Paikalliset

Tamperelaisen kesäreissu: Portsarit uhoavat Mäntän Pekilossa

Tampereelta on Mänttään matkaa yhdeksänkymmentä kilometriä. Se kannattaa ajaa, sillä perillä odottaa hieno näyttely.

Matka keskikesän maisemassa on jo itsessään elämys, kun vihreän eri vivahteet vaihtelevat tien molemmin puolin. Kuvataideviikkojen näyttely on avoinna Pekilossa, entisessä tehdasrakennuksessa.

Tämän kesän näyttely on nimeltään Unien kaupunki. Sen kuraattori, tamperelainen kuvataiteilija Jyrki Siukonen on kutsunut mukaan viisikymmentä taiteilijaa.

Esillä on valokuvia, installaatioita, videoita ja myös vesiväritöitä. Rääväsuinen taide puuttuu kokonaan.

– Tulijaa tosin vähän pölläytetään heti ovella, mutta kauniilla tavalla, näyttelyn tiedottaja Heikki Vesterinen sanoo.

Silmiin osuukin ensimmäiseksi Anni Kinnusen sinisävyinen työ Unhola, jossa kultakiharat liehuvat utuisen pehmeällä taustalla.

Vesterinen kehottaa tutustumaan taideteoksiin joko järjestyksessä tai siten kuin kaupungissa kuljetaan eli sinne päin mennään, missä näyttää kiinnostavalta.

Samalla voi kokea omia ahaa-elämyksiään.

– Niitä syntyy esimerkiksi siitä, miten saman taiteilijan teoksia on ripustettu useampaan yhteyteen. Myös eri taiteilijoiden työt rinnastuvat aiheiltaan kuten Kimmo Ojaniemen puusta rakentama kokonaisuus Pilari, Katedraali ja Riemukaari Aleksi Linnamaan Lineaarinen sarjallisuus -työhön. Siinä taiteilija on videoinut vanhan koulurakennuksen korjauksen eri vaiheet, Vesterinen kertoo.

Ensimmäisen kerroksen helsinkiläiset portsarit herättävät useimmissa hilpeyttä. Adel Abidin Camel Toen machomaiset ovimiehet vartioivat alushousuisillaan näyttelykävijöiden kulkua.

– Teoksessa itsessäänkin hihitellään sukupuolirooleilla, Vesterinen toteaa.

Sándor Vályn videota taiteilijan työskentelystä voi näyttelyvieras säestää itse mykkäfilmien tapaan pianolla.

– Ei ole merkitystä sillä, osaako soittaa. Jos ostaa teoksen, saa pianon kaupanpäälle.

Uni on näyttelyn töissä esillä monella tavalla, samoin kaupungin ja ihmisen sekä luonnon ja ihmisen välinen suhde.

Erno Enkenbergin Valkoinen kolina tuo mieleen viimeaikaiset tapahtumat Syyriassa. Pyöreän alustan päälle on samasta kaupunkinäkymästä tehty kolme erilaista versiota. Ensimmäisessä talot ovat hyväkuntoisia ja katunäkymä siisti. Seuraavaksi ne ovat puoliksi romahtaneet ja viimeisessä palasina. Työkoneet ovat kuitenkin jo valmiina rakentamaan uusia taloja.

– Lapsia työ on näyttänyt kiinnostavan. He kurkistelevat talojen ikkunoista sisälle, Vesterinen kertoo.

Näyttelyn kiertämiseen kannattaa varata aikaa. Oman meditointihetkensä voi viettää neljännessä kerroksessa Panu Rytkösen rakentamassa Yksin-teoksessa, joka on valoisa rauhallinen kappelinomainen tila.

Mäntän kuvataideviikot

Mäntän kuvataiteen ystävien järjestämä näyttely Pekilossa, entisessä tehdasrakennuksessa Tehtaankatu 21

tänä kesänä 20. näyttely

mukana 50 taiteilijaa

kuraattorina Jyrki Siukonen

viikot toimivat talkootyöllä

avoinna kello 10–18 joka päivä 31.8. asti

Mäntässä muuta taidetta:

Honkahovissa Jorma Hynnisen maalauksia

Paperiperkele Gustaf-museossa

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (4)

Kommentit

Kävin paikan päällä...

Kävin paikan päällä... onneksi en maksanut itse pääsymaksua, ei olisi ollut sen arvoinen. Nykytaide on ns."taidetta". Muutamia ihan hienoja patsaita oli, mutta niistä ei paljoa voinut nauttia kun kakarat juoksivat jaloissa ja rappuset olivat todella hankalat kulkea kerroksesta toiseen. Paikka ei sovellu taidenäyttelyn pitämiseen. Tosin tuollainen kamala "taide" sinne tosin sopii, siellä se saa olla ihan omassa rauhassaan. Kyllä taidenäyttelyissä pitäisi olla jotain jonka silmä katsoo kauniiksi tai katsomisen arvoiseksi. Kamelinvarpaat naurattivat mutta muuten olivat todella kamalat. Nykytaide pitäisi laittaa jäähylle muutamaksi vuodeksi, jotta taiteen tekijät miettisivät mitä tekevät jotta sitä voi taiteeksi sanoa.

Näyttelyn joka kerrokseen

Näyttelyn joka kerrokseen pääsee kyllä hissillä ihan kätevästi! Paikka soveltuu tosi hienosti nykytaiteen esittämiselle. Muutama teos pisti todella ajattelemaan, hienoja töitä!

Aina jonkun pitää valittaa.

Aina jonkun pitää valittaa. Sen takia se onkiin nykytaidetta, koska se on erilaista taidetta. Omasta mielestä näytely oli hieno ja jopa hauska.

Pisteet tästä tapahtumasta

Pisteet tästä tapahtumasta katsotaan mitä seuraavaksi: www.porvoonmusiikkikoulu.fi

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat