LukijaltaTällä palstalla julkaistaan lukijoiden mielipidekirjoituksia.

Lukijalta: Miksi koirani on minulle tärkeä? – "Saat koirasta oksitosiinia ilma reseptiä"

Kirjoitan erääseen julkaisuun kirjoista. Palstani nimi on ”Kirjoja hyllystäni”.

Olen valikoinut palstalle tarinoita jotka kertovat koirista. Roger Grenierin ”Koirana olemisen vaikeus” on kirja, jonka soisin ainakin jokaisen koiran ja ylipäätään lemmikin omistajan lukevan.

Matka koiran ja kirjallisuuden maailmaan on hyvä matka.

Olen huomannut, että koira on elämässä mukana monella tavalla. Ihminen on kesyttänyt sudesta koiran – lähinnä omin tarpeisiinsa. Onpa saavutuksena kerrottu ihmeenä kuinka Pyhä Franciscus teki sudesta kasvissyöjän. Mitähän hyötyä tästä oli sudelle?

Koiran ja ihmisen suhdetta on käsitelty kautta koko kirjallisuuden historian. Arvostettujen kirjallisten suurmiesten mestariteoksista löytyy monia viittauksia koiriin.

Antropomorfismi on yksinkertaistettuna ihmisenkaltaistamista. Oikein vai väärin?

Television luontoelokuvissa eläimet saavat nimiä, syntyy ”perheitä”, joiden elämää seurataan. Kun gepardi ajaa takaa saalistaan, sympatiamme ovat saaliin puolella. Eläin etsii suojaa, ravintoa ja sillä on tarve lisääntyä.

Ihminen on laumaeläin ja selviytyäkseen ihminen on tarvinnut toisia ihmisiä.

Koira on kelvannut esineeksi. Ne on otettu ihmisen käyttöön. Metsästyskoira vetokoira, poliisikoira, rauniokoira, huumekoira, sotakoira... Mielellämme kerromme kuinka koira on ”palveluskoira” kasvottoman yhteiskunnan palvelija.

Sinkkutalouksien määrä on kasvanut kasvamistaan. Samoin on koirien määrä. Keskustassa tiettyinä aikoina, aamuhämärissä ja iltauutisten jälkeen kulkee ihmisiä koirineen väistellen toisia kiireisiä, ahdistuneita työhön tai harrasteisiin kiiruhtavia.

Koira remmin päässä herättää aggressioita koiria kohtaan. Keväinen kakkakeskustelu kertoo ihmisten tarpeesta purkaa omaa pahaa oloaan täysiin syyttömään, mutta puolustuskyvyttömään olentoon.

Emme me ole mitään oppineet. Kirjallisuuden historia todistaa samaa. Ihminen on koiralle susi?

Kuinka monelle meistä koira on ainoa läheinen? Koira tuo lohtua yksinäisyyteen.

Se on aina iloinen kun tulet kotiin. Se haluaa suojella sinua, kuuntelee. Saat siltä oksitosiinia ilman reseptiä. Nyt, vuoden pimeimpänä aikana, tarvitsemme kaiken hyvän energian ympärillemme jaksaaksemme.

Koirani saa minut liikkumaan, ulos ihmisten pariin. Joskus, saman rodun harrastajan tai saman kokoisen koiran omistajan kanssa pysähtyy jutulle, vaihtaa muutaman sanan.

Ne saattavat olla ainoat ystävälliset sanat, mitkä sanot tai kuulet koko päivänä.

Pekka Peltonen

Tampere

Lukijalta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet