Matti Putkonen

Kukko kolmesti kiekaisi

– Ennen kuin kukko kolmesti kiekaisee, niin Timo kieltää, todisti keski-ikäinen mieshenkilö pää punaisena Tampereella vapunpäivänä.

Samaan aikaan Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki ja Kepun puoluesihteeri Timo Laaninen olivat ojentamassa Soinille takinkäännön maailmanmestaruuskilpailun kultamitalia. Moni muu lähes itämaan tietäjän tasoinen toimija esitti varmana tietona, että kyllä Soini taipuu Portugali-tukipakettiin, kunhan vain pääse ministeriauton takapenkille röhnöttämään.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini ilmoitti vapun jälkeisenä maanantaina, ettei periaatetta ja omaatuntoa vaihdeta ministeri-Audin takapenkkiin.

Toivottavasti viesti ymmärrettiin Arhinmäen ja Laanisen pomppien sisällä. He voivat kiikuttaa takinkääntäjien maailmanmestaruusmitalit Viherniemenkadun ja Apollonkadun toimistojen vitriineihin siellä olevien vastaavien mitalien seuraksi.

Vaihtoehtoisesti alkuperäiseen käyttötarkoitukseen kelvottomiksi havaitut mitalit voi loppusijoittaa ex-puoluesihteeri Jarmo Korhosen tyhjään perunakuoppaan. Toivottavasti tamperelainen kukonkasvattaja ei katko kasvattiensa kauloja, vaikka Timo ei kieltänytkään.

Toinen kummallisuus on nähty vaalien jälkeen suvaitsevaisuuden kruunua kiharoittensa koristeena kantavilta. Piti oikein järjestää mielenosoitus, kun kansa äänesti väärin. ”Ei kun kansa vaihtoon”, oli tärkein viesti tältä porukalta, ”tai ainakin rahvaalta äänioikeus pois”.

Laajaa ihmetystä on herättänyt vähemmistövaltuutetun Eva Biaudetin valikoiva oikeuden ja yhdenvertaisuuden tulkinta. Hän ei reagoinut millään tavoin, vaikka suvaitsevaisuuden esitaistelijajoukko nimitteli Soinia Hitleriksi ja vaati perussuomalaisten maasta karkottamisia.

Reaktiot ovat ymmärrettäviä, vaikka eivät hyväksyttäviä, kun vaalien myötä kolmen vanhan vallan puolueen (Sdp, Kok, Kepu) valta-asema järkkyi. Elitistisen vallan kammareiden hallitsijoiden mielenrauha nyrjähti kertaheitolla.

Ei voidakaan jatkaa entistä menoa ja yhden ainoan totuuden todistelua. Kansa löysi vaihtoehdon ja teki vallanvaihdoksen äänestyslipuke aseenaan.

Asetelma luo todellisen poliittisen kauhun tasapainon hallitusneuvotteluihin. On pakko sovittaa vaalien kolmen suurimman puolueen keskeiset tavoitteet ja tarpeet hallitusohjelmaan, koska poliittisesti muuta toimintakykyistä hallituspohjaa ei ole nykyisellä kokoonpanolla saatavissa.

Matti Putkonen

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet