Herroille esimerkkiä

Jan-Erik Enestamilla ei ole kiire kalavesille.

Joke

Pohjoismaiden neuvoston pääsihteeri Jan-Erik Enestam,65, (r), lykkää siirtymistään ammattikalastajaksi Fästanfjärdiin. Neuvosto antoi Islannin Reykjavikissa loppuviikosta entiselle ministerille kolme vuotta lisäaikaa viisivuotiskauden jatkoksi.

Enestam pääsee seuraaman aitiopaikalta neuvoston 60-vuotisjuhlaistuntoa ensi lokakuussa Helsingissä.

Voi olla, että Enestam kuitenkin luopuu pestistä jo ensi vuoden lopussa. Sen jälkeen Suomelle koittaisi vuosia kestävä erämaavaellus, kunnes taas joskus tulee vuoro nousta neuvoston tai ministerineuvoston johtopaikalle.

Neuvoston merkityksen kuihtumisesta kuultiin alkuviikon tiedotustilaisuudessa oikein Suomen valtuuskunnan puheenjohtajan Simo Rundgrenin (kesk) todistus. Hän ajatteli ennakkoon, pitäisikö tiedotusvälineiden eteen astumista jännittää.

Sitten Rundgren muisti, ettei edellisestä infosta mennyt julkisuuteen riviäkään.

Suomalaiskansanedustajien piirissä kaukainen Satujen saari, Islanti, on aina nostattanut kiinnostuksen huippuunsa. Tämänkertaiselle vierailulle jouduttiin kutsumaan vain yksi varaedustaja.

Isännät eivät tosin noteeraa kolmituntista arktisten alueiden teemaistuntoa kaikkein tärkeimmäksi asiaksi. Se oli nyt sijoitettu eduskuntaan, Altingetiin, jonka istuntosalissa on vain 67 paikkaa. Osa neuvostosta joutuikin viereiseen huoneeseen.

Suomen puheenjohtajakauden teeman, Pohjolan hyvinvointivaltion brändin markkinointi, on ollut ennakkoon onnistunutta ainakin kotimaassa. Pohjola-Nordenin kymmenkunta vuotta jatkunut alamäki on mennyttä aikaa. Monesta muusta kansalaisjärjestöstä poiketen sen jäsenmäärä kasvoi viime vuonna peräti viidelläsadalla 7 800:aan.

Suomen Pankki 200 vuotta -historiasarjan toisen osan ilmestyminen paria kuukautta aikaisemmin olisi tuonut uutta terää eurovastaisten ehdokkaiden kampanjointiin. Valtiotieteen tohtoreiden Antti Kuusterän ja Juha Tarkan Parlamentin pankki -kirjasta käy ilmi, että pankki seurasi sivusta, kun Paavo Lipposen (sd) johtama hallitus runnoi Suomea valuuttakurssimekanismi ERMiin ja kun markat vaihdettiin euroiksi.

Pankkivaltuustossa ratkaisut tehtiin yhden äänen enemmistöllä oppositio-keskustan haratessa hallituspuolueen Esko Seppäsen (vas) kanssa vastaan.

Entisellä kansanedustajalla, professori Martti Tiurilla,86, (kok), on perspektiiviä. Hän opiskeli 57 vuotta sitten Stanfordissa, Kaliforniassa, kun Piilaaksoa alettiin pystyttää viereen yliopiston tutkimustulosten innoittamana.

Tiurilla on selvät sävelet myös Suomelle. ”Tohtoreiden määrä on kymmenkertaistettava”, Tiuri sanoi puolueensa eduskuntaryhmän kasvutyöryhmän väliraportin julkistamistilaisuudessa.

Mustien autojen matkassa

Kari Valtonen pohtii politiikan ilmiöitä.
Tervetuloa mustien autojen matkaan!

Tervetuloa Tamperelaisen blogeihin

Tamperelainen tarjoaa kaikille mahdollisuuden pitää omaa blogia. Blogistit ovat pääosin aktiivisia tamperelaisia, mutta joukkoon mahtuu myös kirjoittajia muualta.

Lue tältä sivulta uusimmat blogikirjoitukset tai klikkaa oikeasta palstasta tiettyyn blogiin.

Haluatko blogistiksi? Oletko aktiivinen kansalainen, joka haluaa tuoda mielipiteensä julki laajalle yleisölle? Ota yhteyttä toimitukseen.