Petteri MäkinenKirjoittaja on Tamperelaisen päätoimittaja.

Pääkirjoitus: Tehrääs historiaa!

Olisikohan kukaan Finlaysonin 100-vuotisjuhlaa vuonna 1920 viettänyt voinut ajatella, että 200-vuotisjuhlan näyttely pidetään Tammerkosken toisella puolella Tampellassa, kuten tämän lehden jutussa kerrotaan?

Ei varmasti kukaan.

Finlayson ja Tampella olivat tuolloin kaksi kaupunkia kaupungin sisällä, jolle kummallekin oli jo kirjoitettu paikka suomalaisen suurteollisuuden historiassa. Sadassa vuodessa kaupunkioikeudet saanut maaseutukylä oli niiden ympärillä noussut kansainväliseksi teollisuuskeskukseksi, joka työllisti enimmillään lähes puolet koko Suomen teollisesta työvoimasta.

Teollisuutta oli jo tuolloin eri puolilla silloista kaupunkia, kuten Pyynikillä, Lapinniemessä, Hatanpäällä ja Tammelassa, mutta silti kaupunki jakautui Finlaysonin ja Tampellan puoleen yhtä luontevasti kuin Ilveksen ja Tapparan puoleen vuosikymmeniä myöhemmin.

Vaan olisiko joku 100-vuotisjuhlijoista voinut arvella, että 80 vuoden päästä suurella tehdasalueella toimii Finlaysonin nimen alla vain pieni kangaskauppa, yhden tekstiilitehtaan paikan ovat ottaneet muun muassa kymmenet ICT-alan yritykset ja elämyspalvelut, jollaisten tuotekirjosta ei kirjoitettu edes sen ajan tieteiskirjallisuudessa. Tai että Tampellan tehdasalueella olisi muun muassa kaupunkiasuntoja ja eräs maan merkittävimmistä museokeskuksista.

Vielä harvempi.

Tästä on vain lyhyt aasinsilta tämän viikon perjantaihin. Business Tampere julkisti uuden elinkeinostrategiansa nimeltään Tehrääs numeroo. Vuoteen 2025 tähtäävä strategiapaperi tiivistää visioksi käsiteparin Uudistumiskyvyltään ylivoimainen – Kestävästi kasvava. Tamperelaisen elinkeinotoiminnan uudistumiskyvystä tuskin Finlaysonin ja Tampellan aluetta parempaa esimerkkiä löytyy. Vaikka rakennemuutoksen kutsuminen hallituksi olisi liioittelua, on lopputulos hieno.

Tamperen on kaupunki, jonka historia on tarjonnut paljon ennakoimattomia kehityskulkuja. Ainakin tällaisia tarvitaan lisää.

Petteri Mäkinen

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet