Petteri MäkinenKirjoittaja on Tamperelaisen päätoimittaja.

Pääkirjoitus: Ratikka pysyy puheenaiheena – "Kaikkea epävarmuutta käytetään hyväksi ja ratikan jatkorakentaminen pysyy poliittisella agendalla myös tänä vuonna."

Tampereen kaupunginhallitus saa maanantaina jälleen pöydälleen hankalaksi muuttuneen Vaitinaron täyttösuunnitelman. Tilannekatsauksessa todetaan, että kaupunki ei lähde valittamaan Vaasan hallinto-oikeuden päätöksestä kumota aluehallintoviraston lupa noin 9 hehtaarin täyttöön Näsijärvessä. Luvan mukaan Sulkavuoren keskuspuhdistamon louhinnasta saatua mursketta olisi alettu ajaa Näsijärveen heti rannasta alkaen. Täyttömaalle tulisi ratikan toisen vaiheen reitti kohti Hiedanrantaa.

Vaasan hallinto-oikeuden mukaan täytöllä voisi olla vaikutuksia pohjaveden tasoon, määrään, laatuun ja virtaussuuntiin.

Nyt Näsijärvellä etenemisessä toivo on laitettu saarivaihtoehtoon, jossa täyttö alettaisiin vasta reilun 30 metrin päästä rannasta ja ratikka kulkisi saarelle ja siltä pois siltaa pitkin. Hintaa olisi noin 6 miljoonaa enemmän. Lupahakemus tästäkin jätettiin jo maaliskuussa 2019.

Kaupungin mukaan ranta- ja saarivaihtoehdon pohjavesivaikutukset ovat erilaiset ja kanava turvaa veden luonnollisen virtauksen rannassa. Uskoa on pohjustettu muun muassa keskusteluilla aluehallintoviraston ja rantatäyttöluvasta valittaneen Pirkanmaan ely-keskuksen kanssa.

Luvasta valittanut Tampereen ympäristönsuojeluyhdistys kiirehti jo joulukuussa tulkitsemaan hallinto-oikeuden päätöstä niin, ettei saaritäyttökään olisi päätöksen perustelujen mukaan mahdollinen.

Lupapäätöstä saarivaihtoehdosta odotetaan jo alkuvuodesta 2020. Vaikka lupa myönnettäisiin, siitä valitetaan aivan varmasti. Jos valitusta käsiteltäisiin hallinto-oikeudessa nytkin vuosi, on päätöksen ehtiminen loppuvuodelle suunniteltuun ratikkavaltuuston osa 2:een epävarmaa.

Kaikkea epävarmuutta käytetään hyväksi ja ratikan jatkorakentaminen pysyy poliittisella agendalla myös tänä vuonna. Tämä on helppo ennustus uudelle vuodelle. Keskustelulta ja argumentaatiolta sopii toivoa tasokkuutta ja keskustelijoilta myös kykyä kuunteluun.

Petteri Mäkinen

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet