Strindberg on unohdettu teattereissamme

Eräs teatterielämys on minulle hämmästyttävän kirkas: August Strindbergin Isä Tutun kaupunginteatterin vierailunäytöksenä Tampereen Työväen Teatterin silloisella ja nykyiselllä vanhalla päänäyttämöllä. Pääosassa oli nuori Esko Salminen, joka ylsi niin kypsään roolisuoritukseen, etten aiemmin enkä myöhemmin sen ylittävää tästä roolihenkilöstä ole nähnyt.

Strindbergiä ei juuri enää maan pääteatterien ohjelmistossa ole (Hämeenlinna esittää Neiti Julieta) – vaikka luulisi laajasta tuotannosta esitettävää löytyvän.

On vuosikymmeniä, kun Hamlet totesi, että ”maailma on mennyt sijoiltaan” tai Jeppe nurkui, että ”kaikki sanovat että Jeppe juo, mutta kukaan ei kysy, miksi Jeppe juo”.

Näin on muuttunut mailma, Eskoseni! Omahyväiselle ajallemme kelpaa vain tämänpäiväinen tai tämänpäiväistetty, siltä varsinkin teatterilaitoksissamme näyttää.

Taimi Pulkkinen

Tervetuloa Tamperelaisen blogeihin

Tamperelainen tarjoaa kaikille mahdollisuuden pitää omaa blogia. Blogistit ovat pääosin aktiivisia tamperelaisia, mutta joukkoon mahtuu myös kirjoittajia muualta.

Lue tältä sivulta uusimmat blogikirjoitukset tai klikkaa oikeasta palstasta tiettyyn blogiin.

Haluatko blogistiksi? Oletko aktiivinen kansalainen, joka haluaa tuoda mielipiteensä julki laajalle yleisölle? Ota yhteyttä toimitukseen.