntilaitteista kielletään 1.1.2015

lähde: Valvira ja STM

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (39)

Kommentit

Tupakka on AINa

Tupakka on AINa terveyshaitta. Oluesta niin ei voi sanoa, vaan sillä pieninä määrinä nautittuna on jopa positiivivisia vaikutuksia.

Meneeköhän tämä "isoveli

Meneeköhän tämä "isoveli valvoo"meininki lopppujen lopuksi siihen,että entis aikojen salakapakkameininki alkaa uudestaan?Tuntuu,että me tupakoitsijat olemme kohta täysin syrjitty ihmisryhmä ja meidän täytyy jossain piilossa poltella.Voihan tuo vaikuttaa,että kun tupakat kauoissa laitetaan pois näkyviltä jotenkin positiivisesti,mutta jos joku teini haluaa maistaa tupakkaa niin kyllähän se maistaa,vaikka pössäkät olisi kuinka jemmattuina.tupakka on myrkkyä ja viisaita ne,jotka eivät polta,mutta tuollainen ihme pykälien laatiminen risoo!tekisivät mieluummin vaikka rikoslakiin muutoksia.siinä olisi asiaa!

Justjoo. Voitaisko saman tien

Justjoo. Voitaisko saman tien palata myös palvelualkojen maailmaan? Ja ravintoloissa ei saisi alkoholia ilman ruuan ostamista? Eikä pöytääkään saisi vaihtaa juoman kanssa vaan ainoastaan hovimestarin siirtämänä. Jepjep... Kyllähän 70- ja 80-luvut ovat muodissa taas, mutta tarviiko nämäkin asiat viedä takaisin noille vuosikymmenille?

Tämä yhistys

Tämä yhistys kukkahattutäteineen tulisi lopettaa

Meillä ei ole enää näitä

Meillä ei ole enää näitä hassuja kukkahattutätejä. Nyt näistä kaikenkieltäjistä on kuoriutunut oikeita talebaneja. Talebanismi tuhoaa kaiken, oli se missä muodossa tahansa.

Kieltäkää samoin tein

Kieltäkää samoin tein naintipuuhat, ettei pikkupettereitä/liisoja synny enempää.

Kuka piilottaisi Mannerheimin

Kuka piilottaisi Mannerheimin lastensuojeluliiton itseltään?

Kuka suojelisi aikuisia

Kuka suojelisi aikuisia ihmisiä Mannerheimin lastensuojeluliitolta? Onpa vahva luottamus kansan omaan ajattelun rationalisuuteen.

Seuraava luonnollinen vaihe

Seuraava luonnollinen vaihe tässä kehityksessä on, että tupakka kielletään kokonaan. Tämän jälkeen on erittäin luontevaa ryhtyä uudelleen rajoittamaan alkoholin myynti ja etenkin sen ostamisen helppoutta. Eli pullot ja tölkit piiloon! Sen jälkeen siirrytään sitten makeisiin ja virvoitusjuomiin jne. Tätä jatketaan niin kauan kunnes kauppojen valikoimissa on enää tarjolla kiistatta ihmisille terveellisiä tuotteita.

Voiskohan seuraavaksi lukita

Voiskohan seuraavaksi lukita kaappiin nää kukkahattutädit sun muut hihhulit?

Ongelmathan tutkitusti

Ongelmathan tutkitusti katoavat, kun ne lakaistaan maton alle.

"Tällaisesta ei ole

"Tällaisesta ei ole keskusteltu, mutta idea ei ole huono. ..." Olisi mielenkiintoista tietää ottikohan toimittaja yhteyden Kallandiin ja nimenomaan kysyi olisiko tällainen idea hyvä.

Nimenomaan. Esitin kysymyksen

Nimenomaan. Esitin kysymyksen juuri noin. Tyyliin: "Kun nyt tupakat piilotetaan tiskien taakse, miltä kuulostaisi ajatus piilottaa myös oluet ja siiderit kaupoissa tiskin alle"?. Minusta kysymys oli varsin relevantti. Ja miksi kysymys juuri MLL:n edustajalle? Löysin STM:n sivuilta syksyisen kannanoton, jossa Kalland otti kantaa alkoholimainonnan kiristämisen puolesta: http://www.stm.fi/tiedotteet/tiedote/view/1566056#fi. Keksimäni ajatus oluen ja siiderin "piilottamisesta" nimittäin on kytköksissä mainontaan - kuten jutun lopusta huomaatte tupakan osalta. Yritin tavoitella myös peruspalveluministeriä antamaan lausuntonsa, mutta hän oli ehtinyt lähteä lomalle. Jari Niemelä päätoimittaja

Jos mainontaa tupakeissa ja

Jos mainontaa tupakeissa ja alkoholissa jouduttaisiin vähentämään kansan rahoja menisi media tuotanto yrityksille liian suuria summia, eikä vähänosaisilla olisi varaa siihen. Kun mainokset ovat kerran tehtyjä ja ne pyörii mediassa niin niitten poistaminen tulisi kalliiksi tai jopa niitten kohtien sensuroiminen, jos tähän päädytään.

Siis mitä kettua?! Alkaa

Siis mitä kettua?! Alkaa mennä vähän älyttömäksi tää meno. Ne pennut juo kuitenkin jos ne haluaa. Ihan sama onko ne pullot piilossa vai ei... sama tupakoissa...

enpä lahjoita tulevaisuudessa

enpä lahjoita tulevaisuudessa penniäkään noiden sekopäiden keräyksiin. yltiöfeminismi taitaa olla jo niin pitkällä, että kukkahattu on se pään älykkäin osa.

Kohta III olut laimennetaan

Kohta III olut laimennetaan II olueksi, koska silloin alkoholin määrä pienenenee? Mutta hetkinen... eiköhän se nuori osaa kuitekin juoda sen 12 pullon sijasta vaikka 16 pulloa jos känniin haluaa. Ainoa haittavaikutus on, että joutuu useammin käymään vessassa. Sen jälkeen nämä juomat vielä laitetaan piiloon, niin tehdään ostamisesta vaikeaa normaali kuluttajalle. Ongelmat tosiaan katoaaa kun ne lakastaan maton alle. Poissa silmistä, poissa mielistä... Mutta... yksikään poliitikko tai muukaan taho ei osaa tai uskalla sanoa minkä verran viinaa, olutta, siideriä, lonkero ja viiniä rahdataan lahden toiselta puolelta. Todellisuus varmasti jotain sen verran kovia lukuja ettei näitä lukuja haluta edes antaa tietoo. Samalla myös valvonta nuorten alholin käyttöö putoaa täyteen nollaan kun kaverilta voi aina ostaa laatikon jos pari Tälläisellä pelleilyllä ajetaan suomen panimoteollisuus polvilleen ja viedään eurot naapurimaahan. Suomessa kyllä varmasti alkoholin myynti pienenee kun moni alkaa tuomaan isoja määriä juotavia Viron maaperältä

Voi että, mikä kummallinen

Voi että, mikä kummallinen idea. Kuulun itse MLL:oon ja olen yhdistyksessäni hallituksen sihteerinäkin, mutta tämän idean kanssa en todellakaan voi olla samaa mieltä. Olen kyllä sitä mieltä, että varsinkin tv-mainontaa on syytä entisestään rajoittaa, ts. pitää huolta siitä, että nykyiset lait tulevat täytettyä, mutta tuollaista pullotpiiloon ajatusta en voi millään kannattaa.

Kaikki piiloon! Läski ja

Kaikki piiloon! Läski ja ihrakin että lihavat eivät enää voi lihoa enempää. Karkit että lasten hanpaat eivät mene pilalle! Kaikki piiloon :-)

tasapuolisuuden nimissä voisi

tasapuolisuuden nimissä voisi kaiken piilottaa kaupoissa, myyjätkin piiloon ja kaupat piiloon maanpäälliset kaupat pitäsi purkaa ja uudet rakentaa esim vanhoihin kaivoksiin ettei sitten bideetä , thorsia, ja paria muuta kukkahattutätiä häritse moiset näyt. myyjät voisi jemata niin että pitäsi leikkiä kuurupiiloa vaikka 10 hehtaari kaupassa jossa olis 1 myyjä ja 1 asiakas saisi etsiä myyjää tyhjien hyllyjen seasta. jos onnistusi löytämään myyjän esim 31 vuorokaudessa, niin saisi palkkioksi ostaa 31 tuotetta = 31 vrk estsittty palkkio ostolupa31 tuotteeseen. paitsi lihaan, suolaan, voihin, sokeriin ja muille ihmishengelle vaaralliseksi luokitellulle tuotteille.em tuotteet olsivat suomen pankin kasssaholveissa visusti piilossa ja karhurymän vartiomana. -ylipainoiset eivät saisi ostaa rasavaisia tuotteita ja joka asiakkaan olisi näytettävä enintään kuukauden vanha lääkärintodistus josta ilmenisi kolesteroli yms arvot ja näiden arvojen mukaan saisi sitten ostaa hengelle vaaralliset tuotteet tuotaisiin kauppaan poliisisaattueesssa suome pankin holveista

kohta varmaankin joutuu

kohta varmaankin joutuu kysymään lupaa ajatteluun... millä tavalla lapsia suojelee, että se mitä ne ei saa ostettua sieltä tiskiltä muutenkaan, on piilossa? alkoholistihan on alkoholisti, oli ne oluet ja siiderit piilossa tai ei. samalla tavalla sitä olutta sieltä haetaan, "voisin tänään juoda olutta, menempä siis kauppaa ostamaan sitä", jälleen kerran, oluen piilossa olemisella ei ole mitään vaikutusta mihinkään suuntaan. monet alkoholistit nimen omaan menevät kauppaan ostamaan ruokaa ja olutta. yleensä valiten halvempaa ruokaa säästääkseen rahaa olueen. ei ole kyse siitä että houkuttaako se punainen koffin tölkki siellä hyllyssä vai ei. lapsen kärsimistä sillä ei mielestäni vähennetä, vaikka se olut olisikin piilossa. eikö ihan saman asian ajaisi se että olutta saisi ainoastaan alkosta? vai pitäiskö ne sielläkin piilottaa vaikka esim koskenkorvan taakse, että MLL voi taas luulla tehneensä jonkun tyylisen hyvän ja edistävän teon?

Kuinka tyhmiä voi jotkut

Kuinka tyhmiä voi jotkut olla! Senkun piilotatte ja teette itsenne naurunalaisiksi. Otan sen oluen sieltä kaapista sitten.

Huoh! Eikö samalla logiikalla

Huoh! Eikö samalla logiikalla pitäisi sitten piilottaa myös kaikki makeiset ja rasvat kaupan hyllyiltä?

PIILOTTAKAA MYÖS MAKKARAT JA

PIILOTTAKAA MYÖS MAKKARAT JA LIHAPIIRAKAT

Piilottakaa se Mirjam Kalland

Piilottakaa se Mirjam Kalland nyt sieltä MLL:stä lopullisesti, ei hemmetti mitä lausuntoja....

Joku aika sitten oli

Joku aika sitten oli tutkimus, että paistetussa perunassa on syöpää aiheuttavia aineita, joten MYÖS PERUNAT TISKIN ALLE!!! Makeisveroa on jo nostettu haittaa aiheuttavana, joten MYÖS MAKEISET TISKIN ALLE!!! Myytävät lihat joudutaan teurastaan onko se eläinsuojelurikos, joten MYÖS LIHAT TISKIN ALLE!!! Mitä me kohta kaupasta ostetaan "laillisesti"? Pähkinöitä? Kohta ostetaan kaikki päivittäistavarat pimeesti "porttikongista" kun kaupasta niitä saa ainoastaan tiskin alta... Kiitos Suomi, hasta la vista! Nyt riittää!

Typerin idea ikinä!!!

Typerin idea ikinä!!! Luojalle kiitos. Suomalaiset kukkahattutädit tulevat kuolemaan sukupuuttoon.... nimittäin omaan typeryyteensä!

Juice Leskistä

Juice Leskistä mukaellen: Mirjam Kalland on kävelevä kielto! Kaikki, mihin hän kajoaa, muuttuu kielletyksi. Historia tulee varmaan osoittamaan, että Mirjam Kalland on vastuussa jopa kymmenestä käskystä, tai niistä, jotka alkavat sanalla "älä". Lue lisää näistä älyttömyymistä ja osallistu keskusteluun facebookissa sivulla "Kansa ei kaipaa kakkosolutta" https://www.facebook.com/pages/Kansa-ei-kaipaa-kakkosolutta/272833904241

Ja mitäs sitten seuraavaksi

Ja mitäs sitten seuraavaksi siirretään tiskin alle? Ainakin rasvat, koska ne lihottaa. Jauhot, koska kaikkihan tietää miten vaarallisia hiilarit ovat. Tonnikala on luonnonsuojelueläin. Vessapaperin hylsyt voivat tukkia viemärit. Eiköhän tehdä niin, että palataan sekatavarakauppa-aikaan, ja valtion viranomaiskoulutuksen saanut kauppias määrää, mitä kellekin myydään tiskin takaa. Tämmöisestä mitään tuu, että itse voi huolettomasti ja vastuuttomasti valita kaupasta mitä haluaa. Sitähän voi vaikka tukehtua hedelmäpussiin, jos niitä väärin käyttää. Luaja varjelkoon meitä kaikilta näiltä kukkahattutädeiltä! Eikö sitä vihdoin jo Suomessakin voitaisi myöntää, että elämme omalla riskillä ja aikuisena saa ottaa ihan itse vastuuta elonsa kulusta. Ja vaikka sitä joku käyttää väärin, niin miksi sillä pitää suurta enemmistöä rasittaa? Antakaa jo armoa, ei jaksaisi enää yhtään lisää holhoamista!

Lastensuojeluliitto on

Lastensuojeluliitto on kerakaikkiaan täynnä idiootteja, jotka keksii kaikkeaa täysin turhaa. Menkää saamarin läskit töihin ja lopettakaa jo se älämöly siellä!

Ja mikä kohu tulisikaan jos

Ja mikä kohu tulisikaan jos Kalland olisi vastannut että "huono idea, ei missään nimessä kaljoja piiloon!" Siitä olisi toimittaja saanut kunnon kohu jutun "MLL tukee lasten alkoholisoitumista"

Kylläpä on toimittajalta

Kylläpä on toimittajalta ala-arvoinen juttu. Näillä sanakäänteillä ja tarkoituksenmukaisella harhaanjohtamisella löytyisi varmasti paikka keltaisesta lehdistöstä. Ja teille jotka kauhistelette kukkahattuisuutta, lukekaahan juttu ajatuksella niin huomaatte kuinka teitä johdetaan harhaan, ja että mitä tässä jutussa todellisuudessa sanotaan. Ei tässä kukaan ole ajamassa asiaa, että alkoholi olisi piilotettava, vaan on vastattu toimittajan johdatteleviin kysymyksiin.

Mitäpäs jos vaan tehtäisiin

Mitäpäs jos vaan tehtäisiin kaupoista tiloja joissa ei näy mitään tuotteita, ei mainoksia eikä hintoja? Ihmiset tekisin listan kotona asioista mitä haluaa ja kaupan työntekijät sitten pakkaa tavarat kasseihin jossain piilossa nurkan takana. Siinähän samalla tulisi työpaikkoja, koska kaupat tarvitsisi lisää henkilökuntaa. Kaupan henkilökunnalle täytyy tietysti maksaa vaarallisen työn lisää koska hehän altistuvat työssä tuotteiden himolle. Vai olisiko vielä parempi jos vaikka hallitus päättäisi ruokalähetyksen sisällön, ja lähetys sitten lähetettäisiin joka talouteen kerran viikossa. Kukaan ei itse saisi päättää mitä syö tai juo tai polttaa.

Ne jannut jotka hakee sitä

Ne jannut jotka hakee sitä alkoholia niille nuorille pitäis piilottaa kylmäkoskelle. Ei 15-vuotias ymmärrä mäyräkoiran juomisesta tulevia seurauksia, ne keskittyy lähinnä siihen tunteeseen että nyt on hjuva fiilis ja jos nyt soittais kännissä sille nätille luokkalaiselle niin se olis varmasti vaikuttuis siitä kuinka kova jätkä mä oon. Ja en mä ole vielä siinä kuosissa ettenkö mä voisi mopolla ajaa.

Viinan ja oluen juonti ei

Viinan ja oluen juonti ei Suomesta lopu, junnut haetuttaa oluensa vanhemmilla saa niitä tiskin alta tai sitten vaikkapa vain Alkosta kuten Islannissa jossa kaikki alkoholia sisältävät juomat ovat viinakaupassa. Suomessa se on sama missä myynti on, alkoholin juominen ei vähene ja kotipolttoisuus ja muu kotitekoisuus lisääntyy. Itse sain ilmaiseksi burmalaiselta työkaverilta omatekmän viinipullon ja tarkoitusensa ajaa, eli nousee sopivasti päähän, sanoi olevan yli 10 prosenttista.

hyssälälle ehdotus : myyjien

hyssälälle ehdotus : myyjien vaarallisuuskin pitäisi tutkia, jos joku myyjä on vaikka jonkun mielestä pelottavan oloinen niin täytyisi myyjiksi ottaa esim muutaman sadan herkän ihmisen otannasta heitä miellyttävät kasvot ja olemus. - ne myyjät jotka eivät täyttäsi koehenkilöiden valitsemia ei-pelottavia= mahd neutraaleja myyjiä laitettaisiin kasvoleikkaukseen - näin voisi herkkäkin ihminen asioida kaupassa. optio 2 ruokalähetykset suoraan kotiin terveystarkastuksien jälkeen-lihavile ei lihottavia tuotteita jne. optio 3 olisi edullisin talouskriisissä painiskelevalla maallemme : kaikki kansalaiset (hallitus poislaskettuna) isoihin tarkoitusta varten rakennetuihin koomaholveihin, ihmiset koomaan ja letkuruokinnalla ei vaarallisia ravintoaineita koomikoille.

"Tämän hetken alkoholin

"Tämän hetken alkoholin elämäntyylimainonta vetoaa erityisesti nuoriin ja siksi alkoholilainsäädäntöön tulisikin tehdä kiristyksiä alkoholimainonnan osalta", toteaa ohjausryhmän puheenjohtaja, Mannerheimin Lastensuojeluliiton pääsihteeri Mirjam Kalland." onpas täti pihalla, ei tarvitse mennä kuin tullintorin tai aseman nurkille katselemaan nuorten touhuja niin voi havaita että siellä myydään huumeita lapsille. niissä kun ei ole ikärajaa ja helposti saatavilla eikä tiskin alla-mitän mainontaakaan ei tarvita koska huumeita nuoriso saa helpommin kuin viiinaksia.

Kyllähän alkoissakin voisi

Kyllähän alkoissakin voisi pistää kaikki juomat piiloon. Ei niiden tarvitsisi olla lasten nähtävillä. Tai koko alkot kiinni. Vironpuolelta nyttenkin ihmiset juomansa hakee...

Entäs Alkon ikkunat? Esim.

Entäs Alkon ikkunat? Esim. Turtolan Citymarketin Alkon ikkunat on täynnä viinapulloja, isompi houkutus se ihmisille on ja varsinkin raitistuneille alkoholisteille, eikö nyt taas olla alettu väärästä päästä!

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat