A-P. PietiläA-P. Pietilä on päätoimittaja emeritus ja tietokirjailija.

Milloin päreet palavat?

Olen osallistunut lukuisiin keskusteluihin ruoan hinnasta, maataloustuesta ja aluepolitiikasta. Kerron maaseudulta saamastani palautteesta.

Pientilat ovat saattohoidossa. Ne eivät tuota ruokaa eikä rehua. Näitä tiloja on noin 25 000. Seuraavien 10 vuoden aikana kannattamattomien tilojen määrä putoaa muutaman tuhanteen. Samalla maaseutu tyhjenee työväestä. Jäljelle jää paljon työttömiä ja eläkeläisiä.

Keskusta ajaa maaseutuun pohjautuvaa maakuntahallintoa, jotta se voisi hallita seutukuntia vielä sata vuotta. Mitä tehdään maakunnilla, joissa ei ole maatiloja, työpaikkoja, veronmaksajia, palveluja eikä äänestäjiä? Ne jäävät kaupunkilaisten tuen varaan. Kepulle riittää hallinto ilman hallittavia?

Aluepolitiikan suurimmat kysymykset liittyvät väkirikkaan Suomen terveys-, työllisyys- ja talousasioihin. Niitä ratkotaan Uudellamaalla ja pääkaupunkiseudulla. Näillä alueilla keskustan kannatus on kaikkein vähäisintä.

Maaseutu-Suomessa turvaudutaan yhä enemmän perussuomalaisiin alueiden edunvalvonnassa. Tämä koskee niin palkansaajia kuin maatilallisia, jotka arvostelevat keskustaa vasemmistolaistumisesta ja demarivetoiseen velkaantumispolitiikkaan suostumisesta.

Maahanmuuton vastustaminen ei ole enää tärkein syy vaihtaa keskustasta persuihin. Maaseudun ja haja-asutusalueiden väki luottaa yhä enemmän persuihin kaikissa asioissa. Jos tämä kehitys jatkuu, tulevia maakuntia johtavat persut eivätkä keskustalaiset.

Veikkaus voisi avata vedonlyönnin Antti Rinteen hallituksen elinpäivistä, sillä keskustan ydinkannattajien tyytymättömyys lisääntyy päivä päivältä.

Puolet keskustan avainhenkilöistä haluaa aidon puheenjohtajavaalin ensi kesän varsinaisessa puoluekokouksessa. Katri Kulmuni on siis pätkäpuheenjohtaja, joka hoitaa Juha Sipilältä kesken jäänyttä loppukautta.

Kulmunilla on hyvin vähän aikaa vaikuttaa keskustan kannatuskehitykseen ja Rinteen hallituspolitiikkaan. Katri juoksee kilpaa puolueen sisäisen vallankumouksen alkamisen kanssa.

Kestääkö keskustan kentän pinna ensi kesään saakka, vai palaako se puhki jo talvella taloustilanteen heikentyessä.

A-P. Pietilä

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet