Petteri MäkinenKirjoittaja on Tamperelaisen päätoimittaja.

Pääkirjoitus: Älyä nysseihin – "Keskustelua on Tampereella hallinnut yleensä vain kertalipun hinta"

Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta sai keskiviikon kokouksessa perusteellisen selvityksen Nysse-liikenteen maksujärjestelmäuudistuksen suuntaviivoista. Kankea käsite pitää sisällään aimo annoksen arkea ja konkretiaa.

Sana maksujärjestelmäuudistus tarkoittaa isossa kuvassa sitä, että jo lähitulevaisuudessa esimerkiksi saldotiedot sisältävät matkakortit poistuvat. Bussimatkalle leimaudutaan tunnisteella ja varsinainen tieto on pilvessä. Uusi järjestelmä mahdollistaa jossain vaiheessa myös matkan maksamisen bussiin noustessa pankkikortin lähimaksulla tai älypuhelimen avulla. Myös verkkokauppaa kehitetään ja mobiililippuun tulee lisää vaihtoehtoja.

Ei anneta järjestelmien ja tekniikan hämätä. Uusi maksujärjestelmä muuttaa bussimatkustamista perusteellisesti. Digitalisaatio helpottaa merkittävästi lippujen ostamista etukäteen, mutta homma toimii sutjakammin, kun satunnaisen matkailijan kolikoiden kaivamiselle tulee useita uusia vaihtoehtoja. Autokin seisoo pysäkillä lyhyemmän aikaa ja matka nopeutuu. Ja ehkä aikataulutkin pitävät paremmin.

Järjestelmän mahdollistamat kokonaan uudenlaiset lipputuotteet helpottavat sekä bussiliikenteen markkinointia että matkustamista. Suurimmat odotukset ovat muun muassa Lontoossa käytössä olevasta paras hinta -mallista, jossa bussiin noustessa vain leimataan ja matka laskutetaan viikon kuluttua käytön mukaan halvimmilla lippuvaihtoehdoilla. Monelle liput ja vyöhykkeet ovat yhä ydinfysiikkaa. Myös turisteille ja ennen kaikkea seminaari- ja kokousvieraille maksutapa on oiva vaihtoehto.

Bussiliikennekeskustelua on Tampereella hallinnut yleensä vain kertalipun hinta. Vetovoimassa on kyse muustakin. Bussimatkan on sovittava matkustajan kukkaroon, mutta sujuvuutta ja joustavuutta ei saa aliarvioida. Jo lähitulevaisuudessa ollaan lähellä sitä, että bussiin vain noustaan, matkustetaan perille ja rahat veloitetaan saldosta tai tililtä reilun taksan mukaan. Periaatteessa vain linja pitää selvittää itse – tosin siihenkin löytyy monenlaisia apukeinoja.

Petteri Mäkinen

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet