Petteri MäkinenKirjoittaja on Tamperelaisen päätoimittaja.

Pääkirjoitus: Verotuloloikka – "Positiiviset uutiset löytyvät nyt tulosarakkeista"

Vaikka Suomen talouden kasvun ennakoidaan hiipuvan lähivuosina prosentin tuntumaan, on Tampereella ilmassa nyt monia hyviä merkkejä.

Ennakkotieto viime vuoden tilinpäätöksestä kertoo, että viime vuoden alijäämä on jäämässä pelättyä pienemmäksi eli noin 20 miljoonaan. Tänä vuonna päätyminen nollatulokseen ensimmäistä kertaa kahdeksaan vuoteen on mahdollinen.

Viime vuonna kunnallisverotulojen kasvuprosentti 5,4 oli suurten kaupunkien suurin. Tilinpäätösennusteen mukaan kuntaveroeuroja kertyi tilille 809 miljoonaa eli 41,5 miljoonaa enemmän kuin edellisvuonna.

Tänä vuonna kasvuksi ennustetaan lähes 7 prosenttia, jolla 56 miljoonan kasvu nostaisi tulot jo 865 miljoonaan. Tästä noin 20 miljoonaa selittyy puolikkaan veroprosentin nostolla.

Joka tapauksessa kuntaverotuloissa ennakoidaan isoa tasokorotusta. Vuosien 2021–23 taloussuunnitelmissa kertymät ovat 911, 943 ja 975 miljoonaa euroa. Kun vuodet 2015–18 oltiin välillä 756–777 miljoonaa, niin kasvuodotus on melkoinen.

Vuodet 2015–18 jäävät Tampereen taloushistoriaan tasaisten veropylväiden vuosina. Samaan aikaan monet pylväät vieressä kasvoivat ennätysvauhtia. Kaupungin verorahoituksen vuotuinen kasvu oli neljänä vuotena keskimäärin 1,3 prosenttiyksikköä pienempi kuin väestönkasvun ja palvelutarpeen myötä kasvaneet nettomenot. Nettomenot kasvoivat vuosina 2015–18 yhteensä 55 miljoonaa euroa enemmän kuin verorahoitus.

Myös yhteisöverotuloille odotetaan lähivuosille tasaista kasvua. Viime vuoden 77 miljoonan ennakoidaan kasvavan tänä vuonna 82 miljoonaan ja nousevan 87 miljoonaan vuoteen 2023 mennessä. Tasaista kasvua odotetaan myös kiinteistöverokertymälle.

Tiivistetysti iloa irtoaa eri sarakkeista kuin viime vuosina. Kun Tampereella on oltu viime vuodet tyytyväisiä menojen pysymiseen kohtuullisen hyvin kurissa, löytyvät positiiviset uutiset nyt tulosarakkeista. Maksukykyiset veromaksajat ovat hyvä uutinen meille kaikille.

Petteri Mäkinen

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet