Petteri MäkinenKirjoittaja on Tamperelaisen päätoimittaja.

Pääkirjoitus: Joka päivä lukutunti

Menikö sunnuntaina vietetty Read Hour ohi?

Sunnuntai-illan tempauksen tavoitteena oli pysäyttää koko Suomi lukemaan yhdeksi tunniksi YK:n maailman lukutaitopäivänä. Kaksiviikkoinen kampanja oli Lasten ja nuorten säätiön sekä media- ja viestintäalan yhteistyöprojekti. Mukana oli luonnollisesti myös Mediatalo Keskisuomalainen. Kampanjaa suojeli tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Kampanjan lähtöajatuksena oli se, että lukemisella on paljon myönteisiä vaikutuksia sekä yksilölle että yhteiskunnalle. Hyvän lukutaidon omaava menestyy todennäköisemmin elämässä. Kääntäen heikko lukutaito lisää esimerkiksi riskiä syrjäytymiseen.

Yhteiskunnassa myös demokratian toimiminen edellyttää kansalaisilta lukutaitoa ja sitä kautta kehittyvää taitoa ilmaista itseään. Lukutaito on yhteiskunnalle haaste. Myös erilaisista lukihäiriöistä kärsivät täytyy pitää yhteiskunnan kärryillä mukana.

Terveysvaikutuksiakaan ei saa unohtaa. Lukeminen vähentää tehokkaasti stressiä, parantaa keskittymiskykyä ja hidastaa ikääntymisen haittoja.

Sanomalehtien liitto oli mukana kampanjassa teemalla Vasta lukemalla ymmärrät. Ajatus on tärkeä. Lukeminen lisää suhteellisuudentajua.

Vinkkinä oli se, että tunnin voi käyttää myös uutisten lukemiseen. Haasteina oli muun muassa lehden lukeminen kannesta kanteen tai tunnin nettisurffailu uutissivustoilla, ja katsominen mistä jutusta mihin uutiseen tunnin aikana etenee.

Monipuolinen lukeminen on tärkeää. Lähdekritiikkikin kehittyy lukemalla, vertaamalla, ajattelemalla ja oivaltamalla. Näin oppii erottamaan some-juorut ja valeuutiset sekä poimimaan uuvuttavasta datatulvasta tärkeät ja merkitykselliset asiat.

Mitä sitten vaikka Read Hour sunnuntaina ohi menikin. Lukutunnin voi viettää joka päivä. Ja halutessaan useammankin.

Lukeminen kun kannattaa aina.

Petteri Mäkinen

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet