Guggenheim ja Hursti

Helsingin kaupungin valtuustosalin kristallisten kattokruunujen sädehtiessä samppanjalasit kilisivät. Hienoa, me saadaan se, eikä maksakaan paljon, vain 200 miljoonaa euroa.

No, tietenkin on vielä vuosittain muutaman kymmenen miljoonan euron käyttökulut. Kyllä se kannattaa. Onhan kysymyksessä Suomen ja pääkaupungin maine.

Guggenheimin-museon avajaispäivään on varattava aika kalenterista. Näin huudahtelevat Helsingin valtaapitävät. Vaikka lopullisia päätöksiä ei ole tehty ja kaikkea jo pelkästään selvitystyöhön varattua 200 miljoonaa euroa ei ole vielä kulutettu.

Puhumattakaan siitä, että varsinaiseen investointiin tarvittavaa toista 200 miljoonaa euroa ei ole vielä kasassa eikä kaupungin kassassa.

Samaan aikaan sosiaalitoimistossa yhdessä teknisen viraston kanssa pidetään kriisikokousta. Miten ja kuinka nopeasti voidaan häätää Hursti leipäjonoineen Kalliosta pois. Leipäjono pilaa Suomen ja pääkaupungin maineen. Ne haisevatkin, oli nyrpistellyt nenäänsä eräs kaupunginvaltuutettu.

Mitähän deodoranttia aikanaan Veikko Hursti ja nyt poika Heikki jakavat aina vaalivuotta edeltäneenä itsenäisyyspäivänä. Sillä Hurstin köyhien itsenäisyyspäiväjuhlan eturivi täyttyy aina neljän vuoden välein johtavista politiikoista.

Viime itsenäisyyspäivänä lehdistö bongasi ainakin nykyisen eduskunnan puhemiehen Heinäluoman yhdessä nykyisen valtiovarainministerin Urpilaisen kanssa kinkkujonossa. Urpilainen muistutti vielä vaalien aikana tästä henkilökohtaisesta suuresta aikauhrauksesta köyhien hyväksi.

Sosiaali- ja terveysministeriössä on jo vuoden päivät istunut työryhmä pohtimassa kuinka Heinolasta lakkautetun reumasairaalan potilaat saadaan hoidettua mahdollisemman edullisesti. Heinolan sairaala oli lakkautettava, koska mistään ei löytynyt 200 miljoonaa niihin investointeihin, joilla sairaala olisi voinut jatkaa toimintaansa.

Niinpä niin. Kaivinkoneet käyntiin Katajanokalla ja Guggenheim-museon tontti tasaiseksi. Siitä alkaa Suomen maineen pelastaminen.

Reumasairaat ovat menettäneet ikuisiksi ajoiksi turvallisen Heinolan sairaalan. Hurstilla leipäjonoineen on vielä vähän toivoa. Kallion tyttö, nykyinen presidentti Tarja Halonen, on tiettävästi palaamassa ensi keväänä kotikunnilleen miehensä Penan kanssa. Aktiivisena eläkeläisenä Tarja korjaa varmasti tämän epäkohdan.

Presidenttinä Tarja on puhunut ja vaatinut konkreettisia toimia kolmansien maiden köyhien puolesta. Tulevana eläkeläisenä hän oletettavasti keskittyy kotimaahan ja jättää ulkopolitiikan seuraajalleen. Silloin on luonnollista, että kolmansien maiden asiat vaihtuvat Kallion kolmannen linjan ongelmien ratkomiseen.

Keväällä saavat Helsingin kaupunginvaltuutetut Halosen Tarjalta ja Hurstin Heikiltä yhteisen vetoomuksen: Guggenheim hiiteen ja Hurstin leipäjonoille kuivat ja kunnolliset tilat Kalliosta.

Kommentit (29)

Kommentit

"Helsingin kaupungin valtuustosalin kristallisten kattokruunujen sädehtiessä samppanjalasit kilisivät. Hienoa, me saadaan se, eikä maksakaan paljon, vain 200 miljoonaa euroa.

No, tietenkin on vielä vuosittain muutaman kymmenen miljoonan euron käyttökulut. "
"Niinpä niin. Kaivinkoneet käyntiin Katajanokalla ja Guggenheim-museon tontti tasaiseksi. "

Onko varmistunut, että Helsinki haluaa Guggenheim -museon Katajanokalle?
Helsingin niemen eteläosan ulkopuolella asuvilla on hankala matka Katajanokalle.
- Takavuosina riitti, että Helsingin niemen eteläosa saa arvotoiminnot (esim. musiikkitalo Töölönlahdenrannalle). - Nyt ilmeisesti alkaa suuntaus, jonka mukaan arvotoimintojen pitää olla hankalasti saavutettavissa muille kuin Helsingin niemen eteläosassa asuville (Guggenheim -museo?).

Vain keisarinkaupungissa asuville

Espoolaisena Helsingin suuruudenhulluus ei minulle kuulu,tai vasta sitten kun joudun maksumieheksi.Erikoisinta asiassa on se että Helsinkivoi itsenäisesti järjestää itsensä Kreikan tapaiseen maksukyvyttömyys tilaan,ja sitten kun maksun aika koittaa otetaan naapurikunnat maksumiehiksi.Helsingin laina tilanne verrattuna esim. Espooseen on tyyppiä holtiton,mutta imago syistä paisutellaan ja hölmöillään viimeisen päälle.Ehkä Helsingin päättäjät tietävät enemmän hallituksen tavoitteista pelastaa Helsinki talous ongelmistaan kun mitä esim. media asiasta tietää.Tosin median passiivisuuden saattaa selittää näiden Helsinkiläisyys.

huikeaa sokeutta

Minun mielipide Guggenheim-museosta on ehdoton EI. Helsingin päättäjät ovat kuin
pieniä lapsia, minä tahdon tuon lelun, vaikka vasta saivat musiikkitalon.Totuus on että tuo
200 miljonaa tarvitaan kipeästi muualle, esimerkiksi lyhentämään Hurstin leipäjonoa, ja miksi pilata kauniin katajanokan ilmettä.

Gittis

Rahan tuhlaamista laman tullessa. Guggenheim on idioottinen hanke tilanteessa, jossa tulevaisuus on arvailujen varassa. Suomi on onneksi järkiintynyt niin, että Kreikalle ei mene rahaa penniäkään vaan ne voidaan sijoittaa laman aiheuttaman työttömyyden hoitoon. Esim 200 miljoonalla 20000 työtöntä saa noin 1000 €/kk. Jos annettaisiin Kreikalle 14 miljardia se kattaisi 1400000 suomalaisen työttömyyskustannukset vuoden. Ei Gukkareita.

Nikinoja

Kulosaaren asukasillassa kaupungin johtajat valittelivat, ettei kaupungilla mitenkään ole varaa ylläpitää alle 100 000 euroa vuodessa kuluttavaa kirjastoa tässä entisessä kauppalassa. Samaan aikaan pelkästään Kruunuvuoren siltasuunnittelukilpailuun on budjetoitu 1,2 miljoonaa, huvin vuoksi halutaan tehdä purjeveneliikenteen tukkiva 5 miljoonan silta Sompasaaresta Mustikkamaalle ja varsin toimivan metroaseman tilalle rakennettiin uusi samanlainen 6 miljoonalla! Ovatkohan tärkeysjärjestykset kohdallaan? Noilla rahoilla kirjastoa voisi pyörittää Kulosaaressa yli 100 vuotta!

työmatkapyöräilijä

Helsingillä on toki velkaa, mutta onhan sillä enemmän tuloja kuin velkoja. Helsingin Energia on oikea rahasampo. Se, että Helsingin kokoomus ja vihreät porvarit haluavat törsätä guggeneihin ja samaan aikaan huonontavat terveydenhuollon saatavuutta, on hyvä esimerkki siitä kuinka porvarit Helsingissä eivät ole huolissaan kansan terveydestä, mutta pitää guggeilla ja metropolitisoida: Leikkiä fiiniä ja kylttyrelliä.

Kuulostaa ihan paskantärkeeltä. Teinin touhulta. Kaikesta huolimatta nämä päättäjät eivät ole enää teini-ikäisiä vaan vain paskantärkeitä.

hanski

Minusta Guggenheim ja Hursti ovat täysin eriasioita.Lisää museoita emme tarvitse,koska entistenkään kuluihin ei löydy valtiolta riittävästi rahaa.Tämä Guggenheimin tarve lienee taas jonkun utopistinen huuhaa mielihalu.
Hurstia sensijaan tarvitaan.Kuka meillä auttaisi huonosti toimeentulevia, ei kukaan . Valtion tai kaupungin kuuluisi tarjota ilmaiset tilat missä elintarvikkeita jaetaan tarvitseville, eikä periä vuokraa.Valtion verovarat tuntuvat muutenkin valuvan kaikenlaisiin osallistumisiin maan rajojen ulkopuolelle sekä eduskunnan juhliin,kirjoihin ja viineihin.Lipposen hallitus ei tavalliselle kansalle paljon hyötyä tuonnut,saipahan poistettua eläkkeisiin kuuluvan perusosan aikanaan.

millipore

Vantaalla on kyllä omat ongelmansa jotka suurelta osin aiheutuvat muualta muuttavasta väestöstä.Monelle maaseudulta tulevalle Vantaalta löytyvät edullisemmat asunnot ja hoitopaikat jotka houkuttelevat lapsiperheitä.Ongelmat tulevat,siitä kun ei sopeuduta erilaiseen elämään.Vantaa on ollut kokoajan maksajan roolissa ja osittain siitä syystä ongelmainen ja velkainen.Ihmisten elintason parantuessa muutetaan Hesaan , Espooseen tai johonkin ns.parempaan paikkaan ja unohdetaaan mistä on tuki saatu. Vaikka Vantaalla onkin korjattavaa ei muutkaan paikat ilman ongelmia ole. Stadi tai muu paikka ei ole syyllinen Vantaan ongelmiin vaan ihmisten väärät asenteet, ei osata arvostaa hyviä puolia ja nähdään kaikki asiat negatiivisena. Eikö olisi syytä jokaisen yrittää omalta osaltaan muuttaa ajattelutapaansa asioista.

millipore

Guggenheim on tervetullut Helsinkiin. Kopioivat vain Berliinin konseptinsa ja maalaavat valkoiseksi jonkin olemassa olevan hallitilan. Eiköhän Katajanokan makasiinistakin löytyisi sopiva. Näyttely sisään ja museo olisi kahdessa kuukaudessa täydessä kytössä. Ei maksaisi paljon.
Vai olisiko se rakennus sittenkin tärkeämpi kuin sisältö?

MR

Mitä tyhmempi ja kalliimpi hanke,on sen läpimeno varmempaa.
Kiasma.Musiikkitalo.Guggenheim.Pisararata.Keskustatunneli.

Joku jo ehdotteli merenalaista tunnelia Helsingistä Tallinnaan.
Varmaankin se vielä rakennetaan.

Rahaahan löytyy,eihän nämä hankkeet köyhiä koske.

Olis ton kiasman voinut rakentaa Tattarisuolle,
siellähän on samanlaisia peltihalleja.

Guggemheiminkin vois sijoittaa sinne,sopisi hyvin ympäristöön.

Ja tietenkin Vantaallekkin pitää saada omat modernintaiteen ja nykytaiteen museot.
Myös kunnon musiikkitalokin täältä puuttuu,
oopperatalosta puhumattakaan.
Eihän täällä ole kun vanha Heureka.

Ubuntu-10

Guggenheim museo olisi hyvä rakentaa Katajanokalle. Tilat käytettäisiin vanhuksille ja niiden nykyisen tason hoitoon. Siinä olisi ulkomaalaisilla ihmettelemistä miten sivistysmaa Suomi hoitaa vanhuksensa.

kooäm

Suomen todellinen ongelma on kadotettu sukupolvi, nuoret jotka eivät ole koskaan pääseet oman elämän alkuun. Heistä päättäjät eivät ole kiinnostuneita koska he eivät metelöi. Eläkeläismummojen rääkynä kyllä kuuluu vaippakasojen ja vellilautasten takaa maailman ääriin - mölyjärjestys on väärä. Nyt on satsattava tulevaisuuteen, ei menneisyyteen.

Jääräpää

Siinä Tarkkailija on oikeassa, että Suomessa on hälyttävän paljon nuorten pahoinvointia. Osa nuorista kokee nyky-yhteiskunnan arvot ja menon niin kovaksi, että "aikuiseksi" ei haluta kasvaa. Voisiko olla niin, että me itse olemme luoneet "kyynärpäätaktiikalla menestyjien" työelämän, joka ei ole nuorten mielestä ihanoitavaa.

Lapset ja nuoret ovat oppineet jo peruskoulussa työskentelemään yhdessä. Monilla tunneilla pulpetit käännetään yhdeksi ryhmäksi ja työtä tehdään yhdessä. Lapset ja nuoret ovat kasvaneet jakamaan tietoa ja osaamista, toimimaan yhdessä. Mutta minkälainen on meidän keski-ikäisten työelämäkulttuuri? Pönötämme omassa erinomaisuudessa, pidämme kynsin hampain kiinni saavutetuista eduista, pelkäämme uusia ajatuksia ja toimintatapoja, tiputamme surutta työkavereita kovassa kilpailussa jne.

Peruskoulut ja lukiot tekevät hyvää työtä tänä päivänä ja tuloksena on uusia ja tuoreesti ajattelevia nuoria, jotka ymmärtävät vuorovaikutuksen merkityksen osaamisen kehittämisessä. Työelämässä onkin sitten vastassa kaavoihin kangistuneet, omaa asemaa suojelevat meikäläiset, jotka eivät poisopi vanhoja toimintatapoja. Ei siis ihme, että osa nuorista ei yksinkertaisesti halua meidän keski-ikäisten luomaan, vääränlaiseen kilpailutyöelämään.

Valkokaulusduunari

Espoolaiset voivat nukkua yönsä rauhassa, Guggenheimista ei ole pelkoa. Guggenheimille vain paras on kyllin hyvää.

Kun norjalaismiljonäärien lasista hotellikolossia ei saatu rakennettua Katajanokalle, kaupunki keksi Guggenheim-suunnitelman. Pelkästä sijaintiselvityksestä maksettiin 2 miljoonaa euroa, vaikka paikka oli jo valmiiksi tiedossa.

Arvoton näytelmä

Emme tarvitse Guggenheim-museota Suomeen ja Helsinkiin tai Helsingin keskustaan uutta kirjastorakennusta. Miksi? Koska meillä on riittävästi monipuolisia museoita niin Helsingissä kuin Suomessakin ainakin tällä hetkellä. Täytyy pitää ne elinkelpoisina eikä tappaa niitä liiallisella kilpailulla kehittäen niiden toimintaa kestävän kehityksen ymmärryksellä.

Kaikki mitä nykytaiteeksi sanotaan ei ole edes taidetta. Kaikki ihmiset eivät myöskään ole taiteilijoita, jotka niin sanovat olevansa ihmiskauppaa pidettävän tietyissä piireissä myös taiteena. Tekijänoikeudet ovat erittäin tärkeä osa oikeaa, todellista taidetta riippumatta taiteen alasta. Kopiointi on aina rikollista toimintaa. Taiteilijoiksi synnytään lajista riippumatta vaatien Luojan eli Luonnon lahjakkuutta, jota voidaan koulutuksellisesti kehittää.

Uuden kirjastotalon alustavat tarveselvitykset vaikuttavat haluttavan uusi juhlintarakennus, koska eipä juuri näyttänyt palvelevan kirjaston todellisia käyttötarpeita lakkauttaen lähikirjastot ainakin keskustassa.

Todellisuudessa me ihmiset tarvitsemme ylläpidettäväksi nykyiset lähikirjastot, jonne on hyvä mennä niin lapsien, aikuisten kuin vanhempienkin ihmisten. Ihan vaikka pistäytymään tai pitemmäksi aikaan lueskelemaan lehtiä sekä lainaamaan kirjoja. Voi käydä muuallakin kuin lähikirjastossa ollen erittäin tarpeellisia, julkisin varoin ylläpidettäviä ihmisiä sivistäviä toimipaikkoja täyttäen näin myös lainsäädännön asettamat oikeudet ja velvollisuudet. Näin Helsingissä ja muualla Suomessa.

Helsinki on ensisijaisesti tarkoitettu helsinkiläisiä varten, joten meidän peruspalvelut täytyy turvata. Helsinkiä ei tule rakentaa vain turisteja varten heidän ollessa toki tärkeä osa turismin tuomaa liikevaihtoa kaupungille ja valtiolle.

Erilaiset tarpeettomat selvitykset ovat rahanpesua ja julkisten varojen väärinkäyttöä huomioiden erityisesti näihinkin projekteihin käytetyt varat. Terveellä järjellä täytyy pystyä ja pystytään toimitaan kustannustehokkaammin keskittyen olennaiseen. Mitä ja miten paljon todella tarpeellista toimintaa ja kunnossapitoa näillä varoilla olisi saatu helsinkiläisille ihmisille?

Anne Metsälä

Putkosen sinänsä ansiokkaassa jutussa oli pari kokoluokan satakertaista liioittelua: Heinolan reumasairaalan pelastamiseksi olisi tarvittu vain n. 3 milj. euroa, ja Guggenheim-selvitystyöhön on varattu 2 milj. euroa. Mikäli se päätetään vallasväen voimin stadiin rakentaa, lopullinen summa voi olla mitä tahansa 200 miljoonan ja taivaan välillä. Äkkiäpä olisivat Helsingin Energian voitot käytetty.

tira

"Putkosen sinänsä ansiokkaassa jutussa oli pari kokoluokan satakertaista liioittelua: Heinolan reumasairaalan pelastamiseksi olisi tarvittu vain n. 3 milj. euroa"

Miksi ihmeessä yksityinen sairaala olisi pitänyt "pelastaa" verorahoilla???

Jääräpää

Onneksi Suomeen on tulossa kaikkien aikojen lama ja valtion rahat loppuu joka tietää myös kuntatalouden lisääntyvistä ongelmista.Hallitus lupaa ensi vuonna suuria säästöjä ja veronkorotuksia niin Guggenheimin museoon ei varmasti riittä rahaa ellei joku yksityinen osallistu ja rahoita.

yrittäjä

Guggenheim -museo kuuluu hankkeisiin, joita voi luonnehtia näin: mahtipontisuus, ulkoinen komeus ja sisäinen tyhjyys.
=8) Tässä olisi ehdotus Guggenheim -museon sijaintipaikaksi:
Tiirakari
Sinne mahtuisi lähes 200 m x 100 m:n mahtipontinen rakennus, jolla olisi komea ulkokuori. Lähes pelkät ulkoseinät riittäisivät, koska suuren yleisön on sinne hankala päästä.
Matkustajalaivoista tiirailun kohteeksi se olisikin tarkoitettu!

Komeat kulissit

Asian vierestä kirjoitan.
Onko Hurstia koskaan kutsuttu linnan juhliin hän tekee arvokasta työtä vähä varaisten hyväksi, jossa käy myös hyvin voivia kansalaisia häkälemättömästi.

ellu

Matti Putkonen

Kirjoittaja on perussuomalaisen puolueen tiedotuksesta vastaava puoluevirkailija.

Tervetuloa Tamperelaisen blogeihin

Tamperelainen tarjoaa kaikille mahdollisuuden pitää omaa blogia. Blogistit ovat pääosin aktiivisia tamperelaisia, mutta joukkoon mahtuu myös kirjoittajia muualta.

Lue tältä sivulta uusimmat blogikirjoitukset tai klikkaa oikeasta palstasta tiettyyn blogiin.

Haluatko blogistiksi? Oletko aktiivinen kansalainen, joka haluaa tuoda mielipiteensä julki laajalle yleisölle? Ota yhteyttä toimitukseen.