LukijaltaTällä palstalla julkaistaan lukijoiden mielipidekirjoituksia.

Liikaa johtajia, liian vähän tulosvastuuta

Kaupungin talouden tasapainoittaminen on vaikea tehtävä. Monet kunnat ovat päätyneet yt-neuvotteluihin.

Tampereen pitäisi tehdä samoin. Talousjohtaja Jukka Männikkökin on jo heittänyt pyyhkeen kehään. Hän ei näe muuta mahdollisuutta kuin palvelujen leikkaamisen tai veronkorotuksen, eikä esitä yt-neuvotteluja, eikä virkamiehistön supistamista.

Pormestariohjelman mukaan kaikki kivet käännetään ennen veronkorotusta tai palvelujen heikentämistä. Niitä kiviä on vielä runsaasti kääntämättä. Meidän käyttötalousmenomme ovat vuodesta toiseen olleet 30–40 miljoonaa liian suuret.

Apulaispormestarijärjestelmällä on vahva osuus menoylityksiin. Tästä järjestelmästä luopuminen olisi vahva signaali kaupungin halusta tasapainoittaa talous. Sitä halua ei valitettavasti löydy valtapuolueilta, joilla kaikilla on oma lehmänsä ojassa.

Päinvastoin, apoja siirretään kaupungin virkoihin ja näin tulee taas uusille valtuutetuille apojen paikkoja ja kaupungin johto politisoituu entisestään. Tätä äänestäjät eivät ole halunneet.

Kaupungin konsernihallinnossa on jo runsaasti liikaa johtajia, tulosvastuuta ei ole, käsien levittelijöitä kylläkin. Veromaksajat maksavat ja poliitikot sallivat tuplamiehitykset.

Lisäeurot eivät paranna palveluita, vaan hukkuvat palkankorotuksiin. Henkilöstöjaoasto on lakkautettu, joka ennen katsoi rekrytointien perään.

Lähes kaikki päätöspöytäkirjaa pitävät virkamiehet voivat päätöksillään palkata kaupungille uutta väkeä ja sitä tehdään. Toki kasvava ja väestöltään vanheneva kaupunki tarvitsee myös uusia työntekijöitä, mutta nyt tämä rekrytointivimma on karannut käsistä.

Suurten puolueiden valtuutetut ovat hyväksyneet tämän toimintatavan hiljaisesti, sillä joskus johtajan virka saattaa osua omallekin kohdalle. Asioilla ei ole niin väliä. Veronmaksajan ja kaupunkilaisen etu on sivuseikka.

Toimihenkilö-yt:t pitäisi aloittaa välittömästi henkilöstörakenteen vinoumien oikaisemiseksi. Näillä kahdella asialla saadaan kaupungin talous tasapainoon ja jopa ylijäämäiseksi, eikä Jukka Männikön esittämiä palvelujen leikkauksia ja veronkorotusta tarvitse tehdä.

Pormestari on nyt paljon vartiana, istuuko hän punavihervasemmiston veronkorotusjunaan, vai ryhtyykö hän tervehdyttämään oikeasti kaupungin taloutta.

Toki paljon on pormestarin toimesta tehty oikeansuuntaisia päätöksiä, mutta säästöohjelmat eivät näytä tehoavan. Johtajat pitää asettaa tulosvastuuseen säästöohjelmien toteuttamisista.

Veronkorotus on korkean verotuksen maassa aina väärä ratkaisu. Se koskee kipeimmin pienituloisia, tukien varassa eläviä ja vähävaraisia sekä johtaa ostovoiman alentuessa taloudelliseen lamaan.

Yrjö Schafeitel

kaupunginvaltuutettu (TaPu)

Lukijalta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet