Maahanmuuttajien tulevaisuus

Aziz Sheikhanin kirjoitus Tamperelaisessa taannoin herätti muutamia ajatuksia. On totta, että maahanmuuttajien tulevaisuus ei näytä hyvältä monestakin syystä. Eräs niistä on suomalaisten oma taistelu koulutuksesta ja työpaikoista, eikä suvaitsevaisuutta lisää työttömien yhä pitenevät ruokakassijonot. Joskus käy mielessä, että vieraan pelko on pohjimmaltaan jo ihmisten geeneissä.

Azizin terävin havainto oli, että maahanmuuttajien kotoutus palvelee pääasiassa muutaman virkailijan työllistämistä. Hän varmaan tarkoitti, että liian pieni määrä virkailijoita ei pysty hoitamaan muun muassa tulkkipalveluita, opettamaan kieltä ja hankkimaan asuntoja saati etsimään työpaikkoja.

Rasistiksi leimautumisen pelosta kaikki poliitikot varoivat puheitaan vaalien alla. Ainoastaan Paavo Väyrynen ja Ben Zyskowicz ovat uskaltaneet ehdottaa maahanmuuton rajoittamista kohtuulliseksi. Maahanmuuttoviraston ylijohtaja Jorma Vuorio puolestaan ehdotti kansalaisuustestiä ja kotouttamisen seurantaa.

Nämä sinänsä järkevät ehdotukset jättävät kuitenkin ongelman ratkaisun puolitiehen. Oma ehdotukseni on seuraava: lopetetaan maahanmuutto kokonaan viideksi vuodeksi ja tutkitaan tänä aikana, ovatko jo tänne tulleet maahanmuuttajat kotoutuneet esimerkiksi kielitaidon ja työllisyyden suhteen. Työvoimahallinto pystyisi tekemään tilaston, mikä on maahanmuuttajien työllistymisprosentti kantaväestöön verrattuna. Näin menetellen nykyiset virkailijat ehtisivät paneutua tehtäviinsä ilman uusia tulijoita. Jos tulokset ovat hyviä, otetaan sitten uusi erä maahanmuuttajia.

Tänä aikana maahanmuuttajien asuntojen hankkimisesta säästyneet kymmenet miljoonat tulisi ohjata pakolaisleirien olojen parantamiseen, koska se helpottaisi tuhannen sijasta kymmenientuhansien pakolaisten elämää ja lähempänä heidän omaa kulttuuriaan.

Raimo Flinkkeksijä, tietokirjailija, 70 v.

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet