Petteri MäkinenKirjoittaja on Tamperelaisen päätoimittaja.

Pääkirjoitus: Nyt on Baana auki

Hervannassa päästään nyt Baanalle. Uutta leveää pyöräilyn laatukäytävää pitkin pääsee jo Pehkusuonkadulta Kanjoninkadulle. Marraskuun lopulla aukeaa reitti ysitielle saakka. Lähivuosina Baanaa pitäisi päästä jo Hervannasta lähes keskustaan Viinikan liittymään saakka.

Terminologiassa Baana on jalankulun ja pyöräilyn laatukätävä. Jo pelkät kuvat tuoreena hohtavasta ja routakuopattomasta asfaltista houkuttelevat Baanalle sellaisia, joilla satulaan istumisesta on vuosia ja joille pyöräily ei ole ollut realistinen tullut liikkumismuoto kaupunkiympäristössä.

Monien arempien pyöräilijöiden mieleen ovat ennen kaikkea selkeät merkinnät siitä, missä ja mihin suuntaan Baanalla pyöräillään. Tamperelainen uutisoi syyskuun lopussa, että pyöräilijöille ja jalankulkijoille tarkoitettujen reittien erottelua selkiytetään ja yhdenmukaistetaan niin, että samanlaiset merkinnät olisivat käytössä kaikkialla. Tämä on oikea suuntaus.

Polkupyörä on näppärä kulkupeli, jolla reitinvalinta on joustavaa. Tämä ei saa kuitenkaan tarkoittaa sitä, että pyörällä pitäisi ajaa missä vaan. Jalkakäytävillä ajetaan keskustassa monessa paikassa häpeilemättä ja muista välittämättä, vaikka pyöräilijöille tarkoitettu reitti kulkisi korttelin toisella puolella.

Kun reitit ja merkinnät saadaan kuntoon, on tietämättömyys ja marmatus kaupungin huonoista pyöräilyolosuhteista enää hyvin huono tekosyy.

Ennen kaikkea keskustassa jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden reiteissä ei saisi olla epäselvyyksiä. Tällä hetkellä keskustan pääreittien suurin ongelma on Rongankadulla sekä Rautatienkadun ja Patosillan välillä, jossa etuoikeus nopeimmalla, röyhkeimmällä ja piittaamattomimmalla. Rongankadun kehitysideoistakin kerroimme lehdessä syyskuussa.

Tarkkoja aisteja toki tarvitaan edelleen. Esimerkiksi Hämeenkadun ratikkapysäkeillä uudesta kulkupelistä päädytään parin askeleen jälkeen pyörien eteen.

Joustavuus, suvaitsevaisuus ja muiden kadunkäyttäjien huomioonottaminen ovat keskustassa liikkujille tärkeitä arvoja edelleenkin.

Petteri Mäkinen

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet