Mustien autojen matkassa

Kekkosen konsteja ikävä

Matti Vanhanen haki jo helpotusta virkamieshallituksesta.

JOKE

Portugalin paketti ja hallitusneuvottelut olivat ennen Jyrki Kataisen (kok) ja Jutta Urpilaisen (sd) sopimusta niin tiukassa solmussa, että pääministerin paikalta poliittiseksi tarkkailijaksi siirtynyt Matti Vanhanen (kesk) kaipaili jo Urho Kekkosen käyttämiä konsteja. Ongelmien ratkaiseminen olisi paljon helpompaa, jos pariksi–kolmeksi kuukaudeksi nimitettävä virkamieshallitus siivoaisi ensin hankalimmat kysymykset.

Virkamieshallituksia ei ole ihan äsken nähtykään. Viimeisin niistä, valtakunnansovittelija Keijo Liinamaan (sd) vetämä ministeristö, oli vallan kahvassa Ety-kokouksen aikoihin kesällä 1975. Entisen valtakunnansovittelijan Juhani Saloniuksen puolipoliittinen virkamieshallitus tekisi varmasti nytkin selvää jälkeä. Valtiosihteerit Raimo Sailas (sd) ja Pertti Torstila raha- ja ulkoasioiden hoitajiksi, Esko Aho (kesk) Nokiasta elinkeinoministeriksi, Pekka Vennamo (smp) liikenneministeriksi, sosiaaliasiat STTK:n Mikko Mäenpäälle (sd) ja Elinkeinoelämän Keskusliiton Lasse Laatuselle...

Hyviä nimiä riittäisi. Vahinko vain, ettei perustuslain rukkausten jälkeen presidentinhallituksen pystyttäminen käy niin kuin ennen. Nimitykselle on saatava eduskunnan siunaus.

Portugalin tukipaketti kiinnostaa niin, että suuren valiokunnan kuulemistilaisuus viime keskiviikkona lisärakennuksen auditoriossa suorastaan pursui väkeä. Ihmeellistä kyllä, kansanedustajatkin istuivat paikallaan hievahtamatta koko puolitoistatuntisen kuuntelemassa ETLA:n Sixten Korkmania, Erkki Tuomiojaa (sd), varatuomari Sauli Niinistöä (kok) ja kumppaneita.

Eduskuntatalon alla koko viime talven tehdyt räjäytystyöt ovat ravisuttaneet taloa niin, ettei urakointi ole sujunut jälkiä jättämättä. Päärakennuksen ja lisärakennuksen yhdyskäytävässäkin on tärissyt kunnolla. Ei ihme, ettei kosteusvaurioiltakaan ole vältytty.

Tunnelissa tuoksuu niin, että sen päästä päähän kannattaa kipaista juoksujalkaa.

Eduskunnan henkilöstöpäällikön alaisilleen lähettämästä seksistisestä sähköpostiviestistä nousseelle orastavalle kohulle pantiin piste. Hallintojohtaja Pertti Rauhio piti puhuttelun ja huomautti, että talossa vallitsee näissä kysymyksissä edelleen nollatoleranssi.

Puhemiehen korokkeelta yritysjohtajien huippupalkkojen pudottamista vaatinut Ben Zyskowicz (kok) on radikalisoitunut muutenkin. ”Ben Punainen” ilmestyi Rahime-vaimoineen Eurooppapäivän vastaanotolle kesämökkinsä Strindbergin terassin liepeille liituraitapukuisten sekaan lyhythihaisessa paidassa neule olallaan.

Kysymyksessä oli puhemiehen mukaan casual-maanantai.

Kari Valtonen

[email protected]

Mustien autojen matkassa

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet