Paikalliset

Urpilaisen jalanjälijelle – Nuori tamperelainen pääsi merkittävään YK-tehtävään

Miika Tomi, tuore delegaatti.

Tamperelainen kansainvälisen politiikan maisteriopiskelija ja entinen rauhanturvaaja Miika Tomi, 24, edustaa Suomea UNESCOn Nuorisofoorumissa Pariisissa lokakuussa. Hän on ensimmäinen tamperelainen UNESCO-delegaatti.

Merkittävään YK-edustustehtävään valittu Tomi on varsin tyytyväinen. Samassa pestissä on takavuosina toiminut muuan Jutta Urpilainen.

– Olen unelmahommassani. Saan edustaa Suomea maailmalla ja vaikuttaa tärkeisiin kansainvälisiin teemoihin koulutuksen, tieteen ja taiteen aloilla. Asuessani kuudessa eri maassa olen oppinut arvostamaan suuresti suomalaista yhteiskuntajärjestelmää ja nuorten osallisuuden tukemista. Missään muualla ei nuorille tarjota yhtäläisiä mahdollisuuksia vaikuttaa ympäröivään yhteisöönsä kuin Suomessa ja muissa Pohjoismaissa, arvioi Tomi.

Pariisin kokouksen keskeistä antia ovat nuorisotyöttömyyden ja syrjäytymisen ehkäisy.

– Maailmassa on 80 miljoonaa nuorta työttömänä. Se porukka ratkaisee. Kuten presidentti Martti Ahtisaari on sanonut, vihainen työtön nuori mies on vaarallisin asia, mitä maailmassa on. Ehkä se on jo arabimaissa nähty. Jos tähän ongelmaan ei löydetä ratkaisua, on edessä isoja vaikeuksia. Jos ihmisilä ei ole toivoa tulevasta, helposti ryhdytään mellakoimaan.

Tomi haluaa kokouksessa kertoa suomalaista tarinaa – sitä missä me olemme onnistuneet hyvin: koultustaso, sukupuolten tasa-arvo ja poliittisen osallistumisen tukeminen.

– Nuorilla on ongelmia Suomessakin, mutta globaalisti katsoen suomalaisnuoret voivat hyvin.

Keskusteluun Pariisissa nousevat jossakin määrin EU-maiden ongelmat, mutta keskeinen näkökulma on globaali.

– YK määrittelee 15–24 -vuotiaat nuoriksi, ja heitä on 18 prosenttia maapallon väestöstä. Valtaosa heistä on kehitysmaissa, kuten myös monet haastavat ongelmat. Afrikka on valitettavasti köyhtynyt, mutta Brasilia, Kiina ja Venäjä ovat kovalla talouskasvun uralla. Ihmisoikeuksien turvaaminen, nuorten työllisyys sekä koulutus ovat ratkaisevat teemat tulevaisuutemme kannalta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (1)

Kommentit

Miika Tomi is a young student

Miika Tomi is a young student from Tampere who had represented Tampere in UNESCO Youth Forum http://www.crmsystemsonline.com which took place at Paris. He is the youngest participant in the history of UNESCO Youth Forum. This can be considered as a great achievement for Tampere.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat