Taidemuseo on mukana Tove Jansson 100-vuotisjuhlassa

Muumilaaksolla on Tampereen taidemuseon alakerrassa liian pienet tilat.

Tove Janssonin syntymästä tulee ensi vuonna kuluneeksi 100 vuotta. Vuotta juhlistetaan monin tavoin, ja Tampereen taidemuseo on mukana juhlavuoden järjestelyissä osana juhlatoimikuntaa. Taidemuseo osallistuu Ateneumin juhlanäyttelyyn, josta merkittävän osan muodostavat Tampereen taidemuseon lainaamat noin 300 muumipiirrosta ja maalausta sekä 27 kuvaelmaa.

Tampereen taidemuseossa on myös valmisteltu vuonna 2014 Japaniin lähtevää kiertonäyttelyä. Se kiertää seitsemässä paikassa ja eri kohteissa kuin Ateneumin juhlanäyttely. Lisäksi Tampereen taidemuseo uusii hienovaraisesti ja yleisöltä saamien vihjeiden ohjeistamana taidemuseon pohjakerroksessa olevaa Tampereen taidemuseon Muumilaaksoa.

Tampere-talon talvipuutarhaan valmistuu kesäksi pieni näyttely kuvanveistäjä Viktor Janssonin, Tove Janssonin isän tuotannosta Tampereella.

Päätös siitä, että Tampereen taidemuseossa ei järjestetä omaa Tove Jansson 100 vuotta -juhlanäyttelyä tehtiin jo kolme vuotta sitten. Tuolloin oli jo käynyt ilmi, että Muumilaakso on siirrettävä remontin takia pois Metson alakerrasta. Kun Ateneumin taidemuseon johtaja Maija Tanninen-Mattila tiedusteli, saisivatko he suunnittelemaansa Tove Jansson 100 vuotta -juhlanäyttelyyn Tampereen taidemuseon Muumilaakson kokoelmaa lainaksi, oli luontevaa vastata pyyntöön myönteisesti.

Samoihin aikoihin, loppuvuodesta 2011 elettiin myös siinä lujassa uskossa, että Onkiniemeen suunniteltu Luovien alojen keskus toteutuu. Sittemmin suunnitelmat ovat eläneet; Luovien alojen keskus ei näillä näkymin toteudu, ei myöskään Tampellan Pellavatehtaalle kaavaillut tilaratkaisut Tampereen taidemuseon näyttelytoiminnalle. Metsonkin peruskorjaus on säästösyistä lykkääntynyt.

Muumilaakson osalta tilaratkaisu on edelleen avoin. Paineet ovat kuitenkin kovat. Muumilaakson tilapäisissä tiloissa on vieraillut tänä vuonna lähes 40 000 kävijää, joista lähes neljäsosa on japanilaisia turisteja. Erityisesti heiltä, mutta myös muilta tulee koko ajan kitkerää palautetta. Muumilaakso ei täytä odotuksia, se on liian pienessä tilassa ja siellä on liian vähän katsottavaa.

Tilanne on tukala, sillä kävijät odottavat enemmän. Muumilaaksolla olisi potentiaalia kasvattaa kävijämääriä, mutta se ei ole mahdollista nykyisessä paikassa.

Pormestari Anna-Kaisa Ikosen nimeämä työryhmä miettii juhlavuoden tapahtumien lisäksi sitä, mihin Muumilaakso voi sijoittua. Päätöksiä on odotettavissa mahdollisesti jo alkuvuodesta. Toivon mukaan Muumilaakson 30-vuotisjuhlavuotta vietetään vuonna 2017 näyttävästi jo uusissa tiloissa.

Taina Myllyharju,museonjohtaja,Tampereen taidemuseo Elina Bonelius, amanuenssi, Tampereentaidemuseon Muumilaakso

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet