Petteri MäkinenKirjoittaja on Tamperelaisen päätoimittaja.

Pääkirjoitus: Pitovoimatekijä? – "Raatihuoneen mainitseminen tässä asiayhteydessä saa monet tamperelaiset vähintäänkin hyperventiloimaan"

Tampereen kaupunki on viimeiset kymmenkunta vuotta pyrkinyt tehostamaan tilojensa käyttöä koko ajan tiukentuvin tavoittein.

Tehostaminen on tarkoittanut sitä, että toiminnan kannalta tarpeettomia ja korvattavissa olevia tiloja realisoidaan eli myydään tai vuokrataan ja jäljelle jääviä käytetään tehokkaammin.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana vanhoista kiinteistöistä on myyty muun muassa Satamakadun trikootehdas ja sote-talo, Raatihuoneen takana oleva Kauppa-Hämeen liiketalo, Finlaysonin Mediatalo, Matkailutalo eli verkatehtaan vanha konttori ja Haarlan palatsi. Vuodesta 2010 lähtien kiinteistöomaisuutta on myyty noin 100 miljoonalla eurolla.

Viime aikoina myyntilistoilla ovat olleet muun muassa Pellervon ja Tesomajärven koulujen alueet, Raholan ja Vilusen kartanot ja ikuisuuskohteet Haapasen huvila Palomäentiellä ja Yo-talo. Kaupunkikuvallisesti ja toiminnallisesti merkittävin on tietenkin Frenckellin kaupungin virastoina palveleva vanha paperitehdas, jonka myyntiprosessia on jo käynnistelty ideakilpailulla.

Raatihuoneen mainitseminen tässä asiayhteydessä saa monet tamperelaiset vähintäänkin hyperventiloimaan. Ei, sitä ei olla purkamassa ja myymässä. Tuottavuusvaatimuksilta tai toiminnan arvioinnilta ei silti Raatihuonekaan välty.

Jo yli 50 vuotta kaupungin edustustilana palvelleeseen Raatihuoneeseen halutaan sekä keskittää enemmän kaupungin omia edustus- ja kokoustilaisuuksia että avata enemmän myös yleisölle.

Ensin mainittu tuo säästöjä, jos sillä säästetään ulkopuolisten tilojen ja palvelujen hankkimisessa. Jälkimmäisessä kannattaa pääsylippueuroja enemmän ajatella imagohyötyä. Vaikka instituutiot ja symbolit rapautuvat nopeatempoisessa nykykulttuurissa, monella tapaa Tampeereen historiaan kiinnittyvä Raatihuone voi kiinnittää myös kaupunkilaisia Tampereeseen. Ehkä sitä voi pitää kaivattuna pitovoimatekijänäkin. Tällaista hieno yhteistä omaisuutta kannattaa avata yleisölle kaikella rakennuksen arvon huomioivalla tavalla.

Petteri Mäkinen

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet