LukijaltaTällä palstalla julkaistaan lukijoiden mielipidekirjoituksia.

Lukijalta: Lemmikki on eettinen ja moraalinen ongelma – "Jo se lähtökohta, että muokkaamme muita lajeja itsellemme mieleisiksi, on väärä. "

Pekka Peltonen pohdiskeli kirjoituksessaan viime viikonloppuna ihmisen ja koiran välistä suhdetta.

Laajennan hieman aihetta ulos ihmiskeskeisestä ajattelusta. Koirien, laajemmin lemmikkien pidossa on erittäin paljon eettisiä ja moraalisia ongelmia. Jo se lähtökohta, että muokkaamme muita lajeja itsellemme mieleisiksi, on väärä.

Miltä sinusta tuntuisi jos meitä huikeasti älykkäämpi (mutta jostain syystä epäeettiseksi jäänyt) laji tulisi ja kesyttäisi sinut samalla tavoin; saisit hoitaa luonnolliset tarpeesi hihnassa tämän olennon määräämässä aikataulussa, et saisi etsiä vapaana itsellesi ravintoa, partneria tai leposijaa – juuri tällaisesta luonnollisesta toiminnasta eläin nauttii ja saa tyydytyksen tehtävissä onnistuessaan!

Ajatelkaa kuinka olematon reviiri on koiralla, jonka ”omistaa” vanhus, jonka liikkuma-ala ulottuu muutaman sadan metrin päähän kotoa – entä kotikissa kerrostalossa!

Niin ikään on erittäin kyseenalaista ruokkia näitä usein vain ulkonäön perusteella valitsemiamme lajeja murhaamalla toisia, alempiarvoisiksi luokittelemiamme lajeja – aika valikoivaa eläinrakkautta.

Toki osa tästä ravinnosta tulee sivuvirroista, meidän tarpeisiimme (eettinen ongelma tämäkin) murhattujen eläinten niistä osista, joita emme käytä, mutta tietääkseni ulkomailla on ihan tehtaita, joissa valmistetaan ravintoa vain eläimille eläimistä.

Tässä on syytä huomioida myös ilmastonmuutos: onko sen lemmikki (esimerkiksi oman auton tapaan) niin tärkeä, että saarivaltioiden ihmisten tulee hukkua sen kulutuksen aiheuttamien päästöjen tähden? Niin, sen aina vaan lihapitoisemman perusravinnon lisäksi lemmikeille kaupitellaan jos jonkinlaista virikettä ja vaikkapa näin joulun alla kalentereita ja jouluasusteita…

Mitä tulee toteamukseen, että koira on usealle ihmiselle ainoa toveri. Pitäisikö ihmisen alkaa miettimään käytöstään, muuttua siihen suuntaan, että kelpuuttaisimme kanssaihmisen seuraksemme sen koiran sijaan?

Koirien suhteen on myös niiden aiheuttama melu on todella suuri ongelma. Vain se joka on kokenut sen meluhelvetin, ymmärtää tämän aspektin. Ihminen on ehdollistuva olento: kun naapurissa on vaikkapa vain silloin tällöin haukahteleva koira, ei siitä kärsivä voi tietää jääkö haukunnat siihen vai onko luvassa pian uusi kotirauhan rikkominen – ihminen joutuu näin elämään koko ajan pienessä jännityksessä, että milloin se melu jälleen alkaa ja kauanko se sillä kertaa kestää.

Tässä siis muutama seikka, joita meidän jokaisen pitäisi vakavasti pohtia - ja herätä ihmiskeskeisyyden unesta todellisuuteen mitä tulee lemmikkiemme pidon eettisiin ja moraalisiin ongelmiin.

Tähän loppuun vielä ajatus: mieti tällä kertaa eettisessä kasvussaankin onnistunutta olentoa, jonka älykkyysosamäärä huikentelee useissa sadoissa; pystytkö kuvittelemaan, että tällainen olento roikottaa perässään koiraa tai kykenee ihastelemaan lintua, jota pitää elämänsä pienessä häkissä?

Heikki Vähäkuopus

yhteiskunta- ja kulttuurikriitikko

Tampere

Lukijalta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet