LukijaltaTällä palstalla julkaistaan lukijoiden mielipidekirjoituksia.

Leikkauslinja ei toimi

Tampere on kasvanut usean tuhannen ihmisen vuosivauhdilla. Miten siis voidaan ajatella, ettei myös palveluiden tarve ja menot kasvaisi? Vastoin joitakin väitteitä ei esim. sosiaali-ja terveysmenojen kasvussa todellakaan ole kyse tuhlaavaisesta rahankäytöstä, vaan kasvaneeseen palvelutarpeeseen vastaamisesta, johon myös lainsäädäntö velvoittaa.

Vetovoiman rinnalla onkin yhä enemmän alettu puhua pitovoimasta. Sillä on suora yhteys asuntojen hintoihin, palveluihin, kuin myös kaupungin viihtyisyyteen. Luontoarvot korostuvat kaupunkiasumisessakin. Myös tänne muuttaville ihmisille nuo samat asiat ovat ratkaisevia.

En ole koskaan kuullut kenenkään tänne muuttavan kysyvän mikä on kaupungin veroprosentti. Sen sijaan jokainen pohtii työpaikkaa, sekä sitä miten lähellä ovat lasten päiväkodit, koulut, leikkipuistot, sosiaali- ja terveyspalvelut, ja millainen on asuntojen hintataso.

Esiin nostettu veronkorotus tuskin on kenenkään mielestä toivottu asia, mutta se on kuitenkin oikeudenmukaisempi tapa turvata palveluiden saatavuus ja laatu kuin asiakasmaksut, jotka kohdistuvat eniten vähävaraisiin paljon sosiaali-ja terveyspalveluita tarvitseviin.

Kuluvan vuoden talousarviossa useat asiakasmaksut nostettiin lain sallimaan maksimiin. Oma valtuustoryhmäni vastusti noita korotuksia. Valtuustosalin oikealta laidalta ei kuulunut huolta kuntalaisten kukkarolle menemisestä.

Jos uskallettaisiin tehdä myös sote-palveluihin realistisia, palvelutarpeen mukaisia budjetteja, siitä seuraisi pahoinvoinnin ja menotarpeiden vähenemistä. Hokema siitä, että mitä enemmän noihin palveluihin satsataan, sitä enemmän rahaa kuluu, voidaan unohtaa. Tutkittu asia on, että monia palveluita ja esim. toimeentulotukea käytetään vähemmän mihin ihmiset olisivat lakien mukaan oikeutettuja.

Nyt on tehty kaupunginhallituksen määräämissä kehyksissä paljon ”säästöjä” ja tulos on nähtävissä. Pahoinvointi lisääntyy. On aika valita toinen tie.

Ulla-Leena Alppi

kaupunginvaltuutettu (vas.)

Lukijalta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet