Rahan Perässä

Matka Viroon nostaa elintasoa?

Sadat tuhannet suomalaiset leikkaavat menojaan matkustamalla Viroon. Aikaisemmin pääosin viinarallina toteutunut matkailu on muuttunut palvelujen, hoitojen, korjausten, huoltojen ja elintarvikkeiden ostamiseksi. Useiden hintojen ero vastaaviin suomalaisiin on 20-30 prosenttia Alhaisempi arvonlisävero ja matalammat palkat selittävät suuren osan erosta, jota hyödyntävät eniten pääkaupunkiseudun kotitaloudet. Erityisesti pienet paikalliset palveluyritykset kärsivät kasvaneesta Viron- matkailusta. Jatkossa hintaero tulee vain kasvamaan, mikäli seuraava hallitus korottaa arvonlisäveroa kuten valtiovarainministeriö on suunnitellut.

Arvonlisäveroa on suunniteltu korotettavaksi kahdella prosenttiyksiköllä nykyisestä 23 prosentista 25 prosenttiin ensi vuoden alusta.Tämä lisää kotitalouksien houkutusta Viron-matkailuun. Myös Suomen alkoholiveron aikaisemmat korotukset ovat suoraan lisänneet Viron-laivamatkailua. Noin 80-90 prosenttia matkailijoista tuo tullessaan alkoholia.

Jyrki Kataisen tuleva hallitus joutuu miettimään todella tarkkaan veropolitiikkansa linjaukset. Niillä on erityisen suuri alueellinen vaikutus pääkaupunkiseudun palveluyritysten menestykseen.

Viron-matkailun kasvu saattaa jatkossa vaikuttaa pääkaupunkiseudun ja erityisesti Helsingin keskustan pienliikkeiden menestykseen ja työllistämismahdollisuuksiin.

Keskusta-johtoiset Matti Vanhasen ja Mari Kiviniemen hallitukset korottivat arvonlisäveroa ja energiaveroja, jotta kuntien ja valtion menoja ei olisi tarvinnut leikata. Samalla kasvatettiin merkittävästi Viron ja Suomen välistä hintaeroa ja lisättiin laivamatkailijoiden määrää (http://www.taloussanomat.fi/kauppa/2011/05/02/hurjat-hintaerot--katso-mi... ).

Useat eteläsuomalaiset ja erityisesti pääkaupunkiseudun perheet tekevät useita matkoja vuodessa Viroon elintarvikkeiden, vaatteiden, parturi- ja kauneushoitolapalvelujen ja autonhuoltojen vuoksi (http://www.cisionwire.fi/kaupan-liitto/suomalaisten-kulutusinto-virossa-... ).

Tallinnaa ei turhaan kutsuta Helsingin eteläisimmäksi kaupunginosaksi. Helsingin kauppatorilta Tallinnan Raatihuoneentorille on matkaa 80 kilometriä, mikä on vähemmän kuin Helsingistä Hämeenlinnaan.

A-P. Pietilä on Suomen Lehtiyhtymän kaupunkilehtiryhmän johtaja, pääkaupunkiseudun suurten kaupunkilehtien vastaava päätoimittaja ja pitkäaikainen taloustoimittaja. Hän on seurannut rahoitusmarkkinoita kolmekymmentä vuotta, kirjoittanut pari tuhatta lehtijuttua ja kymmenkunta kirjaa. Hän sai valtion tiedonjulkistamispalkinnon 2009. Rahan perässä -blogissa seurataan rahavirtoja, talouden liikkeitä ja ennen kaikkea kenen taskuissa rahat ovat. mihin suuntaan pitäisi mennä.

Rahan Perässä

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet