Työajon kustannukset kuuluu korvata

Liikenneministeri Merja Kyllönen nosti jälleen kerran esille halunsa puuttua kilometrikorvauksiin.

Oman auton käyttämisestä maksettavia kilometrikorvauksia voidaan maksaa palkansaajalle tai yrittäjälle siitä, että hän käyttää omaa autoaan työajoon.

Korvauksia voi maksaa verottomasti määrän, joka vahvistetaan vuosittain. Verottomasti korvaukset maksetaan siksi, että ne eivät ole palkkaa vaan kustannusten korvauksia.

Kilometrikorvauksia maksetaan monenlaisen työn tekijöille. Myyntiammattilaisille, pienten kuntien kodinhoitajille, eläinlääkäreille, asentajille, yrittäjille ja monille muille, jos esimerkkejä halutaan kuulla.

Luulisi, että moniakaan noista ryhmistä ei tarvitsisi kadehtia.

Jos korvausta ei maksettaisi, niin työntekijä joutuisi korvauksetta käyttämään autoa työnantajan työhön. Se ei olisi oikein ja työnantajatkaan eivät tällaista ole vaatineet. Itse asiassa oman auton käyttäminen työajoon on helppo tapa järjestää työntekijän liikkuminen. Vaikka auton omistaisi työnantajayritys tai oman auton sijasta työntekijä käyttäisi työsuhdeautoa, ei kilometrien määrä siitä vähentyisi.

On täyttä utopiaa vaatia laajassa ja harvaa asutussa maassa pelkkää julkisen liikenteen käyttöä.

Yritykset ovat tähänkin mennessä osanneet ohjeistaa matkustussäännöissään sen, milloin on käytettävä julkista liikennettä. Ja monet yritykset nimenomaan edellyttävät, että työntekijällä on oltava käytössä oma auto.

Onko Kyllönen sitä mieltä, että jokainen palkansaaja ei ansaitse korvausta sen käyttämisen kustannuksista?

Erkki Ropo (pj.)Pirkanmaan myynnin ja markkinoinnin ammattilaiset ry.

Tervetuloa Tamperelaisen blogeihin

Tamperelainen tarjoaa kaikille mahdollisuuden pitää omaa blogia. Blogistit ovat pääosin aktiivisia tamperelaisia, mutta joukkoon mahtuu myös kirjoittajia muualta.

Lue tältä sivulta uusimmat blogikirjoitukset tai klikkaa oikeasta palstasta tiettyyn blogiin.

Haluatko blogistiksi? Oletko aktiivinen kansalainen, joka haluaa tuoda mielipiteensä julki laajalle yleisölle? Ota yhteyttä toimitukseen.