LukijaltaTällä palstalla julkaistaan lukijoiden mielipidekirjoituksia.

Lukijalta: Kulttuuri elää toreilla ja kahviloissa, ei marketeissa – "Elämä on muutakin kuin ostamista"

Hatanpään valtatien ratikkatöissä aiotaan ottaa oppia Hämeenkadun ongelmista. Mutta mitä oppia?

Mielestäni Tampere elää maantieteen vankina, elämä tapahtuu länsi–itä-akselilla ja se kulkee Hämeenkadun ja Satakunnankadun kautta. Rantatunneli vie Tampereen ohi.

Mielestäni Tampereen kaupunkisuunnittelu on lyönyt kirveensä, kun yrittää siirtää keskustan Ratinanniemelle. Tavallisella tallaajalla on sinnepäin vähemmän asiaa, koska Hatanpään valtatien jatkeena ovat tiet, jotka vievät pois Tampereelta.

No, pääseehän Hatanpään valtatien kautta Rajaniemen siltojen kautta Nokialle ja pohjoiseen sekä Lempäälän moottoritien kautta vaikka Roomaan. Kuulemma kaikki tiet päättyvät Roomaan, mene ja tiedä.

Minusta tämä Hämeenkadun liiketoiminnan alasajo omaa jo lähes ala-arvoista suunnittelutaitoa suunnittelijoilta. Mielestäni keskikaupungin liike-elämä on osa kaupungin kulttuuria. Kaupungin laita-alueiden marketit muistuttavat enemmän ostotehtaita ihmisten elinympäristöä.

Esimerkin vuoksi käykää tutustumassa vaikka matkoillanne paikkakunnan kauppahalleihin ja toreihin. Pienissä kahviloissa ja ravintoloissa, paikallinen kulttuurihenki asuu siellä, eikä marketeissa. Elämä on muutakin kuin ostamista.

Pertti Sarlund

Lukijalta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet